Cyberpesten, grooming, sexting en (online) identiteitsfraude

Geplaatst op 12 september 2019 Door In Geweld & Criminaliteit, Hulp & Info, Kopzorgen, Media

Cyberpesten of online pesten is pesten via social media, zoals WhatsApp, Facebook, Twitter, Snapchat en Instagram. Het grote verschil tussen real life pesten en cyberpesten is dat je elkaar niet kunt zien en de pester kan anoniem blijven, waardoor online pesten makkelijker is. Maar het doet evenveel pijn als pesten in real life!

sexting en cyberpesten

Cyberpesten is erg vervelend en kan je leven goed verzieken. Omdat de pester vaak anoniem is, kan je niet vragen om te stoppen of hem uit de weg gaan zoals in het echte leven. Het kan de hele dag doorgaan en zich in razendsnel tempo over de hele wereld verspreiden. Geen pretje.

Je kan op verschillende manieren slachtoffer worden van cyberpesten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden. Helaas is het niet mogelijk om alle vormen van cyberpesten tegen te gaan. Het enige wat je kan doen is je er bewust van zijn en verstandig met je gegevens om gaan.

Bangalijsten
Bangalijsten zijn lijsten waarop namen van meisjes staan die als slet worden uitgemaakt. Deze worden vaak op social media gedeeld. Het nare is dat je er niets aan kunt doen als je op die lijst terecht komt en dat de dader of daders vaak lastig te achterhalen zijn. Praat er met iemand over die je vertrouwd. Bangalijsten ontstaan vaak op school. Het is daarom belangrijk om dit probleem met je mentor, een vertrouwenspersoon of een docent te bespreken. Samen kunnen jullie kijken of de bangalijsten op school gestopt kunnen worden.

Grooming
Een andere vorm van cyberpesten is grooming. Dit is eigenlijk een digitale vorm van kinderlokkerij, oftewel een volwassen persoon die zich via sociale media anders voordoet dan hij is en iets verkeerds van jou wil. Die persoon kan persoonlijke informatie vragen of vragen om seksueel getinte foto’s te sturen. Grooming is lastig om te voorkomen, want stel nu dat je echt iemand denkt te hebben ontmoet met wie je een klik hebt? Wanneer kan je iemand vertrouwen? Volg hier je gevoel en gebruik vooral je gezonde en stuur nooit vertrouwelijke informatie of seksueel getinte foto’s waarop je herkenbaar bent. Een normaal persoon zal daar begrip voor hebben. Ben je van plan om met hem of haar af te spreken? Doe dit dan in een openbare gelegenheid waar meer mensen aanwezig zijn en laat altijd aan iemand weten waar je bent.

Sexting
Het sturen van seksueel getinte berichten, foto’s of filmpjes wordt sexting genoemd. Het sturen van spannende foto’s of filmpjes van jezelf naar je vriend(in) of date kan leuk en spannend zijn. Hier is niets raars of slechts aan. Maar let op, hij of zij kan er ook misbruik van maken door deze persoonlijke berichtjes via sociale media te delen met de rest van de wereld. Dat is natuurlijk niet je bedoeling en zou erg vervelend zijn. Om dat te voorkomen moet je altijd zorgen dat je niet herkenbaar in beeld bent. Dus maak geen foto’s met je gezicht erop, en pas ook op met foto’s waarop tatoeages of andere herkenbare lichaamsversieringen zichtbaar zijn. Zo houd je het leuk en veilig. Ben je toch slachtoffer geworden van sexting? Praat er dan over met iemand die je vertrouwd en vertel het aan je mentor of vertrouwenspersoon op school. De school kan dan maatregelen nemen om de verspreiding van de foto’s of filmpjes te stoppen. Ook kun je aangifte (laten) doen bij de politie.

YouTuber SAAR riep haar volgers op om hun vragen over sexting (het maken en verspreiden van naakfoto’s) aan haar te stellen. In deze video beantwoordt ze de tien meest gestelde vragen.

Identiteitsfraude en identiteitshack
Tot slot kan je slachtoffer worden van een identiteitshack. Pesters gaan dan aan de haal met de informatie die ze van jou op internet vinden en maken nepaccounts aan op sociale media. Ze zijn niet van plan om van jou een popster te maken, maar gebruiken het om je te beledigen en soms om je te bedreigen. Ze creëren met jouw identiteit een persoon die jij niet bent en zetten jou, zacht uitgedrukt flink voor schut. Als dit je overkomt voel je je machteloos en misbruikt. Als je identiteit wordt gehackt, moet je een melding maken bij het platform waar jouw gegevens misbruikt worden. Lees hier meer over hoe je dat het beste kunt doen.

Om misbruik van je gegevens te voorkomen, moet je geen persoonlijke informatie op internet plaatsen. Let op dat je accounts op sociale media zijn afgeschermd en dus alleen zichtbaar zijn voor vrienden. Tot slot: deel nooit persoonlijke gegevens op internet zoals je telefoonnummer, rekeningnummer, huisadres en pincodes of wachtwoorden. Cyberpesters kunnen deze gegevens gebruiken, maar ook cybercriminelen kunnen er mee aan de haal gaan en dan ben je nog verder van huis!

Social media is leuk en nuttig, zorg ervoor dat dit zo blijft en ga altijd verstandig om met wat je op internet plaatst.

Handige websites
– Pestweb.nl
– What’s up Meldlijn pesten voor jongeren
– Pesten.nl
– Vraaghetdepolitie.nl
– Meldpunt Kinderporno
– Slachterofferhulp Nederland

Beeld: Rinaldo & Joey, gemaakt in samenwerking met Rouse2Action

Tags : , , , , , , , , , , , , , , , , , ,