Uitkering aanvragen

Geplaatst op 20 april 2016 Door In Hulp & Info, Kopzorgen, Werk, geld & wonen

Werkeloos, wat nu?
Heb je een (bij)baan en heb je te horen gekregen dat je niet langer daar kunt blijven werken? Onderneem dan zo snel mogelijk actie en ga op zoek naar nieuw werk. Lukt het twee weken voor je laatste werkdag nog niet om iets nieuws te vinden? Schrijf je dan zo snel mogelijk in bij het UWV (Uitkeringsinstantie Werknemersverzekeringen) als werkzoekende.

Dit kan je één maand voor je laatste werkdag doen en (let op!) uiterlijk twee dagen na je laatste werkdag. Je hebt hier een DigiD voor nodig. Deze kan je aanvragen via www.digid.nl, dit kan 5 werkdagen duren. Als je staat ingeschreven als werkzoekende, kan je een uitkering aanvragen.

geld

Afgestudeerd maar nog geen baan
Als je bent afgestudeerd liggen de banen helaas niet altijd voor het oprapen. Toch heb je inkomsten nodig om van te kunnen leven. Tot dat je werk hebt gevonden kan je mogelijk een uitkering ontvangen. Je eerste stap is je aanmelden als werkzoekende bij het UWV. Als je tijdens je studie een baan hebt gehad kom je misschien in aanmerking voor een WW-uitkering en anders kan je een Bijstandsuitkering aanvragen bij de gemeente. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Werkeloosheidswet (WW) uitkering
Een WW-uitkering kan je aanvragen als je bent ontslagen. Dit kan dus niet als je zelf ontslag hebt genomen. Daarnaast moet je minimaal 26 weken hebben gewerkt in de laatste 36 weken. Je kan de WW-uitkering twee weken voor je laatste werkdag en één week na je laatste werkdag aanvragen bij het UWV. Het UWV kijkt of je aan de voorwaarden voor een WW-uitkering voldoet. Zelf moet je ook aan een aantal plichten voldoen die het UWV zal controleren.

Het aanvragen van de WW-uitkering gaat via DigiD. Bij de aanvraag moet je je laatste loonstrook bij de hand hebben, net als je laatste arbeidscontract en je rekeningnummer.

De hoogte van je WW-uitkering is de eerste twee maanden 75% van je dagloon. Wil je weten hoeveel dat ongeveer zal zijn? Vul dan de Rekenhulp in.

Geen recht (meer) op WW-uitkering
De WW-uitkering krijg je voor een bepaalde periode. Twee weken voor deze afloopt kan je een bijstandsuitkering aanvragen bij de gemeente. Als je WW-aanvraag is afgewezen dan kan je ook recht hebben op een bijstandsuitkering. De reden voor afwijzing van een WW-uitkering kan invloed hebben op de bijstand, deze kan bijvoorbeeld lager zijn. Hier lees je een aantal situaties die dan kunnen gelden.

Bijstandsuitkering
Als je inkomsten te laag zijn om van te kunnen leven, dan kan je een bijstandsuitkering aanvragen. Een te laag inkomen kan verschillende redenen hebben. Je kan bijvoorbeeld geen WW-uitkering meer ontvangen, je hebt nog geen werk gevonden of je bent net klaar met studeren en opzoek naar werk.

Het belangrijkste is natuurlijk om zo snel mogelijk werk te vinden. Maar tot die tijd kan je een bijstandsuitkering aanvragen bij de Gemeente Arnhem.

Je moet hier 21 jaar of ouder voor zijn en geen of weinig vermogen hebben. Dat betekent dat je geen spaargeld, eigen huis, auto of andere goederen van grote waarden in bezit mag hebben. Ben je jonger dan 21 jaar of ben je student met een arbeidsbeperking, dan kom je misschien in aanmerking voor een bijzondere bijstand.

Bijzondere bijstand
Als je 18, 19 of 20 jaar bent, dan zijn je ouders financieel verantwoordelijk voor je en kan je alleen in noodgevallen een bijzondere bijstand aanvragen.

Als je studeert maar een beperking hebt waardoor je niet of nauwelijks in staat bent om bij te verdienen, dan kom je misschien in aanmerking voor een individuele studietoeslag. Deze kan je aanvragen bij de Gemeente Arnhem.

Aanvragen van bijstandsuitkering
Voordat je een bijstandsuitkering kunt aanvragen bij de gemeente, moet je je eerst hebben aangemeld bij het UWV als werkzoekende. Dit kan je met je DigiD doen via www.werk.nl.

Als je bent ingeschreven bij het UWV dan kan je een bijstandsuitkering aanvragen bij de Gemeente Arnhem. Je moet dan (samen met je eventuele partner) naar het UWV-werkplein op de Boulevard Heuvelink 4a in Arnhem en je melden bij de receptie. Dit kan op werkdagen tussen 9.00 en 11.30 uur (als je ouder bent dan 27 jaar dan kan je je tussen 9.00 en 15.30 uur melden). Je moet een geldig paspoort, ID kaart of verblijfsdocument meenemen. Je krijgt dan een gesprek met een medewerker van de Gemeente waarin wordt uitgelegd wat er van je verwacht wordt.

Na vier weken wordt bepaald of je recht hebt op een bijstandsuitkering. Deze vier weken noemen ze de zoektijd. Hierin moet je aantoonbaar en actief naar werk zoeken. Als er werk wordt aangeboden dan mag je dat niet weigeren. Bewaar alle sollicitatiebrieven en inschrijfformulieren van uitzendbureaus goed. Kan je niet bewijzen dat je echt je best hebt gedaan om werk te vinden, dan krijg je geen bijstandsuitkering.

Als je na deze vier weken nog geen werk hebt gevonden en de gemeente besluit dat je recht hebt op een bijstandsuitkering, dan wordt het toegekend vanaf het moment dat je je bij het UWV hebt aangemeld.

Tags : , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reacties