Geldzaken, allerlei tips op een rijtje!

Geplaatst op 17 oktober 2018 Door In 18 jaar worden, Artikelen, Hulp & Info, Lifestyle, Werk, geld & wonen

Uit een onderzoek van Nibud blijkt dat 37% van de mbo studenten van 18 jaar en ouder schulden heeft. Zonde want in de meeste gevallen is dat helemaal niet nodig. Het enige wat je hoeft te doen is zorgen dat je meer geld binnen krijgt dan dat je uitgeeft! Piece of cake zou je zeggen, maar de praktijk blijkt een stuk lastiger te zijn. Jongeren met schulden hebben dat volgens Nibud vooral bij banken (rood staan), bij DUO (studieschuld), bij de zorgverzekering en bij de mobiele provider.

Schulden ontstaan het meest bij jongeren die op zichzelf wonen. Logisch want het is best even wennen als je ineens van alles zelf moet betalen en eigenlijk geen idee hebt hoeveel geld je daarvoor nodig hebt en hoe je daar aan komt.

Jongin Arnhem heeft voor jou alle tips over geldzaken hier op een rijtje gezet.

Overzicht van je financiële situatie
Zet alle maandelijkse inkomsten eens op een rijtje. Denk bijvoorbeeld aan zakgeld, studiefinanciering, bijbaantje en toeslagen. Kijk daarna welke vaste uitgaven je per maand hebt. Dit zijn uitgaven die je elke maand hebt en waar je niet omheen kunt zoals je huur, collegegeld, mobiel abonnement, zorgverzekering, sportkaart en boodschappen. Als je nu je uitgaven van je inkomsten aftrekt, dan weet je hoeveel geld je over hebt om andere dingen te doen zoals kleren kopen, uitgaan, vakantie, sparen, cadeautjes voor vrienden, cadeautjes voor jezelf en ga nog maar even door. Deze laatste dingen kunnen per maand verschillen en daar kan je dus op bezuinigen als dat nodig is.

Vroeger hadden we hiervoor een huishoud boekje, tegenwoordig zijn daar apps voor. Super handig want het geeft je direct een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Hier een paar tips: Mijn Uitgaven gratis (beschikbaar voor Android) en Buddy voor iOS. Ook de app Spendee is handig, kijk hier voor Android en iOS.

financien-geld-rekenmachine

Toeslagen aanvragen
Vanaf 18 jaar kun je zorgtoeslag en huurtoeslag aanvragen.

Zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van je zorgverzekering. Voor je 18e ben je gratis bij je ouders meeverzekerd en daarna verandert dat. Als je een Nederlandse nationaliteit en zorgverzekering hebt en je samen met je partner minder dan € 35.116 euro per jaar verdiend, dan kom je in aanmerking voor zorgtoeslag. Verdien je bijvoorbeeld minder dan 19.000 euro per jaar (alleenstaand), dan krijg je zo’n 88 euro zorgtoeslag. Dit kan dus tientallen euro’s in de maand schelen. Maak een proefberekening om er achter te komen hoeveel zorgtoeslag je kunt krijgen.

Huurtoeslag is een bijdrage in je huurkosten vanuit de overheid. Als je op jezelf woont, 18 jaar of ouder bent en minder dan € 22.100 per jaar verdiend, dan kan je in aanmerking komen voor huurtoeslag. Lees het artikel Toeslagen om te zien hoe je aan die extra centen komt.

Belastingaangifte doen
Heb je gewerkt en ben je 29 jaar of jonger? Dan heb je grote kans dat je geld terug krijgt van de belasting, maar dan moet je wel aangifte doen! Aangifte doen is vrij gemakkelijk en kan via de Aangifte 2016 app of via Mijn Belastingdienst met je DigiD-account. Gemiddeld laten jongeren honderden euro’s liggen bij de Belastingdienst, zonde! Dus zoek die oude jaaropgaven en kijk even op de site van de Belastingdienst. Meer info? Check even ons artikel over Belastingaangifte.

Bijbaantje nemen
Een bijbaantje kan je wat extra geld opleveren. Naast dat het een extra zakcentje oplevert, is het ook fijn om werkervaring op te doen. Een andere fijne bijkomstigheid is dat het ook nog eens gezellig kan zijn en je nieuwe vrienden kan maken. Benieuwd waar en hoe je leuke bijbaantjes in Arnhem kan vinden? Kijk eens naar het artikel Bijbaan en vakantiewerk.

spaarpot

Studiekosten
Studeren kost geld. De meeste studenten kunnen hun studie niet betalen van het geld dat ze bij een bijbaantje verdienen. Ook niet alle ouders kunnen of willen alle studiekosten financieren waardoor je wel gedwongen wordt om te lenen. Vanaf januari 2016 krijgen alle studenten op de universiteit en het hbo geen basisbeurs meer en zullen zij een lening moeten aanvragen bij DUO. Dit geldt dus niet voor studenten op het mbo. Het bedrag dat je bij DUO leent, moet je binnen 35 jaar na je afstuderen terugbetalen. Hier komt nog een rentepercentage bovenop, deze wordt om de vijf jaar vastgesteld. Bekijk hier hoeveel deze voor jou is. Het is dus belangrijk om je geldzaken goed op een rijtje te hebben en als het niet hoeft ook niet meer dan nodig te lenen. Op de Rekenhulp kan je zien hoeveel jij straks moet aflossen als je klaar bent met studeren. Meer weten over hoeveel studeren kost? Bekijk ons artikel Studeren, wat kost dat nou?

(Automatisch) sparen
Als je moeite hebt om je uitgaven te beheersen, is een automatische spaaropdracht misschien iets voor je. Zo spaar je automatisch een zelfgekozen bedrag per maand. Dan heb je altijd iets achter de hand.

Betrap je jezelf er wel eens op dat je stiekem geld van je spaarrekening haalt voor dat leuke jurkje of die nieuwe game? Misschien is een losse spaarrekening dan iets voor jou. Als je een spaarrekening bij een andere bank hebt duurt het namelijk altijd een paar dagen voor het overgeschreven is naar je betaalrekening. Een spaarrekening kun je vaak gemakkelijk openen bij een bank. Wil je kijken wat een goede spaarrekening voor jou kan zijn? De site 18ennu heeft alvast een overzicht gemaakt van banken en actuele spaarrentes.

Hulp met schulden in Arnhem
Heb je schulden en weet je niet hoe je daar vanaf komt zodat je eindelijk eens echt kunt gaan sparen? Check het artikel Helemaal blut? Hulp met schulden in Arnhem en het speciale schuldenproject van Rijnstad voor jongeren uit Arnhem.

Geld besparen
Wil je nog meer tips over hoe je eenvoudig geld kan besparen? Kijk eens naar Buy Nothin New. Een maand lang. Check of je recht op een GelrePas.

Wil je meer tips of informatie? Kijk eens op de site van het NiBUD, daar is heel veel te vinden over hoe je om kan gaan met geld.

Tags : , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,