Leren en werken in het buitenland

Geplaatst op 11 augustus 2016 Door In Jij & de wereld, School & Opleiding

Toe aan een nieuw avontuur? Zin om je steentje bij te dragen aan de wereld? Wil je jezelf beter leren kennen of jezelf verder ontwikkelen? Dan wordt het tijd om je koffers te pakken en een ticket te boeken! Jongin Arnhem geeft je hier tips hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Een goede voorbereiding is het halve werk!
Of je nu gaat stagelopen in Zimbabwe, Summerschool gaat volgen in Amerika, achter de bar gaat werken in Portugal, skilessen gaat geven in Oostenrijk, backpacken in Australië of vrijwilligerswerk gaat doen in Israël…  Het spreekt voor zich dat je je goed moet voorbereiden.

Op internet kan je veel informatie en ervaringen vinden van andere jongeren die naar het buitenland zijn gegaan voor stage, vakantiewerk, studie of vrijwilligerswerk. Bedenk van te voren wat je precies wilt bereiken met je reis. Het gaat veel tijd, energie en geld kosten, het is dus zeker de moeite waard om even goed na te denken over wat je precies wilt. Wil je graag een vreemde taal leren? Wil je iets bijdragen aan een beter milieu of misschien wel kinderen in een weeshuis de dag van hun leven bezorgen? Of wil je vooral veel lol hebben en geld verdienen?

Een site waar je veel kunt vinden over werken en leren in het buitenland, is Go Europe. Hierop staat info over school en studie, maar ook over vakantiebaantjes, au pair zijn, taalcursussen en nog veel meer. Ook kun je uitzoeken of je in aanmerking komt voor een subsidie.

Ook op Wilweg.nl en Travelactive.nl kun je alles vinden over studies, stages, vrijwilligerswerk, taalcursussen of werken in het buitenland. Bijvoorbeeld hoe die te financieren, hoe je je kunt voorbereiden en ervaringen van anderen.

leren en werken in het buitenaldn

Vrijwilligerswerk
SIW internationale vrijwilligersprojecten zendt vrijwilligers uit naar partnerorganisaties in ongeveer 70 landen wereldwijd. Via SIW kun je wereldwijd deelnemen aan verschillende soorten vrijwilligersprojecten, je kunt ze zoeken (en vinden) in hun projectendatabase. Er zijn sociale projecten, natuurprojecten, bouw- en renovatieprojecten, cultuurprojecten en archeologieprojecten. De meeste projecten zijn vanaf 18 jaar, maar er zijn ook speciale projecten voor jongeren van 14 of 16 jaar.  Korte termijnprojecten duren 2-4 weken, lange termijnprojecten duren 2-12 maanden. Meedoen aan een vrijwilligersproject is niet gratis; Aan SIW betaal je inschrijfgeld: €225,- (voor studenten en jongeren onder de 18 jaar) of €275,-. Daarnaast betaal en regel je zelf je reis, reiskosten, (reis)verzekeringen, inentingen en visa.

Er zijn nog meer organisaties die vrijwilligerswerk in het buitenland aanbieden:

Inentingen en medicijnen
Als je voor je vrijwilligerswerk, een opleiding of studie naar het buitenland gaat, heb je misschien wel bepaalde inentingen of medicijnen nodig. Voor advies hierover kun je terecht bij de GGD. Bij je bezoek aan het reizigersspreekuur bij de GGD krijg je een persoonlijk advies. Er wordt verteld welke inentingen je nodig hebt en deze worden ook meteen gegeven. Het consult en de inentingen zijn niet gratis: kijk op de website van de GGD voor het maken van een afspraak en informatie over de kosten van inentingen.

Opfriscursus vreemde taal
Voordat je naar het buitenland gaat eerst even je Engels, Frans of Spaans opfrissen of verbeteren? Slim! Je kunt bijvoorbeeld een taalcursus volgen bij HAN Talencentrum of  bij de Volksuniversiteit Arnhem. Je kan ook online je talenkennis even opfrissen. Bijvoorbeeld via Duolingo of LingQ

Ga je je Engels bij spijkeren?  Let dan even op, want in Groot-Britannië komen heel andere uitdrukkingen voor dan in Amerika. Op de website effingpot vind je een lijst met Amerikaanse uitdrukkingen die verschillen met de uitdrukkingen in Engeland. Zo kun je net doen of je een echte Engelsman (of -vrouw) bent. En…wat krijg je als je in Engeland om een “Biro” vraagt?

Tags : , , , , , , , , , ,