Lekker jezelf en toch anders

Geplaatst op 1 april 2017 Door In Gezondheid, Kopzorgen

AD(H)D, autisme, asperger of PDD-NOSer. Allemaal termen die te pas en te onpas worden gebruikt bij mensen die zich een tikkeltje anders gedragen dan de massa. Zo word je bijvoorbeeld als je een beetje druk bent, al snel bestempelt als adhd-er.

Heet zoiets niet gewoon karakter? Of moet je bang zijn dat je echt ‘anders’ bent dan de rest? Wat is er erg aan om anders te zijn? Om maar meteen hier antwoord op te geven: er is niks mis mee als je anders bent dan anderen of het gevoel hebt dat je dat bent. Het is pas relevant als je problemen ervaart en daar iets aan wilt doen. Vind je het vervelend dat je bijvoorbeeld moeite hebt om contact te maken met anderen of dat je altijd erg druk bent? Wil je graag verandering brengen in je gedrag? De eerste stap is om erachter te komen wat je probleem precies is en waar je hulp kan vinden. 

lekker jezelf

Autisme
Autisme kent verschillende vormen die allemaal onder de noemer Autisme Spectrum Stoornissen (ASS) vallen zoals, Asperger en PDD-NOS. ASS kan bij kinderen, jongeren en volwassenen voorkomen. Bij ASS werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Het is dus iets waarmee je geboren wordt en de rest van je leven zal hebben. Je kunt gedurende je leven wel vaardigheden en trucjes leren waarmee je probleemloos met autisme kunt leven.  

Hoe herken je het?
Mensen met autisme hebben vooral moeite met sociale interactie, communicatie en de beperkte patronen van gedrag. Dit betekent dat zij het lastig vinden om met andere mensen om te gaan en dat zij zich vasthouden aan bekende regels en patronen. In het dagelijkse leven weten zij bijvoorbeeld niet hoe je nieuwe vrienden kunt maken of hoe je in onbekende situaties je moet gedragen en wat je dan moet zeggen. Mensen met ASS kunnen bang worden of in de war raken als dingen anders gaan dan dat ze gewend zijn. Autisme is bij iedereen anders. De kenmerken van autisme kunnen in verschillende maten en op een diverse manier worden geuit. Niet alle kenmerken hoeven dus aanwezig te zijn bij iemand met autisme.

Wil je meer informatie over autisme? Bekijk de volgende websites eens: Brainwiki

Waar vind ik hulp in de buurt?
Als je kenmerken van autisme bij jezelf of bij iemand anders herkent, betekent dit niet automatisch dat je hulp moet zoeken. Iedereen kan wel iets van autisme hebben, echter hoeft dat niet per se problemen te veroorzaken in je dagelijkse leven. Pas als je moeilijkheden ervaart in je dagelijkse leven en je daar graag verandering in wilt brengen, is het verstandig om hulp te gaan zoeken.

Denk je dat je autisme hebt en wil je hulp? Dan moet je altijd eerst een afspraak maken met je huisarts. Die kan je daarna doorverwijzen naar één van de instellingen die je met autisme kunnen helpen.

In Arnhem zijn er verschillende instellingen waar je terecht kunt met vragen over autisme en die je kunnen helpen om met autisme om te gaan.

In Doorwerth zit het Dr. Leo Kannerhuis die zich speciaal met autisme bezig houdt.

Verder is er in Arnhem Pro Persona. Zij hebben een speciale jeugdafdeling voor jongeren waar je geholpen kan worden.

AD(H)D

ADHD is een afkorting van Attention-Deficit Hyperactivity Disorder. In het Nederlands betekent dit: aandachttekort stoornis en hyperactiviteit. Het is niet zo dat mensen met ADHD te weinig aandacht hebben. Zij kunnen hun aandacht moeilijk bij één ding houden. Hoe komt dat? Nou, iedereen krijgt allemaal informatie binnen over de omgeving via de zintuigen (je hoort, ziet, voelt en ruikt van alles). Deze informatie wordt in je hersenen gefilterd en gesorteerd zodat het duidelijk is waar je je op moet concentreren. Bij mensen met ADHD doet deze filter het niet goed. Zij krijgen dus een overload aan prikkels (informatie) binnen die allemaal even belangrijk lijken te zijn. Voor hen is de wereld om hun heen dus erg rommelig en druk. Probeer je dan maar eens te concentreren! Er zijn verschillende vormen van ADHD omdat iedereen anders is en er op een andere manier mee om gaat. De één wordt druk door te willen bewegen, de andere door te praten en weer iemand anders kan bijvoorbeeld in haar of zijn eigen gedachten druk zijn (deze vorm zonder hyperactiviteit wordt ADD genoemd). 

Hoe herken je het?
Omdat het bij iedereen anders tot uiting komt, is er geen standaard lijstje met kenmerken die iemand met ADHD heeft. Wel kan het zijn dat je een deel van deze kenmerken in je eigen gedrag herkent.  Een aantal van deze kenmerken is je niet goed kunnen concentreren, afspraken vergeten of dubbel plannen, moeite hebben om je huiswerk goed te plannen en volledig af te maken, te laat komen, onrustig gevoel, druk in je hoofd of het idee hebben dat mensen je niet goed begrijpen.

Als je meer wilt weten over AD(H)D kijk dan eens hier.

Op internet zijn er verschillende tests die je kunt doen om erachter te komen of je misschien ADHD hebt. Denk eraan dat deze geen zekerheid geven maar enkel een indicatie zijn. Klik hier om zo een test te doen.   

Waar vind ik hulp in de buurt?
Als je denkt dat je ADHD hebt en graag geholpen wilt worden met de problemen die hierdoor ontstaan, dan moet je eerst een afspraak maken bij de huisarts. Deze kan je daarna doorverwijzen naar een instelling die je kan begeleiden en behandelen.

Bij Rijnstate is er een ADHD-team met specialisten die je kunnen helpen.

Bij Pro Persona in Arnhem kunnen ze je ook helpen met ADHD.   

Dyslexie
Mensen met dyslexie hebben problemen met het koppelen van letters aan klanken en andersom. Bij spelling wordt er gebruik gemaakt van regels die gebaseerd zijn op klanken. Hierdoor kan spellen en lezen voor dyslectici extra lastig zijn.

Dyslexie heeft niets te maken met domheid. Als je dyslexie hebt kan je even slim zijn als alle anderen. Er zijn zelfs veel beroemde dyslectici die alles behalve dom waren, zoals Albert Einstein, Leonardo Da Vinci en Steven Spielberg. 

Hoe herken je het?
Als je moeite hebt met (voor)lezen, klanken door elkaar haalt en veel spellingsfouten maakt zoals wort in plaats van wordt, loopen in plaats van lopen, ruus in plaats van reus of keoien in plaats van koeien, dan zou het kunnen dat je dyslexie hebt.

Je kunt online een test doen op Dyslexietest.nu.

Waar vind ik hulp in de buurt?
Dyslexie is goed te behandelen. Vaak is er op school iemand die je hierbij kan helpen. Je kan dit aan je mentor of decaan vragen. Als je niet meer op school zit maar toch hulp wilt, dan kan je ook zelf contact opnemen met een instelling of eerst langs de huisarts gaan.

Regionaal instituut dyslexie Arnhem is te bereiken via telefoon: 026­ 44 232 94 of per e-mail: arnhem@rid.nl

Dyslexiepraktijk Sonswijck in Arnhem.  Je kan ze bellen: 026-4424748 of e-mailen: info@dyslexiesonswijck.nl.

Tags : , , , , , , , , , , ,