Op kamers in Arnhem

Geplaatst op 2 februari 2023 Door In Werk, geld & wonen

Op jezelf wonen. Omdat je niet meer thuis wil wonen. Of omdat je niet meer thuis kán wonen. Hoe dan ook, je moet veel regelen. Allereerst natuurlijk een kamer of appartement vinden, dan een huurcontract ondertekenen en vervolgens een adreswijziging doorgeven aan de gemeente. En als je dan eindelijk op je jezelf woont, heb je te maken met allemaal vaste uitgaven: de huur, de boodschappen, de energierekeningen.

Gelukkig biedt JonginArnhem hulp, in de vorm van… informatie! Een goede voorbereiding is het halve werk, dus lezen maar!

opkamersgaan   

Studentenwoonruimte in Arnhem

Je kunt je kamer in Arnhem vinden via Kamers.nlKamernet.nl, Kamertje.nl, KamersArnhem.nl, Huurwoningen.nl, HousingAnywhere.com, RentSlam en nog veel meer sites. Let op, want veel van deze websites brengen kosten in rekening voor bijvoorbeeld het aanmaken van een account of het reageren op kamers. Kijk dus eerst even goed op internet naar ervaringen en/of recensies van dergelijke websites. Daarnaast zijn er natuurlijk ook diverse Facebook-groepen waarop studentenkamers worden aangeboden. Zo is er in Arnhem de Facebookpagina van Kamermarkt Arnhem en Woonruimte Arnhem Te Huur.

Gelukkig kan het ook makkelijker! De Arnhemse woningcorporaties willen studenten helpen bij het vinden van een kamer of woning. Ze hebben een aantal kamers en woningen speciaal voor studenten gereserveerd. De studentenwoonruimtes zijn gereserveerd voor studenten vanaf 16 jaar die een voltijds HBO- of MBO+ -opleiding volgen in de regio KAN-Noord. (Tot de regio KAN-Noord horen de gemeenten: Arnhem, Bemmel, Didam, Doesburg, Duiven, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Rijnwaarden en Zevenaar.)

Via de website Entree.nl vind je informatie over het woonruimteaanbod, de spelregels en de manier waarop je kunt inschrijven en reageren. Dit is een samenwerking van de corporaties Volkshuisvesting Arnhem, Vivare Arnhem, Portaal Arnhem en Woningstichting Openbaar Belang. Een andere woningstichting die zich specifiek richt op studenten is SSH&.

Een andere manier om aan een kamer te komen is aanmelden bij een studentenvereniging in Arnhem. Studentenverenigingen hebben vaak een aantal vaste huizen waar hun leden wonen. Wanneer iemand afstudeert of tijdelijk ergens anders gaat wonen voor bijvoorbeeld een stage of minor, komen er kamers vrij waar bij voorkeur eigen leden in terecht kunnen. De meeste wissels van kamers zijn in augustus en februari.

Hospiteren

Bij sommige kamers moet je hospiteren, hierbij komen de mensen langs die interesse hebben in de kamer. Het is belangrijk om op tijd te komen en bijvoorbeeld een flesje wijn mee te nemen. Wees sociaal maar niet overdreven, dit kan nep overkomen.

Huurcontract

Wanneer je een kamer of woning gaat huren is het belangrijk dat een aantal dingen in een contract zijn vastgelegd. Hoe hoog de kale huur is (huur voor de ruimte) en hoe hoog de servicekosten zijn (gas, water en elektriciteit). Een voorbeeld kun je bestellen bij de Nederlandse Woonbond.

Als je geen contract hebt getekend, betekent dit niet dat je zomaar uit je kamer kan worden gezet. Als je kunt aantonen dat je maandelijks de huur betaalt, of getuigen hebt die afspraken met je verhuurder kunnen bevestigen, heb je recht op huurbescherming. Als je de huur contant betaalt, vraag dan om kwitanties als bewijs van betaling. Wil je meer weten over huurbescherming, neem dan contact op met het Juridisch Loket.

