Tweedaags Street Art Festival in Ede

Geplaatst op 11 april 2017 Door In Artikelen, Lifestyle

Van tunnel naar viaduct. Van 300m2 naar 600m2. Van lokale artiesten naar (inter)nationale artiesten. Van Graffiti Jam naar meerdaags Street Art Festival!

 Street Art Festival Ede 2017 

Onlangs spraken we met de 22-jarige streetart kunstenaar Vincent William. In 2015 organiseerde hij samen met jongerencollectief Poppodium Ede een zogenaamde graffiti jam in Ede. Met medewerking van meer dan 35 artiesten is toen een verpauperde fiets- en wandeltunnel voorzien van kunstwerken. Dit bleek een groot succes en een vervolg kon niet uitblijven. Zodoende is het de organisatie gelukt om dit jaar een tweedaags Street Art Festival te organiseren. Op 21 en 22 april zal de Keesomtunnel in Ede een canvas van 600 m2 bieden voor streetart kunstenaars uit binnen- en buitenland. We spraken met Vincent over hoe dit bijzondere festival tot stand is gekomen.

Wat maakte de graffiti jam vorig jaar tot zo’n succes? Wat was de reactie van de politiek, bewoners en andere betrokken partijen na afloop van dat festival?
Er bleek een gigantische belangstelling vanuit het hele land te zijn voor een dergelijk evenement. Toen we een online oproep plaatsten voor kunstenaars om zich aan te melden ging het ineens enorm snel. Binnen een dag kregen we 30 inschrijvingen binnen en zaten we vol. Omdat het event zich buiten het centrum van Ede afspeelde hadden we niet enorm veel bezoekers verwacht. Toch waren we enorm verrast door de opkomst. In de buurt wordt nog steeds nagepraat over het evenement en we kregen bijna alleen maar positieve reacties.

We kregen toen vaak de vraag of we zoiets niet op meer plekken in Ede konden uitvoeren. Zelfs de wethouder noemde het ‘ons eigen Kröller-Müllertje, maar dan in een tunneltje’. We waren echt verbaasd over de impact die het evenement had. Waar we het succes precies aan te danken hebben durf ik niet echt te zeggen. Ik denk zelf dat de veelzijdigheid van de kunstwerken en de snelheid waarmee de tunnel werd omgetoverd tot een kunstwerk een belangrijke factor voor het succes vormden. ’s Ochtends fietsten mensen door een verpauperde tunnel naar de stad en ’s avonds fietsten ze door een dertig meter lang kunstwerk terug.

Graffiti Jam Ede. from Big Step Quality Pictures on Vimeo.

 Hoe is deze tweede editie tot stand gekomen?
De eerste graffiti jam was een succes waarbij we veel hebben geleerd. Met deze nieuwe inzichten waren we klaar om de volgende stap te zetten. Het viaduct waar het komende Street Art Festival gehouden gaat worden hadden we al langer op het oog. We hebben simpelweg het idee gepitcht bij de wethouder en die bleek razend enthousiast te zijn.

Wat doen jullie nu dan anders dan de vorige keer?
We hebben dit keer nog meer gelet op inhoudelijke zaken zoals diverse stijlen en kleuren, de artiesten, eenheid in de kunstwerken, toffe randprogrammering en de lengte van het event. We hebben de regie nog meer in eigen handen genomen door niet te werken met open aanmeldingen maar door zelf artiesten te selecteren en deze op elkaar af te stemmen. We gaan dit keer voor een lekker divers aanbod met meer rust en eenheid.

Daarnaast zijn we ook buiten onze landsgrenzen gaan kijken. Zo hebben we niet alleen lokale Nederlandse artiesten maar ook internationale artiesten uitgenodigd. Wat ik geweldig vind is dat alle artiesten zich vrijwillig inzetten voor dit event. Wij zorgen ervoor dat ze hun reiskosten terugkrijgen en er genoeg verf, eten, drinken en eventueel een slaapplaats aanwezig is.

Was dit event gemakkelijker te organiseren dan de eerste editie? Was het lastig of juist gemakkelijk om artiesten te strikken?
Het organiseren van dit festival is met de vorige ervaring in ons achterhoofd niet per se makkelijker geworden. Dubbel zoveel vierkante meters betekent ook dubbel zoveel werk en daarin lag een grote uitdaging voor ons als organisatie. Ook hebben we nu extra energie gestoken in een randprogramma met muziek, eten en drinken. Met ons snel groeiende netwerk was het wel gemakkelijker om artiesten binnen te halen.

