In gesprek met Arnhemse tatoeëerders: Ian van L’Extrémiste

Geplaatst op 21 april 2018 Door In Artikelen, Lifestyle

Ooit waren tatoeages alleen voor stoere zeelui en soldaten, maar tegenwoordig kijkt niemand er raar van op als opa besluit om er nog een tatoeage bij te nemen. Deze kunstvorm die je altijd bij je draagt blijft onverminderd populair, al veranderen de trends wel enorm. De redenen waarom iemand een tattoo neemt zijn ook uiteenlopend; de een neemt een tattoo vanwege een speciale betekenis terwijl de ander er eentje neemt puur omdat hij of zij het gewoon mooi vindt. En natuurlijk zijn er ook mensen die een tattoo nemen omdat het ‘in’ is.

Voor deze reeks artikelen spraken we Eric Holman en Ian Dijkstra. Eric is de eigenaar van Electric Tattoo en Ian van L’Extrémiste. De heren delen hun kennis over de wereld van tatoeages en vertellen breeduit over wat ze meegemaakt hebben in al die jaren van tatoeëren.

In het tweede deel van deze serie spraken we met Ian van L’Extrémiste. Al twintig jaar is zijn tattoo- en piercingstudio een begrip in Arnhem. Het tatoeëren laat Ian tegenwoordig aan zijn werknemers over, terwijl hij zelf actief is als piercer en eigenaar. Ian vertelt over zijn ervaringen binnen het vak en wat hem het meest is bijgebleven de afgelopen jaren.

L’Extrémiste Arnhem foto

Ian achter de balie bij L’Extrémiste

Trends
Net als Eric van Electric Tattoo constateert Ian de afgelopen jaren dezelfde trends. “Eerder waren het vooral tribals, tegenwoordig zijn het infinity tekens, vogeltjes, klokken, kompassen en rozen. Ik merk ook dat klanten de laatste jaren steeds meer interesse hebben in grotere tatoeages in plaats van kleine plaatjes. Het is dan aan ons om nu al die kleine plaatjes aan elkaar te breien tot een geheel en dat is soms best lastig.

Vandaag de dag komen er steeds meer klanten binnen die kiezen voor een complete sleeve. We letten er wel op dat verschillende tattoo’s op een lichaam een soort eenheid vormen. En er moet een mooie flow in een tattoo zitten. Het mag best een beetje divers zijn, maar het totaalplaatje moet wel kloppen.

De afgelopen jaren zijn de trends wel echt veranderd. Eerder nam men een tattoo voor zichzelf, je liep er wat minder mee te koop. Tegenwoordig nemen veel meer mensen een tattoo die goed zichtbaar is voor anderen. Het suffe aan de jeugd van tegenwoordig is dat ze hun eerste tattoo direct op de handen of in de nek willen. Vroeger begonnen wij met de bovenarm of de borst. Dat waren een beetje de zeemanstatoeages die niet iedereen hoefde te zien.

De jeugd van nu lijkt het meer te doen voor de buitenwereld. Ze doen het omdat het mode is, ze willen ergens bij horen lijkt het wel. Dat vind ik niet de juiste insteek om voor een tattoo te kiezen. Wij waarschuwen jonge mensen die tattoo’s willen op opzichtige plaatsen. Hou rekening met je toekomst. Er kan een moment komen dat je spijt krijgt omdat het bijvoorbeeld je werkgever stoort. Men realiseert zich niet altijd dat het in sommige gevallen beperkingen kan opleggen Veel jongeren lopen pas tegen dat soort dingen aan wanneer ze in de praktijk ervaren hoe er soms op gereageerd wordt.”

