De do’s en don’ts van het solliciteren

Geplaatst op 9 oktober 2019 Door In Hulp & Info, Werk, geld & wonen

Het je een baan gevonden die helemaal bij je past en wil je graag solliciteren? Bij een sollicitatie komt nog best wat kijken. We hebben de belangrijkste do’s en don’ts van het solliciteren even op een rijtje gezet.

Zo schrijf je een sollicitatiebrief
Voor het schrijven van je sollicitatiebrief en je cv is geen vaste volgorde, maar het kan handig zijn om te beginnen met het maken van een cv. Dit kan je namelijk wat extra houvast bieden bij het schrijven van je sollicitatiebrief. In dit artikel beginnen we wel met het schrijven van de sollicitatiebrief.

Gemiddeld is een sollicitatiebrief ongeveer vier alinea’s lang, maar dit kan dus ook wat korter of langer zijn. Dit hangt af van wat het bedrijf waar je wilt solliciteren aan je vraagt en hoeveel informatie je zelf belangrijk vindt om over te brengen.

Het is ten eerste belangrijk dat je de brief op de computer typt en opslaat in een gangbaar bestandsformaat (.doc of .pdf). Dit staat een stuk netter dan een handgeschreven brief. Een goede sollicitatiebrief bevat geen spel- en taalfouten. Laat daarom ook altijd je brief door iemand nalezen die de foutjes eruit kan halen. Kies voor een goede opmaak en een prettig leesbaar en gangbaar lettertype. Nog een tip: sla de brief op als ‘Sollicitatiebrief [hier je naam]. Zo kunnen bedrijven jouw brief een stuk gemakkelijker terugvinden in hun computersysteem. Dit geldt natuurlijk ook voor je CV.

Hoe ga je te werk met het schrijven?

  • In de eerste alinea beschrijf je wie je bent en vertel je (kort) over jouw loopbaan en de activiteiten en ervaringen die aansluiten bij de functie waar je op gaat solliciteren.
  • In de tweede alinea van je brief maak je een samenvatting van jouw kwaliteiten en competenties.
  • Vervolgens schrijf je nog waarom je denkt dat de baan voor jou interessant is en wat je denkt te kunnen toevoegen aan het bedrijf.
  • Tot slot sluit je de brief op nette wijze af en vraag je om een sollicitatiegesprek.

Zo schrijf je een CV
Dan is het tijd voor het maken van je cv, wat staat voor curriculum vitae. In je cv beschrijf je wie je bent en wat je kunt. Het is de bedoeling dat je jezelf verkoopt en je dus alle positieve punten van jezelf benoemt. Probeer negatieve punten en persoonlijke zwaktepunten niet of zo min mogelijk naar voren te brengen. Je kunt een cv op verschillende manieren maken, want naast het ‘standaard cv’ kun je er ook voor een wat creatievere aanpak kiezen.

Een cv is opgebouwd uit alleen maar feiten. Al je werkervaringen, opleidingen, vaardigheden en kwaliteiten benoem je in je cv. Hierbij vermeld je de functie die je hebt vervuld en in welke periode je dit werk hebt gedaan. In je cv leg je de nadruk op alle functies en ervaringen die voor deze baan van belang zijn. Stel je cv zo netjes mogelijk op, maak tussenkopjes en houd één stijl aan. Verder is het ook van belang dat je aangeeft welke talen je spreekt. Hiermee wordt bedoeld dat je aangeeft welke talen je spreekt, schrijft en leest. Ook geef je aan hoe goed je deze talen beheerst, dit kan je aangeven door bijvoorbeeld de woorden, ‘matig’, ‘gemiddeld’ en ‘goed’ te gebruiken.

Vergeet ook niet om andere vaardigheden die van belang kunnen zijn voor de functie waarop je gaat solliciteren te vermelden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan specifieke computerprogramma’s waar je kennis van hebt.

Vraagt het bedrijf waar je gaat solliciteren nadrukkelijk om referenties? Voeg je referenties dan toe onder een apart kopje ‘referenties’ op je cv. Vermeld de volledige naam, bedrijfs- en contactgegevens en de functie van de personen die je opgeeft als referentie.

Zo maak je een creatief cv
Wil jij solliciteren op een vacature in de creatieve industrie? Dan kan het een pre zijn om een creatief cv te maken. Doe dit wel alleen als het bedrijf erom vraagt of wanneer je de denkt dat dit echt past bij de functie/bedrijf. Met een creatief cv kun je je zo goed onderscheiden van je concurrentie. Een bijzonder of creatief cv zorgt ervoor dat jouw cv opvalt tussen andere cv’s. Enkele vormen van een creatief cv zijn een video-cv, een eigen website of een cv met een bijzondere vormgeving. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om naast een creatief cv ook een creatieve sollicitatiebrief te maken.

Laat je creativiteit de vrije loop, maar let wel op dat hetgeen je maakt goed bij je past. Wanneer je een beetje cameraschuw bent en het moeilijk vindt om jezelf te presenteren dan kan het niet handig zijn om voor een video-cv te kiezen.

Het sollicitatiegesprek
Vervolgens word je als jouw cv en sollicitatiebrief er tussenuit springen uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Dit is een gesprek zodat de werkgever een globale indruk van je krijgt, je beter leert kennen en kijkt of je echt binnen het bedrijf past. Soms is het ook de bedoeling dat je een halve dag meeloopt bij een bedrijf om nog beter te kunnen kijken of jij helemaal bij het bedrijf past.

Wanneer dit allemaal goed verlopen is dan kan het zijn dat er nog een aantal vervolggesprekken volgen. Dit is afhankelijk van de werkgever en is dus niet altijd het geval. Met deze gesprekken wordt nog dieper ingegaan op je motivatie, vakkennis, persoonlijkheid en ervaringen. Het kan ook zijn dat er maar één vervolggesprek volgt waarbij je een contract tekent en andere zakelijke afspraken met je werkgever maakt.

Het je dit allemaal goed doorstaan? Dan heb jij je baan in de pocket, succes!


Foto’s gemaakt samenwerking met Rouse2Action

Tags : , , , , , , , , , ,