Homo en van een ‘andere’ cultuur? Veilige Haven

Geplaatst op 6 maart 2015 Door In Kopzorgen, Liefde & Seks

Heb je een andere seksuele voorkeur dan er van je verwacht wordt? En is dit absoluut onbespreekbaar met je ouders, familie of vrienden? Spelen culturele achtergronden van jou, je ouders of familie ook nog eens een rol? Dan kun je verdomd eenzaam zijn…of bang…

veilige haven

Wat te doen?
Vertellen?
Of maar liever niet?
Dan maar geen relatie?
Of toch…stiekem?!

Wat als…
Stel je bent jong (tussen de 16 en 25 jaar), je hebt een andere culturele achtergrond dan de doorsnee Nederlandse, en je wordt als jongen verliefd op jongens, als meisje op meisjes, of nog ingewikkelder. Of je voelt je een jongen, maar bent een meisje of andersom.

Je ouders zijn helemaal blij met jou als zoon of dochter, weten misschien zelfs al met wie je het beste kunt trouwen, en dat jij je zult gedragen zoals er van je verwacht wordt. En jij, je houdt van je familie, kunt en wilt niet zonder ze en zult niets doen wat maakt dat je “er niet meer bij hoort”, of erger nog, waardoor jouw familie zich voor jou zal schamen. Seksualiteit is moeilijk bespreekbaar, en “homoseksualiteit” is al helemaal onbespreekbaar, zeker niet als het over jou zelf gaat.

Al je vrienden en vriendinnen kennen elkaar. En hun ouders zijn als het ware familie van de jouwe (en soms ook echt). De schande over jouw familie zou hun schande zijn als ze zouden weten van je gevoelens en verlangens, en al helemaal als ze zouden weten dat het niet bij verlangens blijft…

Je raakt hierdoor in de knel met jezelf, op school, thuis, en in je vriendenkring. Je hele leven lijkt een groot geheim dat niet ontdekt mag worden. Niet alleen omdat je anderen geen pijn wilt doen, of jezelf schaamt, in sommige gevallen ook omdat je eigen veiligheid dan niet langer zeker is.

Veilige Haven Oost
Veilige Haven Oost is er voor jongens en meiden die zich hierin herkennen. Of in een stukje hiervan. Ook als je je niet veilig voelt of als je iemand kent die niet veilig is of die in de knel zit kun je bij Veilige Haven Oost terecht. Voor een luisterend oor, advies, of gewoon contact met mensen die er iets van begrijpen. Maar ook voor concrete hulp als je niet meer thuis kunt blijven wonen of zelfs niet meer veilig bent. Je hoeft niet te zeggen wie je bent. En niemand komt te weten dat contact met Veilige Haven Oost hebt.

Je kan (evt. anoniem) telefonisch contact opnemen met veilige Haven Oost, via het nummer 06 34 000 277, je kan hiernaar bellen of whats-appen. Je kunt er ook voor kiezen een email te sturen via info@veiligehavenoost.nl. 

Tags : , , , , , , , , , , ,