Interview: RANDY Visuals

Geplaatst op 23 november 2015 Door In Artikelen, Kunstenaars uit Arnhem, Lifestyle, Talent uit Arnhem, Talenten

Arnhem is sinds enige tijd een VJ-collectief rijker. Daan en Thijs vormen samen RANDY Visuals. Hun specialisatie: videomapping, oftewel het projecteren van visuals op objecten. Wij hadden de eer om het allereerste interview te houden met deze twee heren.

Randy1

Jullie zijn video/visual-artists of jockeys. Wat houdt dat precies in?
Thijs: “VJ is zoals je zegt visual jockey. Dat is echt het mixen van video’s en beeldmateriaal. Het mappen is echt het neerleggen van videoprojecties op een object. Wij combineren dit. We maken en animeren van tevoren visuals welke we vervolgens op een map in elkaar VJ’en.”

Daan: “Wij verzorgen in eerste instantie de visuals op feestjes, dat was ons eerste doel. Een vriend vroeg ons of we het leuk zouden vinden om op een feest de visuals te doen. Toen zij we daar in gedoken. Gaandeweg kwamen we steeds meer interessante facetten binnen het VJ’en tegen. Met videomappen kun je eigenlijk alle kanten op. Je kunt bijvoorbeeld op een gebouw projecteren, maar ook indoor op feesten allerlei objecten gebruiken om je show op te projecteren.”

Want videomapping is in feite projecteren op objecten?
Thijs: “Ja, het liefst op driedimensionale objecten. Dat vinden we het leukst. Dat geeft toch een extra twist en dimensie aan het geheel.”

Hebben jullie een soort van opleiding gevolgd om dit onder de knie te krijgen?
Beiden: “Nee, niet voor het VJ’en en mappen.”

Daan: “We hebben wel allebei een grafische en visuele achtergrond. Ik ben grafisch ontwerper en Thijs is video-editor en cameraman. We zijn hier niet helemaal blanco in gestapt.”

Wanneer is RANDY ontstaan?
Daan: “We zijn eigenlijk acht jaar geleden al begonnen, toen zijn we al eens gevraagd om visuals te verzorgen. Toen namen we ook al beelden op met een eigen camera. Dit heeft vervolgens zo’n zeven jaar stil gelegen tot het moment dat we weer werden gevraagd om visuals te doen. We hebben het direct opgepakt en sindsdien is het onze passie geworden.”

Thijs: “Ja, dat was november 2012. In augustus begonnen we met het idee te spelen en in november hadden we onze eerste performance.”

En waar was dat?
Thijs: “Bij Luxor Live! Nee, sorry. Het was in de Popupklup in samenwerking met de (feest)organisatie Kontra. Zij zijn ongeveer tegelijk met ons begonnen.”

Waar staat de naam RANDY voor?
Thijs: “Nou dan verwijzen we je graag naar het internet. Als je op Urban Dictionary kijkt dan zijn er meer dan zestig betekenissen voor het woord randy te vinden. Daan kwam ermee aanzetten”.

Daan: “We lopen al heel lang met het woord randy in ons hoofd. We zeggen vaak tegen elkaar dat iets ‘randy’ is. Dat betekent dat iets ranzig is.”

Thijs: “…of geil.”

Daan: “Toen we later op Urban Dictionary keken bleek het woord uiteenlopende betekenissen te hebben, van een random persoon die je feest komt crashen tot een persoon die iedereen mag. Of juist de persoon waar iedereen de pik op heeft. Toen we aan het brainstormen waren over een naam bleef Randy maar terugkomen. Toen werd het al vrij snel RANDY Visuals.

Thijs: “Onze visuals zijn ranzig, maar toch ook een beetje geil.”

Daan:  “Ja, zoiets ja.”

