In gesprek met Arnhemse tatoeëerders: Eric van Electric Tattoo

Geplaatst op 11 november 2017 Door In Artikelen, Lifestyle

Ooit waren tatoeages alleen voor stoere zeelui en soldaten, maar tegenwoordig kijkt niemand er raar van op als opa besluit om er nog een tatoeage bij te nemen. Deze kunstvorm die je altijd bij je draagt blijft onverminderd populair, al veranderen de trends wel enorm. De redenen waarom iemand een tattoo neemt zijn ook uiteenlopend; de een neemt een tattoo vanwege een speciale betekenis terwijl de ander er eentje neemt puur omdat hij of zij het gewoon mooi vindt. En natuurlijk zijn er ook mensen die een tattoo nemen omdat het ‘in’ is.

Voor deze reeks artikelen spraken we Eric Holman en Ian Dijkstra. Eric is de eigenaar van Electric Tattoo en Ian van L’Extrémiste. De heren delen hun kennis over de wereld van tatoeages en vertellen breeduit over wat ze meegemaakt hebben in al die jaren van tatoeëren.

De eerste shop waar wij langs gingen is Electric Tattoo van Eric. Hij werkt al ongeveer twintig jaar in de wereld van tatoeages en heeft de meest uiteenlopende trends en klanten voorbij zien komen.

Trends
“Als er een trend is dan is het over de hele linie van klanten. Het zijn wel vaker de jongeren die voor de trends kiezen. Twintig jaar geleden zag je heel veel tribals, variërend van kleine ‘instapmodellen’ tot tribals die een gehele arm bedekken. En natuurlijk de dames die een tribal-tattoo op hun onderrug lieten zetten, op het Duits gezegd een Arschgeweih.”

De tijden van tribal tatoeages en Chinese tekens zijn volgens hem wel voorbij, maar toch is er nog een enkeling die graag zo’n tattoo wil hebben. Momenteel zijn de populairste ’trendy’ tatoeages de dromenvangers en veertjes. Ook het infinity teken valt zeer in de smaak bij een aantal klanten en de laatste tijd wint ook het dotwork aan populariteit. Hierbij wordt de gehele tatoeage in puntjes gezet. Eric is een allround tatoeëerder dus alle stijlen komen bij hem aan bod.

Electric Tattoo foto scaled

De studio van Electric Tattoo

Populaire lichaamsdelen
“In eerste instantie was het vooral de bovenarm voor de mannen en voor de dames op de enkel of op de onderrug. Wat je bij de mannen steeds meer ziet is dat zij de hele bovenarm en hun hele borstpartij vol laten zetten. Daarnaast zijn tattoo’s in de zij ook erg populair geworden naast de borst tatoeages.”

Eric adviseert klanten die bij hem langskomen om hun gewenste tatoeage iets groter te laten zetten dan ze in gedachten hebben. De verhouding met het lichaam is hierbij ook belangrijk. “Sommige mensen zijn geneigd om voor ‘veilige’ kleinere tattoo’s te kiezen. Als je een beer van een vent bent met een postzegeltje op de schouder, dan denk ik: waarom klopt het niet?”

Er komen ook weleens klanten langs die tekens en symbolen in een andere taal willen laten zetten. De verantwoordelijkheid ligt volgens Eric dan bij degene die de tattoo laat zetten om te controleren of de betekenis en de spelling klopt. Dit omdat klanten niet van een artiest kunnen verwachten dat hij of zij meerdere talen spreekt en schrijft. Eric attendeert klanten er wel op om betekenissen en grammatica altijd goed te controleren.

“Ik kan ervan overtuigd zijn dat iets goed of verkeerd geschreven is, maar mijn Engels is bijvoorbeeld ook niet altijd perfect. Uiteindelijk is degene die de tatoeage wil hebben er verantwoordelijk voor. Ik ga ervan uit dat wanneer je iets voor de rest van je leven laat zetten je jezelf goed hebt verdiept in zaken als spelling en betekenis. Dat moet je niet aan mij overlaten, het is mijn taak om te zorgen dat je tattoo netjes wordt gezet en je tevreden naar buiten stapt.”

Controversiële tatoeages
Iedere tatoeëerder komt in aanraking met controversiële tattoo’s en aparte wensen van klanten. Het komt weleens voor dat er tattoo’s worden geweigerd. Dit is soms om politieke redenen en soms omdat iemand te jong is voor een tattoo in de nek of op het gezicht of handen. Politieke (fascistische) symbolen worden wel geweigerd, dit ter zelfbescherming.

“Het is weleens voorgekomen dat iemand heel groot ‘Heil Hitler’ op zijn buik wilde laten zetten. Daar heb ik toch eventjes vriendelijk voor bedankt.”

Wettelijk gezien mag iemand vanaf zijn twaalfde levensjaar een tatoeage nemen, indien de ouders toestemming geven. Vanaf zestien jaar mag je die beslissing zelf nemen. Dat betekent niet dat je als twaalfjarige bij Eric naar binnen kan lopen en naar buiten komt met een tatoeage. “Zestien is echt de minimumleeftijd voor mij en daar ben ik al niet blij mee. Als je hier als zestienjarige binnenkomt en je wil een tattoo op je handen of in je nek dan weiger ik dat. Het komt in de zomer weleens voor dat mensen iets te impulsief een tattoo willen nemen en hier daarom niet zo goed over nadenken.”