Bijzondere en controversiële tattoo’s
In de loop van de jaren heeft Ian de meest uiteenlopende klanten in zijn zaak gehad. “We hebben laatst een meneer getatoeëerd die aanwezig was bij de val van Srebrenica. We hebben bij hem een groot rugstuk gezet. Voor hem was dit de afsluiting van een hoofdstuk in zijn leven. Het komt ook weleens voor dat we mensen tatoeëren die weten dat ze binnenkort komen te overlijden. Die klanten willen toch de naam van hun vader, moeder of andere familieleden bij zich dragen tot hun dood. Ook zetten wij wel vaker portretten van overleden personen. Tatoeëren met de as van gecremeerde personen hebben wij in het verleden weleens gedaan, maar dat doen we niet meer. Dat kan namelijk fout gaan. As verontreinigt de inkt, waardoor zo’n tattoo kan gaan ontsteken.

Communicatie tussen de klant en tatoeëerder is erg belangrijk. Klanten komen meestal binnen zonder dat ze weten wat de mogelijkheden precies zijn en hoe lang een tattoo bijvoorbeeld goed blijft. Je huid ververst zichzelf bijvoorbeeld iedere 28 dagen. Dat betekent dus dat de lijnen van je tattoo naar verloop van tijd vervagen. En zon zorgt voor de grootste slijtage, dus zonbescherming is van het grootste belang. Tekst wil men meestal klein maar moet op een bepaalde grootte worden gezet wil het leesbaar blijven na verloop van tijd. Dat zijn belangrijke dingen die klanten vaak niet weten en het is de taak van de tatoeëerder om goede informatie te geven.

Het is belangrijk dat je als klant bij een goede tatoeëerder terechtkomt die weet waar hij mee bezig is. Eentje die niet klakkeloos het idee van zijn klant overneemt, maar juist een eigen inbreng heeft en goed advies geeft. Toch zijn klanten uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor hun lichaam. Een goed voorbeeld is het laten zetten van de naam van je partner. Ik vertel klanten altijd dat zoiets niet slim is, want ik heb honderden gevallen gezien van klanten die hier achteraf enorm veel spijt van hebben. We zetten zulke namen wel, maar we benadrukken altijd dat het de verantwoordelijkheid van de klant zelf is; alles kan stuk, zelfs de beste relatie! Ik heb 22 jaar ervaring, maar ik ga beslist geen vadertje of moedertje spelen. Ik probeer altijd zo goed mogelijk advies te geven, want ik wil dat mijn klanten over tien jaar nog steeds tevreden zijn.

Verantwoordelijkheid betekent ook dat je in het geval van een tekst in een andere taal of een symbool uit een andere cultuur ervoor moet zorgen dat alles klopt. Maar wij zijn niet alwetend. Sommige klanten komen binnen met teksten in het Sanskriet, Arabisch of Grieks. Dat soort teksten moet de klant natuurlijk zelf goed controleren. Wij kunnen met de klant meekijken of teksten in de voor ons bekende talen kloppen, maar dan nog is de klant zelf verantwoordelijk voor een kloppende tekst.

Haatdragende tattoo’s zetten we niet, zoals bijvoorbeeld hakenkruisen. Ook zijn we erg terughoudend wanneer een klant nog geen tattoo heeft en zijn eerste tattoo direct in de nek wil laten zetten. En vanzelfsprekend zetten we geen tattoo’s bij mensen die onder invloed zijn. Heel af en toe komt er weleens een klant binnen die onder invloed is en die weigeren we direct.”

L’Extrémiste tattoo Arnhem

Werk uit de studio van L’Extrémiste

Tatoeages laten zetten bij iemand thuis?
Ian is het ook niet ontgaan dat het aantal thuistatoeëerders de afgelopen jaren flink is toegenomen. “We moeten steeds meer opknappen. Ik krijg weleens klanten over de vloer die naar de prijs van een tattoo vragen. Ik maak dan een inschatting en vertel de klant dat zo’n tattoo hem bijvoorbeeld tweehonderd euro gaat kosten.