Wat vinden jullie het gaafste om te doen?
Thijs: “Een compleet concept bedenken en uitwerken. Of dat nu voor een show van tien minuten of een uur is maakt ons niet echt uit. Wat we ook heel erg leuk vinden is het opzoeken van grenzen. Toen we de samenwerking aangingen met Kontra bij Luxor Live hebben we gekeken wat we konden met simpele kubussen. Die zijn we gaan maken en mappen. Het heeft ongeveer driekwart jaar geduurd totdat we doorhadden hoe we dat precies moesten uitwerken en hoe we dat elke keer weer anders konden doen. Zoiets uitwerken vinden we echt enorm tof. We zijn dan ook van tevoren bezig met het animeren van visuals op die vormen zodat we tijdens het VJ’en de hele nacht lekker los kunnen gaan.”

Randy2

Hoe werkt dat, op een gebouw projecteren? Heb je dan van te voren een soort van map die je vervolgens invult met een bepaald programma?
Daan: “Ja. Vaak is het zo dat we van tevoren met een beamer naar de locatie gaan. We plaatsen de beamer dan op de plek waar we tijdens de performance ook staan. Dan maken we een foto vanuit de positie van de beamer. Die foto dient dan als uitgangspunt voor het tekenen van de map. Met een programma kunnen we dit verder finetunen zodat de map echt strak op het gebouw ligt. Dit hele digitaliseringsproces vormt de eerste basis voor een show.

We hebben onlangs visuals verzorgd op het Coiffure Award Gala in de RAI in Amsterdam. Een super upperclass event en daar staat RANDY Visuals dan. We hebben voor het Coiffure Award Gala twee keer drie torens van kubussen gemaakt, met daarachter een scherm van 5 bij 15 meter. Daar hebben we vervolgens een complete map voor gemaakt. Het was een show van ongeveer tien minuten gemaakt op een muziekstuk met 15 modellen op de catwalk. We hebben twee weken dag en nacht gewerkt om alles in orde te krijgen. Maar dat zijn wel de leuke dingen. Het komt wel vaker voor dat wij echt de nacht moet doorwerken om alles voor elkaar te krijgen…”

Wat doen jullie hiernaast dan?
Daan: “We hebben beiden een fulltime baan. Ik ben grafisch ontwerper.”

Thijs: “Ik ben filmmaker. Ik maak televisie en ik geef les aan mensen met een arbeidsbeperking waar ik filmpjes mee maak. We werken allebei veertig uur in de week en daarnaast hebben we RANDY.”

Staan er nog dingen op de planning? En wat zouden jullie nog graag willen doen met RANDY?
Daan: “We zitten aangesloten bij een aantal feestorganisaties in Arnhem en Nijmegen. Hier in Arnhem bij Metamorphosa. Daar komen heel veel leuke projecten uit voort waar we altijd erg naar uitkijken. We willen eigenlijk heel graag heel veel gebouwen tegelijk uitmappen.”

Thijs: “Tentstock komt er nog aan, daar gaan we twee leuke dingen doen. We gaan daar een gebouw uitmappen en iets leuks doen samen met Ravetrain (een mobiele geluidsinstallatie/ soundsystem). Dat zijn ook goede vrienden van ons.”

Daan: “Sowieso, creatief Arnhem is de laatste tijd echt aan het exploderen. Zoveel mensen doen creatieve dingen. Er is gewoon veel mogelijk. Dat is echt heel erg positief. Dat was ooit wel anders in Arnhem.”

Thijs: “Het VJ’en en mappen op feestjes blijft sowieso doorgaan. We willen ons wat meer gaan profileren richting de marketing- en de reclamewereld; openingen van bedrijven en dat soort dingen. We hebben nu zo’n anderhalf jaar gewerkt om te kijken hoe ver we het met RANDY kunnen schoppen. Dit is het jaar dat we echt een eigen bedrijf gaan opstarten en we actief op zoek gaan naar leuke opdrachten.”

Daan: “Dat is ook het leuke. Videomapping leent zich overal voor. Een goede projectie op een object ziet er al gauw vet uit. Of het nou een boom is waar je een gezicht op projecteert of een pand waarop je geprojecteerde mensen voorbij ziet lopen. Het werkt overal, dat is het mooie van beamen.”