Huurprijzen zijn heel verschillend. Met het zogenaamde puntensysteem kun je berekenen wat een redelijke huur is voor de kamer die je wilt huren. Wanneer blijkt dat je huisbaas teveel huur vraagt kun je met hem gaan onderhandelen. Op de site van de overheid kun je informatie vinden over bepaling van de huurprijs, huurverhoging en -verlaging,  bezwaar maken en beëindiging van de huur.

Heb je een verschil van mening met je huisbaas over de huurprijs, onderhoudsgebreken of de servicekosten? Ga dan naar de Huurcommissie. Zij doen een uitspraak als jullie er samen niet uit komen. Je kunt er ook terecht voor informatie.

Regels voor huurder en verhuurder

Als je een kamer, etage of huis huurt moeten zowel de huurder als de verhuurder zich aan een aantal regels houden.

Het houden van huisdieren en het draaien van muziek kun je het beste van tevoren bespreken. De verhuurder mag je in principe geen beperkingen opleggen aan het ontvangen van bezoek, als je zo af en toe iemand wilt laten slapen kan hij daar geen bezwaar tegen maken. Je huurbaas kan wel bezwaar maken als je iemand voor langere tijd in huis neemt, dit heet permanente bewoning. Maar twee of drie nachten logeren kan niet gezien worden als permanente bewoning en een logeerverbod in je huurcontract is echt onzin.

Verder mag je feest vieren wanneer het je uitkomt, denk alleen aan de buren. Daarnaast moet een verhuurder net als ieder ander aanbellen en kloppen voordat hij naar binnen komt. Dat geldt voor je kamerdeur, niet voor het pand!

Over bovenstaande regels kan wel eens onenigheid met je huurbaas ontstaan. Kom je er samen niet uit vraag dan advies bij het Juridisch Loket.

Daarnaast kun je voor informatie ook terecht bij het Informatiepunt Wettelijke Aansprakelijkheid, een onafhankelijk informatieplatform over rechtsbijstand en aansprakelijkheid in Nederland. De website biedt onder andere informatie over huurrecht. Denk hierbij aan de verplichtingen van de huurder en verhuurder, problemen over huurprijs, onderhoud en verstoring van het woongenot, ook worden veelgestelde vragen omtrent huurrecht beantwoord.

Adreswijziging naar en binnen Arnhem

Als je gaat verhuizen, moet je dat melden bij de gemeente. Als je naar een andere gemeente verhuist, moet je je adreswijziging doorgeven aan de nieuwe woongemeente. De uitschrijving uit je oude gemeente gebeurt dan vanzelf. Verhuizing binnen de gemeente kun je ook regelen met DigiD. Op de site van de Gemeente Arnhem staat hoe het allemaal moet.  

Check ’t en Weet ’t!

Goed onderdak is een eerste levensbehoefte. Toch is met veel kamers wel iets mis, denk aan een te hoge huurprijs of brandgevaar. Check daarom op deze website jouw kamer! De kamercheck is opgedeeld in 4 onderwerpen. Aan het einde van elk onderwerp krijg je je resultaten en handige tips om de problemen in je kamer te fixen.

Shoppen maar!

Als je dan uiteindelijk een kamer heb gevonden kan het echte werk beginnen! Het eerste wat je natuurlijk nodig hebt zijn meubels, het is handig om in tweedehands winkeltjes te kijken, maar in facebookgroepen voor studenten worden ook gratis meubels aangeboden! Daarbij moet je een inboedelverzekering afsluiten, zodat al je spullen verzekerd zijn tegen inbraken. Zoek een nieuwe huisarts en tandarts als je in een andere stad gaat wonen.

Benieuwd hoe Arnhemse jongeren wonen? Check dan onze rubriek ‘De Kamer Van’

Tags : , , , , , , ,