Wel kwamen we een aantal hobbels op de weg tegen. Zo kwamen we er achter dat er een anti graffiti coating op de tunnel was aangebracht. Op zo’n coating hecht de verf niet, dus die coating moest eerst met een hogedrukspuit worden verwijderd. Dit heeft uiteindelijk best wat geld gekost en dus waren we genoodzaakt om extra sponsoren te zoeken en subsidiegelden aan te vragen om het evenement toch van de grond te krijgen. We zijn dan ook ontzettend blij met de bedrijven die rondom het viaduct zijn gevestigd en actief meedenken met het festival. Zo krijgen we middelen gesponsord als eten en drinken, rollers, stokken en mengbakken, dj sets, biertafels en krijgen we kortingen op muurverf en spuitbussen.

Wat kan men dit jaar verwachten tijdens het festival?
In twee zinnen: bezoekers kunnen genieten van een kleurrijk festival waarbij meer dan 30 kunstenaars binnen 2 dagen een compleet viaduct pimpen met de beste street art uit binnen- en buitenland. Het is een laagdrempelig event waarbij je met de artiesten in gesprek kunt gaan en waar je natuurlijk (hopelijk in het zonnetje) van goede muziek, eten en drinken kan genieten.

Djim

Werk van Djim Pijnappel, één van de locals die de tunnel helpen transformeren tot een kunstwerk.

Hebben andere gemeentes je al benaderd voor een dergelijk festival?
Nee, dat nog niet. Wel doe ik toffe kleinere projecten en activiteiten in Nijmegen.

Als er één gebouw of locatie was waar je graag street art zou willen maken (of een dergelijke festival zou willen uitvoeren), waar zou dat zijn?
Pfff dat is een moeilijke vraag… Ik denk eerlijk gezegd dat het in Ede niet echt meer groter kan. Ik woon nu een jaar in Nijmegen en het lijkt mij tof om hier het straatbeeld nog meer te pimpen met street art. Nijmegen is de oudste stad van Nederland en heeft een eigen verhaal. Het lijkt mij gaaf om het verhaal van de stad te vertellen door nieuwe kunstvormen zoals street art in te zetten. Als ik een gebouw moest kiezen zou ik het hele voormalige Honigcomplex omtoveren tot een kunstwerk, vanwege de rijke geschiedenis en de culturele broedplaats die het nu geworden is. En het is natuurlijk het eerste is dat je ziet als je met de trein Nijmegen inrijdt.

Je eigen projecten op het gebied van streetart zet je veelal in om maatschappelijke issues aan het licht te brengen. Welke issues zou je nog meer willen aanpakken met behulp van streetart?
Er is een maatschappelijk probleem wat mij hoog zit en dat is ongelijkheid. Vooral als de oorsprong hiervan bij aannames ligt en mensen niet open staan om met de ander in gesprek te gaan. Dat kan mij enorm frustreren. Soms zie ik om mij heen dingen gebeuren waar ik met mijn hoofd gewoon niet bij kan. We hebben een mening over mensen vanwege hun gender, huidskleur, seksuele voorkeur, muzikale voorkeur, etniciteit, leefstijl, opleidingsniveau, religie, geestelijke of lichamelijke beperkingen, leeftijd en ga zo maar door. En dat terwijl er vaak nog onderling geen woord is gewisseld. Vaak gebeurt het ook onbewust, omdat het zo in onze ‘gewoonte’ zit ingebakken.

Het zijn dingen waar we dagelijks nog mee geconfronteerd mee worden en het is niets meer dan keiharde sociale uitsluiting, puur omdat je jezelf bent. Uiteindelijk zijn we allemaal mens en moeten we met elkaar leren omgaan. Ik geloof dat kunst de kracht heeft om mensen dichter bij elkaar te brengen en mensen een spiegel voor kan houden. Kunst kan een context veranderen waardoor je op hele andere inzichten kan komen. We zouden gek zijn als we hier geen gebruik van maken!

Street Art Festival Ede
21 april van 10:00 tot 18:00 uur
22 april van 10:00 tot 19:00 uur
Keesomstraat in Ede
Gratis toegankelijk en kindvriendelijk

>Street Art Festival Ede op Facebook

 

Dzia Krank België
Werk van de Belgische artiest Dzia Krank

Tags : , , , , , ,