Vier weken later komt diezelfde klant dan weer binnenlopen en vertelt dat hij zich toch bij iemand thuis heeft laten tatoeëren, met een slecht gezette tattoo als gevolg. Veel van die ‘thuisprikkers’ komen bij een echte tattoostudio niet aan de bak omdat ze niet goed genoeg zijn en verkopen shit aan mensen die weinig willen betalen. Sommige personen zijn het tatoeëren nog aan het leren en dat is helemaal niet erg. Maar zij doen dat oefenwerk op mensen die denken dat ze er een mooie tattoo aan overhouden. Niet dus. Zo’n thuisprikker vraagt namelijk, in tegenstelling tot wat er in mijn studio wordt gevraagd, slechts een paar tientjes voor een tattoo. Bij deze mensen is een lage prijs belangrijker dan een kwalitatief goede tattoo.

Tattoo’s zijn bij mij duurder omdat ik natuurlijk mijn pand, personeel en spullen moet betalen. In onze studio werken we steriel en met sieraden van hoogwaardige kwaliteit en ik voldoe aan alle regels van de GGD. Een thuistatoeëerder wordt niet gecontroleerd op hygiëne en werkwijze en daarom is het risico op bijvoorbeeld een infectie veel hoger. Die kunnen hun werk bij wijze van spreken doen in een achterkamertje met een blik bier op tafel en een peuk op de lip.

Het resultaat van deze thuistatoeëerders levert mij ook werk op omdat wij het moeten gaan opknappen. Dat vind ik vaak jammer voor de klant. Die zit met een slechte tattoo en is aan het einde van de rit alsnog een smak geld kwijt aan het weg laten laseren of opknappen.

Ook komt het weleens voor dat thuis gezette tattoos niet meer op te knappen zijn. De huid van die persoon is dan verminkt. Vaak wordt er door niet ervaren tatoeëerders te diep of onzorgvuldig gewerkt waardoor littekenweefsel wordt veroorzaakt. De tattoo ligt dan op de huid. Dat heb je toch een lichtelijk probleem.”

Inmiddels tatoeëert Ian niet meer zelf. Dat laat hij over aan de artiesten die bij hem in de studio werken. Hij houdt zich vooral bezig met het verkopen en runnen van de zaak. Hij vindt zichzelf – in tegenstelling tot zijn werknemers – geen toptatoeëerder. “Ik heb meerdere zaken te runnen. Als je goed wilt worden in tatoeëren dan moet je daar wekelijks minimaal 40 uur meer bezig zijn en het liefst zelfs 80 uur. Die tijd kan ik niet meer opbrengen. Ik wil dat mijn personeel zich kan blijven ontwikkelen en zich helemaal kan focussen op hun vaardigheden. Je wordt alleen maar een betere tatoeëerder door het veel te doen en uiteraard spelen je kunde en aanleg ook mee.

L’Extrémiste Arnhem team

Het team van L’Extrémiste 

Geen huid is hetzelfde. Iedere huid heeft een andere stretch en pigmentkleur waardoor de inkt anders wordt opgenomen. Er komt veel kijken bij het zetten van een goede tattoo. Dat merk ik zelf ook tijdens het piercen, want dat doe ik zelf nog wel. De ene persoon heeft een huid zacht als boter terwijl de ander weer een dikke olifantenhuid heeft. In dat geval moet ik soms heel mijn gewicht in de strijd gooien om de naald er doorheen te krijgen. Bij mensen die veel onder de zonnebank gaan wordt de huid bijvoorbeeld heel leerachtig en bij mensen die anabolen slikken zit er vaak amper rek meer in de huid.”

Tattooverslaving?
“Daar geloof ik niet echt in. Wanneer je eenmaal de eerste tattoo hebt genomen dan is de stap om er nog eentje te nemen gewoon veel minder groot. Die eerste stap is het grootst. Je eerste tattoo laten zetten is spannend en veel mensen houden wel van wat gezonde spanning. Ik zeg altijd; denk goed na over wat je wilt, zorg dat je een kundige artiest vindt bij een GGD goedgekeurde tattoostudio die kan zetten wat je wilt en je zult er de rest van je leven plezier van hebben.”

>> Website L’Extrémiste 

>> L’Extrémiste op Facebook 

>> L’Extrémiste op Instagram 

Meer info over veilig tatoeëren en piercen vind je op http://www.veiligtatoeerenenpiercen.nl

Tags : , , , , , , ,