Electric Tattoo Arnhem 2

Tatoeages laten zetten bij iemand thuis
De laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een tattoo van een thuistatoeëerder omdat ze ‘denken’ dat het goedkoper is, maar goedkoop is in veel van die gevallen duurkoop. Een tatoeage laten zetten in een tattooshop is niet goedkoop maar voldoet wel aan alle richtlijnen en hygiëne-eisen van de GGD. Een thuistatoeëerder werkt vaak een stuk goedkoper, maar dat gaat ook vaak ten koste van de kwaliteit en levensduur van een tattoo en de hygiëne tijdens het zetten.

Eric krijgt hier vooral de negatieve gevolgen van te zien. “We zien vooral de ellende. Mislukt is vaak een understatement. Veel klanten komen binnen met de vraag of hun tattoo die ze door een thuistatoeëerder hebben laten zetten opgeknapt kan worden. In veel gevallen is dat echt niet meer mogelijk. Er is dan sprake van dik littekenweefsel, omdat de huid stuk getatoeëerd is. Ik kan er dan wel iets overheen zetten, maar het gaat er dan in de meeste gevallen echt niet beter van worden.

Bij het laten zetten van een tattoo is hygiëne van enorm groot belang. Een thuistatoeëerder kan nooit de garantie bieden die een gecertificeerde tattooshop wel kan bieden. Het is niet voor niets dat het bij ons gewoon wat duurder is. Een shop heeft vaste lasten. Ook de materialen zijn van hoogstaande kwaliteit en de sterilisatie die wij continu uitvoeren kost ons ook een hoop geld. Wij hebben strikte eisen aan de hygiëne en worden hier ook streng op gecontroleerd door de GGD.

Uiteenlopende klanten
De hygiëne en goedkeuring van de GGD zijn niet doorslaggevend om een succesvol tatoeëerder te zijn. Daarom raadt Eric mensen altijd aan om goed naar het werk van een artiest te kijken voor je een beslissing maakt. Daarnaast heeft iedere klant andere wensen qua stijl. Daarom is het belangrijk dat je persoonlijk langs shops gaat om te proeven van de sfeer en om te kijken of de stijl van de artiest bij je past.

“Elke artiest zal zich in zijn klanten en hun wensen inleven. Daar kan soms een miscommunicatie over ontstaan doordat klanten een andere verbeelding hebben van wat ze in gedachten hebben dan de artiest dat zelf heeft. Als artiest wil je je klanten natuurlijk tevreden de deur uit laten gaan. Dan vraag ik wat het probleem precies is en dan gaan we het samen oplossen.

Omdat iedere huid anders is en anders reageert kan je als artiest zijnde niet voorspellen hoe een tatoeage zal genezen. Daarom zeg ik ook altijd tegen iedereen dat ze na zes weken terug moeten komen, zodat ik de tatoeage kan controleren. Mocht er wat zijn dan werk ik het kosteloos bij.”

Zelf is Eric ook niet snel tevreden en dat vindt hij maar goed ook. “Want op het moment dat je te snel tevreden bent, word je slordig. Ik vind dat je met dit werk altijd heel kritisch op jezelf moet blijven.”

Het tatoeëren zelf is natuurlijk ook een proces waarbij de tatoeëerder zich volop moet concentreren op het design en niet alles is even simpel of leuk om te zetten.

“Van die ‘standaard’ tattoo’s zetten vind ik niet zo leuk. Het zetten van een portret vind ik dan wel weer erg tof, maar het hangt ook enorm van de klant af. Een tijd geleden kwam er een oudere dame de zaak binnen. Zij mocht van haar man nooit een tattoo nemen. Nu wilde ze dan toch eindelijk een tattoo nemen, zo’n klein Chinees tekentje. Ik vind zulke tekentjes minder interessant om te zetten, maar als je zo’n oude vrouw ziet glunderen dan geeft dat een geweldig gevoel.

Electric Tattoo Arnhem 3

Zoiets heb ik ook eens meegemaakt met een oudere man. Hij was rond de 80 en wilde graag een portret laten zetten van zijn overleden vrouw. Door de oude, rimpelige en dunne huid zou de tattoo minder nuanceverschil hebben, maar ik heb ‘m toch gezet. Die man was er ontzettend blij mee. Op een geven moment is hij in een verzorgingstehuis terecht gekomen. Op een dag belde hij mij, want hij wilde nog een tattoo laten zetten. Hij was zelf niet meer in de gelegenheid om naar mijn zaak te komen. Nou, dan kom ik gewoon naar je toe met mijn koffer vol spullen! Voordat de afspraak plaats kon vinden overleed de man, maar hij was er al zo blij mee dat ik naar hem toe wilde komen.

Tatoeëren is echt mensenwerk. Dat blije gezicht, daar doe ik het voor. Die emotionele verhalen rondom tattoo’s die je vaak in televisieprogramma’s ziet zijn niet echt aan mij besteed. Laat die tattoo vooral zetten omdat je het mooi vindt. Tijd kan wonden helen, maar die tattoo zit er dan nog wel.”

>> Website Electric Tattoo

>> Electric Tattoo op Facebook

Meer info over veilig tatoeëren en piercen vind je op http://www.veiligtatoeerenenpiercen.nl

Tags : , , , , ,