Interview: Arnhemse rapper Giant gooit hoge ogen bij battle rap competitie PunchOutBattles

Geplaatst op 15 juni 2018 Door In Talent uit Arnhem, Talenten

Battle rap is sinds de jaren 80 een populaire soort van rappen waarbij twee MC’s het tegen elkaar opnemen. In de beginjaren van de hiphop was battle rap echt een underground fenomeen, maar tegenwoordig is het ook niet meer weg te denken uit het mainstream hiphop landschap. Ook in Nederland nemen MC’s het tegen elkaar op tijdens speciale battle rap toernooien. Zo ontstonden begin deze eeuw de bekende toernooien ‘Geen Woorden Maar Daden’ en ‘SPITT’. Deze toernooien hielden het een paar jaar vol, maar daarna was het een beetje stil in de Nederlandse battle wereld. De hype leek overgewaaid te zijn, tot in 2010 de rapper Excellent en Zware Jongens labelbaas Aiky op de proppen kwamen met het battle concept ‘PunchOutBattles’. Dat bleek een schot in de roos te zijn, want al snel groeide het concept uit tot een begrip in de hiphopwereld. Het toernooi stond zelfs wereldwijd op de negende plaats van ‘Highest Viewed Leagues’. Tijdens iedere editie melden zich tientallen nieuwe deelnemers die willen strijden voor een felbegeerde plek in de finale.

Een van de deelnemers die het ver heeft weten te schoppen is de uit Arnhem afkomstige rapper Giant, want hij wist de finale van de laatste editie van PunchOutBattles te behalen. We spraken deze 23-jarige artiest in zijn thuisstad Arnhem.

Foto Giant 2

Hoe ben je begonnen met rappen?
Toen ik nog een jonkie was zette mijn neef veel straatrap zoals THC en DHC op mijn mp3-speler. Dat was de tijd waarin je de bink van de straat was als je de eerste iPod Nano op zak had. Ik was direct gek op die soort rap. Wat later ging ik ook veel naar artiesten als Fresku en Winne luisteren. Ik vond het echt sick hoe zij hun emoties wisten te uiten in hun muziek. Zo rond mijn 14e begon ik zelf ook een teksten te schrijven die ik vervolgens opnam met een ‘cracky’ recordertje. Via MSN begonnen mijn maten en ik elkaar te dissen via de ingebouwde microfoonfunctie. Zo zat ik vele avonden met mijn koptelefoon op mijn vrienden belachelijk te maken achter de computer. Zo is mijn passie voor battle rap eigenlijk ontstaan.

Hoe ben je bij PunchOutBattles terecht gekomen?
Ik keek al vanaf het begin naar PunchOutBattles en heb hun events ook een paar keer bezocht. Meedoen leek mij te gek, maar dat is er toen nooit van gekomen. Tot twee jaar geleden. Ik heb toen al mijn moed bij elkaar geraapt en mezelf ingeschreven voor de audities. Tja, toen ging het vlug. Ik vind het echt prachtig hoe sommige dingen kunnen lopen. Ik had zoiets zeven jaar geleden echt niet kunnen dromen. Dat zo’n jonge snotneus die zijn maten belachelijk maakt achter zijn laptop de finale van PunchOutBattles weet te bereiken, haha.

Hoe ziet je voorbereiding op zo’n battle eruit?
Ik begin meestal een maand van tevoren met brainstormen. Vaak kom ik dan al op een aantal goede invalshoeken. Vervolgens bouw ik het steeds verder uit tot een geheel. De daadwerkelijke lines komen eigenlijk heel random. Als ik bijvoorbeeld met vrienden aan het chillen ben dan komt een line vaak uit het niets. De beste lines kunnen je op de gekste momenten te binnen schieten. Die sla ik dan altijd direct op in mijn telefoon. Wanneer ik alle onderwerpen waarop ik mijn tegenstander op wil pakken klaar heb, begint het grote puzzelen. Tussen de goede grappen door moet je namelijk ook nog lines hebben om tussendoor te kunnen gebruiken. Zo probeer ik een geheel te maken dat ik uit kan smeren over drie battle rondes.

Foto Giant 1

Wat is de beste battle die je hebt gedaan?
Persoonlijk vind ik meerdere battles die ik heb gedaan heel dope. Mijn eerste battle tegen Michael After vond ik echt geniaal. Dat was trouwens mijn eerste battle op een podium ooit. Ik merkte direct dat ik een stuk beter was dan hem en dan ga je gewoon extra lekker. Zo’n battle bestaat uit drie rondes en ik won die battle met 3-0. Heerlijk om zo’n succesvolle start te kunnen maken, dat geeft je ook echt een boost voor de komende battles.

Verder vond ik de battle tegen Steff en Cooper ook echt sick. Dit waren twee battles waar echt hard tegen hard werd gespeeld. Eigenlijk wil ik niet al te veel spoilen, alle battles zijn te vinden op YouTube. Check het gewoon!

Wat gaat de toekomst je brengen? Ga je je verder op de battles storten of ga je meer voor je eigen muziek?
100% muziek. Daar twijfel ik geen seconde over. PunchOutBattles gaat daarnaast ook stoppen. Voor mijn gevoel heb ik daar mijn ding echt al gedaan. Het was een goede opstap voor mijzelf als artiest. Het heeft mij bekendheid en vooral ervaring opgeleverd en daar ben ik al heel tevreden mee. De komende tijd ga ik mij focussen op mijn muziek, houd m’n YouTube in de gaten!

>> Giant op Instagram
>> Giant op Twitter


Momenteel wordt er hard gewerkt aan een documentaire over PunchOutBattles. De documentaire, The Art of Disrespect, geeft een kijkje in de wereld van rapbattles en talenvolle MC’s. In de finale strijden rappers Nick Vayne en Giant tegen elkaar in misschien wel de laatste PunchOutBattles ooit. De twee laten allebei een verschillend onderdeel van de battlecultuur zien. 

Het maken van een documentaire is duur. Daarom zijn de makers, Dennis Hoogeveen en Jett Ruigrok, een crowdfundingsactie begonnen. Het opgehaalde geld wordt gebruikt voor onder andere de huur van professionele apparatuur, het betalen van muzieklicenties, vormgeving en meer. Op het moment van schrijven is er al iets meer dan €2000 ingezameld van de benodigde €2800,- Draag je dit idee een warm hart toe? Doneren kan op deze pagina. De voorlopige trailer van de documentaire is hier te bekijken.

 

 

Tags : , , , ,

Reacties