Koekje van eigen deeg

Geplaatst op 29 december 2014 Door In Geweld & Criminaliteit

Een koekje stelen uit je moeder’s koektrommel is iets heel anders dan het stelen van een pak koekjes uit een supermarkt… toch?

handboei head

Voor het stelen van een pak koekjes hoef je niet direct de gevangenis in. Je wordt dan doorgestuurd naar Halt, waar je begint met je Halt-afdoening. Je gaat naar Halt als je tussen de 12 en 18 jaar bent en je wordt opgepakt voor een relatief licht strafbaar feit zoals vernieling, overlast met vuurwerk of winkeldiefstal.

Die Halt-afdoening bestaat uit een gesprek met jou en je ouders, excuus aanbieden aan de benadeelde, het terugbetalen van de schade, een leeropdracht, soms aangevuld met een werkopdracht zoals het schoonmaken van een park. Als je zorgt dat je Halt-afdoening goed verloopt dan kom je niet in aanraking met het Openbaar Ministerie. Kom je de gemaakte afspraken niet na, dan stuurt Halt een negatief advies naar de officier van justitie. Meestal krijg je dan een zwaardere straf én een strafblad.

Maar het kan ook zijn dat je naar de kinderrechter moet. De kinderrechter is er voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. De kinderrechter kan je een gevangenisstraf geven, maar ook een leerstraf of en taakstraf. Meestal moet je ook speciale lessen en trainingen volgen, zodat je gaat nadenken. Waarom heb je de wet overtreden en hoe zou het slachtoffer zich voelen?

Dus, stel, je dealt drugs. Of je wordt verdacht. Of je spijbelt. Of je slaat iemand in elkaar. Stel. Wat gebeurt er dan? Kan de politie je meenemen voor verhoor? Heb je een advocaat nodig? Wat is een proces-verbaal? En wat doet die kinderrechter eigenlijk? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen kun je vinden op de site van het Openbaar Ministerie. Daar kun je ook in de Boetebase vinden hoe hoog je boete is als je bijvoorbeeld een winkelwagentje te ver van de winkel meeneemt. En vergeet dan niet je koekjes te betalen hè…

Tags : , , , , , , , , , , ,