NJO Muziekzomer: Charlie Chaplin

Carl Davis – muziek

In 2016 is het honderd jaar geleden dat Charlie Chaplin de Mutual Comedies creëerde; twaalf stomme films van precies twee filmspoelen lang. Bovendien wordt dit jaar de 80ste verjaardag van Carl Davis gevierd, die bij deze films geniale muziek voor klein orkest componeerde. Reden voor de NJO Muziekzomer om twee van deze Mutual Comedies met live-begeleiding in het programma op te nemen: One A.M. en The Immigrant.

In de Mutual Comedies neemt Charlie Chaplin op geheel eigen wijze verschillende maatschappelijke en intermenselijke problemen op de hak. Creaties uit de hoogtijdagen van de stomme film, die zelfs na honderd jaar nog nauwelijks aan actualiteit hebben ingeboet. Carl Davis, beroemd om zijn filmmuziek, componeerde bij de Mutual Comedies nieuwe muziek, die de timing van de films exact volgt en er daardoor een naadloos geheel mee vormt. Net als in de begintijd van de stomme film wordt de muziek live bij de films uitgevoerd. Nu echter niet meer door één improviserende pianist, maar door een klein orkest van het NJO. Om het programma helemaal compleet te maken worden er nog twee werken uit de tijd van de films ten gehore gebracht waarin Amerikaanse jazzinvloeden een belangrijke rol spelen: La création du Monde van Milhaud en Divertissement van Ibert. Een audiovisueel bijzonder goed gevulde avond, geschikt voor het hele gezin.

De première van dit bijzondere project zal plaatsvinden in Luxor Live, dat in 1917 als filmhuis werd geopend. Het mooie gebouw ademt de sfeer van de jaren waarin de film voor het eerst werd gedraaid!

Geniet voorafgaand aan de voorstelling van een gevarieerd buffet met ouderwetse Engelse gerechten compleet met overheerlijk toetje. Klik hier voor meer informatie en om te reserveren: http://www.muziekzomer.nl/muziekzomer/concert.vm?id=1247

Muziek van Carl Davis gecomponeerd in opdracht van Threefold Music en uitgevoerd conform licentie van Faber Music Ltd, London namens Carl Davis. Film prints ter beschikking gesteld door Faber Music Ltd, London conform licentie van Film Preservation Associates, Inc.

17 en 18 augustus in Luxor Live