Liever in de virtuele wereld?

Geplaatst op 10 februari 2015 Door In Drugs & Alcohol, Gezondheid, Hulp & Info, Media

Iedereen heeft weleens een game gespeeld op bijvoorbeeld een computer, PlayStation, X-box of Wii. Dit is leuk om alleen thuis te doen, samen met vrienden of op je mobiel als je ergens moet wachten. Het is vermakelijk en de tijd vliegt vaak voorbij.

Naast dat gamen vermakelijk is, wordt het vaak ook gezien als een waardevolle vrijetijdsbesteding en soms kan je er waardevolle contacten of zelfs vriendschappen aan over houden.

Het is niet altijd eenvoudig om zomaar met een game te stoppen. De games worden steeds ‘echter’, spannender en mooier. Bovendien worden ze zo gemaakt dat je steeds verder wilt spelen. Daarnaast is het bij de multi-player games nodig om samen te werken met andere spelers, hierdoor is het niet altijd mogelijk om zomaar te stoppen omdat je op elkaar moet kunnen rekenen.

gamen

Verslaafd?
Steeds meer jongeren spelen niet alleen voor het vermaak een game, maar raken er verslaafd aan. De NOS heeft een onderzoek gedaan onder acht verslavingsklinieken waaruit naar voren kwam dat de afgelopen twee jaar het aantal gameverslaafden jongeren met 66 procent is gestegen. Bovendien zijn ze jonger en erger verslaafd dan een aantal jaar geleden

Het blijkt dan veel jongeren zich niet laten behandelen omdat er een soort taboe op lijkt te liggen. Veel jongeren denken dat het allemaal wel mee valt en dat andere mensen er niet zo een probleem van moeten maken. Soms valt het ook mee, maar het kan ook uit de hand lopen. Vaak hebben mensen in je directe omgeving het niet altijd op tijd door dat je er verslaafd aan begint te raken, terwijl het juist heel belangrijk is om er op tijd bij te zijn voordat het escaleert.  

Wanneer ben je gameverslaafd?
Een verantwoorde hoeveelheid gamen is ongeveer 16 uur per week. Dat is iets meer dan gemiddeld 2 uur per dag. Hierbij is iemand pas echt verslaafd aan gamen als hij of zij niet meer aan de zaken toe komt die belangrijk horen te zijn in je leven, zoals slapen, eten, uiterlijke verzorging, school en sociale contacten met familie en vrienden. Deze zaken worden dan verwaarloost omdat je liever gamed.

Een aantal signalen kunnen erop wijzen dat je verslaafd begint te raken aan gamen. Je kan bijvoorbeeld herhaaldelijk meer of langer gamen dan gepland was, je kan niet meer stoppen met gamen, je bent een groot deel van de dag (in gedachte of in het echt) bezig met gamen, je stelt andere activiteiten zoals huiswerk of hobby’s uit of je gamet omdat je dan geen negatieve emoties voelt, je vlucht dan voor de realiteit.

Test ’t en weet ’t
Als je wilt weten of je verslaafd bent aan gamen kan je online een test doen van Jellinek, Mirro, of op de website Gameadviesopmaat.nl .

Game je graag en wil je dat op een goede manier blijven doen, dus zonder de nadelen ervan? Bekijk dan hier een aantal tips die je daarbij kunnen helpen.

Als je bewuster wilt zijn van je gamegedrag, dan kan je ook gratis en anoniem een zelfhulpmodule doen. Er worden dan tips en oefeningen gegeven die je leren hoe je de controle over je gamen behoudt.

Help
Ben je gameverslaafd? Zoek hulp en neem contact op met IrisZorg via het telefoonnummer 088 – 606 1600 of via het contactformulier. Voor meer informatie over een behandeling kan je hun folder bekijken.

Tags : , , , ,