Mobiele kosten in het buitenland: zo werken roamingkosten vanaf nu

Geplaatst op 15 juli 2017 Door In Artikelen, Hulp & Info, Jij & de wereld, Lifestyle, Werk, geld & wonen

Torenhoge rekeningen voor bellen, sms-en en internetten buiten Nederland zijn vanaf 15 juni eindelijk verleden tijd geworden. Na jarenlang getouwtrek tussen de Europese Commissie en telecombedrijven is het voorstel om de extra kosten voor het gebruik van je telefoon in het buitenland te beperken er nu eindelijk door. Vanaf 15 juni betaal je in de rest van de Europese Unie dezelfde kosten als je in Nederland doet. Maar let goed op, want hier zitten natuurlijk wat voorwaarden aan verbonden.

Roamingkosten buitenland

Alleen geldig binnen EU landen
De afschaffing van de roamingkosten is alleen geldig binnen EU-landen. Ga je dus buiten de EU op vakantie dan kun je alsnog een flinke telefoonrekening verwachten als je gegevensroaming aan hebt staan.

De nieuwe wetgeving is alleen geldig in de 28 EU-lidstaten. Dit zijn België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden. De niet-EU landen IJsland, Noorwegen en Liechtenstein doen trouwens ook mee aan de nieuwe regelgeving.

Zwitserland is bijvoorbeeld geen lid van de EU. Ga je dus naar Zwitserland op vakantie of doorkruis je dit land onderweg naar je wintersportbestemming, zet je gegevensroaming dan uit. Wanneer Groot-Brittannië de EU officieel gaat verlaten dan zijn de nieuwe regels voor gegevensroaming daar ook niet meer geldig, tenzij Groot-Brittannië hier afspraken met de EU over maakt.

Nooit meer extra bijbetalen?
De periode waarin je binnen de EU zonder extra kosten gebruik kunt maken van je mobiel is ook gelimiteerd. Verbruik je vier maanden achtereen in het buitenland meer data dan in Nederland? Dan moet je wel gaan bijbetalen. Je provider zal je hier (als het goed is) een waarschuwingsbericht over sturen. Binnen twee weken moet je je gebruik in het buitenland vervolgens toelichten. Studeer je bijvoorbeeld in het buitenland of volg je een lange buitenlandse stage, dan is het mogelijk om een uitzonderingsstatus te krijgen van je provider. Kom je niet in aanmerking voor deze status? Dan ga je na die periode van vier maanden gewoon roamingkosten betalen. Let hier dus goed op!

Blijf je binnen die periode dan vier maanden dan verandert er niets als je in het buitenland over je bundel heen gaat. Je betaalt dan hetzelfde wat je in Nederland bij een overschrijding van je bundel doet.

Hoe zit het met bellen vanuit Nederland naar het buitenland?
Jammer genoeg valt het bellen vanuit Nederland naar het buitenland niet onder deze nieuwe regelgeving. Als je vanuit Nederland naar het buitenland belt dan brengen telecombedrijven nog wel extra kosten in rekening. Een nogal rare situatie, want hierdoor is bellen vanuit een ander EU-land naar Nederland goedkoper dan andersom….

Hoe zit het als je een onbeperkte bundel hebt?
Heb je hier in Nederland een onbeperkte bundel? Dan is deze in andere EU-landen vaak niet onbeperkt. Zo is je onbeperkte bundel van Tele2 momenteel gelimiteerd tot 6 GB en die van T-Mobile tot 10GB. Ga je hier overheen? Dan moet je wel weer bijbetalen. Informeer bij jouw provider naar de voorwaarden.

Better safe than sorry!
Ga je naar het buitenland en wil je daar gebruik maken van je mobiele telefoon of tablet? Kijk dan alsnog altijd even goed naar de voorwaarden voor mobiel gebruik in het buitenland van jouw provider. Lees daarnaast ook goed de voorwaarden die bij jouw abonnement horen. Het kan goed zijn dat bepaalde providers hun voorwaarden gaan aanpassen. Zij zullen jou als klant hier als het goed is over moeten informeren, maar zelf de boel even uitzoeken kan nooit kwaad. Zo kom je na een welverdiende vakantie niet voor verrassingen te staan!

 

Beeld: Michael Coghlan

Tags : , , , , , , , , ,