Tips bij de aanschaf van een studentenlaptop

Geplaatst op 12 augustus 2014 Door In Hulp & Info, Media, School & Opleiding, Vrije tijd

De laptop is niet meer weg te denken uit het leven van de moderne student anno 2014. De mobiele computer is de perfecte tool voor de studenten vanwege het compacte formaat en de ongekende mogelijkheden. Met een laptop heb je altijd je schoolwerk bij de hand en kun je zowel thuis, op school, onderweg of op stage aan je opdrachten werken. Laptops zijn tegenwoordig ook prima betaalbaar geworden en gaan, in tegenstelling tot oudere modellen, de laatste jaren veel langer mee. Voor een aantal studies, zoals een opleiding in de ICT, een studie in de grafische sector en een aantal technische opleidingen, is de laptop zelfs noodzaak geworden. Maar wat is nu een geschikte studentenlaptop en waar moet je zoal op letten bij de aanschaf? En hoe houd je de laptop in goede conditie zodat je er jaren mee vooruit kunt? We hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet!

laptop

Waarvoor wordt de laptop gebruikt?
Ga je de laptop voornamelijk gebruiken om verslagen uit te werken en om te surfen op het internet, dan kun je met een minder snelle en dus ook goedkopere laptop prima uit de voeten. Heb je de laptop nodig voor beeld- of videobewerking en wil je ook laatste games spelen, dan heb je een snellere laptop nodig. Een touchscreen laptop is momenteel het modernste wat er op de markt verkrijgbaar is. Een touchscreen laptop, netbook of Ultrabook kan met de vingers via het scherm bediend worden maar heeft ook een gewoon toetsenbord. De Ultrabook is een zeer krachtige laptop die een sterke accu heeft en veel sneller is dan een normale laptop. Naast de standaard laptop of een Ultrabook kun je ook kiezen voor een kleine Netbook.

Budget bepaalt
Of je de nieuwe laptop nu zelf betaalt of dat je ouders de kosten voor hun rekening nemen; er geldt altijd dat er een bepaald budget beschikbaar is. Het geld dat je kunt uitgeven voor de laptop bepaalt ook waar je grenzen liggen. De nieuwste modellen bijvoorbeeld zijn doorgaans een stuk duurder dan nieuwe laptops met wat oudere hardware. Je kunt flink besparen door online de prijzen voor een bepaald model te vergelijken via sites als Marktplaats of Tweakers. Een laptop in de aanbieding kopen kan ook geld schelen en sommige onderwijsinstellingen bieden zelfs speciale studentenkortingen aan voor het aanschaffen van een studentenlaptop. Wil je echt een low-budget laptop; overweeg dan tweedehands kopen. Misschien heeft een vriend, oom of buurman nog wel een goed werkende laptop in de verkoop. Durf te vragen!

Specificaties
Processor, RAM geheugen, SSD schijf, besturingssysteem… Bij de aanschaf van een laptop vliegen de technische termen je om de oren. De bekendste processoren (het brein van de computer) worden geleverd door Intel en AMD. Wil je een supersnelle processor, dan kies je voor een Intel i7 of een AMD Ryzen. Voor een laptop waarmee je internet en tekst verwerkt kun je met een i3 of een AMD A6 ook prima uit de voeten. De meeste laptops hebben tegenwoordig 4 tot 8 GB (gigabyte) RAM-geheugen en draaien op Windows 10. Kies je voor een ander besturingssysteem, houd er dan wel rekening mee dat je documenten ook een ander bestandsformaat hebben en dat je er dus niet overal even gemakkelijk mee uit de voeten kunt. De meeste laptops worden tegenwoordig standaard met een goede videokaart geleverd waardoor grafische programma’s en games ook prima draaien.

Onderhoud
Als je eenmaal een laptop hebt aangeschaft, dan wil je dat het apparaat natuurlijk zo lang mogelijk meegaat. Vervoer de laptop daarom altijd in een stevige laptoptas en laat de laptop eerst afkoelen voordat je er mee op pad gaat. Reinig het toetsenborg en het scherm regelmatig en laat de accu van de laptop zo nu en dan eens helemaal leeg lopen. Dit vergroot de levensduur van de accu aanzienlijk. Daarnaast zijn er ook talloze handige en slimme programma’s die je helpen om je computer schoon, snel en veilig te houden. Het leuke is: de meeste zijn zelfs gratis!

Tags : , , , , , ,