Randy3

Zijn jullie binnenkort nog ergens in Arnhem en omgeving te zien?
Thijs: “Ja, Tentstock dan. Die staat vast. We hebben net een hele drukke periode achter de rug dus het is wel fijn dat we even in rustiger vaarwater komen. Ik wordt binnenkort vader. Daar moet ik vanzelfsprekend ook tijd voor vrij houden. Als we kijken hoe druk we het de afgelopen tijd hebben gehad dan kunnen we eigenlijk wel stellen dat er nog genoeg op ons pad gaat komen.”

Daan: “Tentstock is heel leuk. Het eerste meerdaagse festival in Arnhem, met sleepings. De camping is het festival. Dat wordt ook georganiseerd door allemaal mensen die wij kennen. Met al die creatieve geesten bij elkaar wordt zoiets vanzelf tof. Zo blijven we lekker bezig. Bij Kontra en Metamorphosa draaien wij gewoon mee. Als zij ergens een feest geven dan zij wij daar ook te vinden. Wilde plannen genoeg!”

Thijs: “Het is ook leuk om te zien dat mensen buiten Arnhem ons werk beginnen te waarderen. We hebben op het Amsterdam Dance Event gedraaid en tweemaal in Nachtclub Panama. Ons netwerk begint zich dus langzamerhand uit te breiden.”

Na het winnen van de Beamlab Video Mapping Pitch hebben jullie in Amsterdam op Pakhuis de Zwijger geprojecteerd, toch?

Thijs: “Dat was echt heel leuk om te doen. We hadden er vier dagen de tijd voor. We hadden onze pitch ingeleverd en kregen een telefoontje dat we binnen een paar dagen al mochten mappen. We konden niet meer slapen en moesten in de nachten doorgaan. Op die desbetreffende vrijdag heeft de map vier dagen gedraaid.”

Daan: “Er loopt zo’n 500.000 man rond op dat festival, maar het was wel erg leuk dat er allemaal ouders met kinderen bleven staan om gewoon de hele show te kijken. Iedereen met camera’s erbij. Dat was ook wel een beetje de kroon op ons werk tot nu toe.”

Als je een map gemaakt hebt, hoef je dan op het moment niks meer te doen?
Thijs: Nee, eigenlijk niet nee. We hebben daar een zogenaamde loop gemaakt van 7 minuten. Onze visuals waren onderdeel van een wandelroute, dus je moet er rekening mee houden dat mensen gewoon even kijken en dan weer doorlopen naar het volgende object. Dat zijn stand-alone projecten die dan vier dagen blijven lopen.”

Daan: “Maar als wij VJ’en voor een organisatie in een club dan doen we dat live. Dan maken we van te voren filmpjes van logo’s en dingen die bij de avond passen die we in onze visuals kunnen verwerken. Die gooien we er dan live in op de avond.”

Wat is het droom gebouw waar jullie op willen mappen?
Thijs: “Ik heb een visie, maar daar ga ik nog niets over vertellen. Daar gaan jullie nog wat over horen!”

Daan: “De Eusebiuskerk is ook leuk. Als die uit de stijgers gaat, zou ik wel heel graag de kerk willen uitmappen. Dat lijkt me wel echt heel vet.”

Thijs: “Dus, Gemeente Arnhem..!”

Hebben jullie nog tips voor mensen die ook aan de slag willen gaan met VJ’en en/of videomapping?
Daan: “Er gewoon induiken. Als je creatief bent en graag met computers en bewegend beeld werkt dan moet je er gewoon mee beginnen. Gewoon stoeien met de programma’s en de gear. Het is een proces waarbinnen je gaandeweg steeds meer dingen tegen gaat komen. Het is een weg met veel hobbels die je moet bewandelen, want het is absoluut niet zo dat je de beamer aan kunt zetten en dan achterover kunt leunen Maar dat maakt het juist zo leuk.”

Thijs: “Het is een kunst en je zult lijden, want dat hoort bij kunst!”

Mocht je meer willen weten over RANDY visuals, volg ze op Facebook en bewonder hun werk op Youtube of hun website.

Door: Sas en Michelle – Redactie Jongin Arnhem

Tags : , , , ,