Interview: Broccolibri videoproducties

Geplaatst op 3 mei 2016 Door In Talent uit Arnhem, Talenten

Op zondag 24 april vond de Gelderse voorronde van Kunstbende 2016 plaats in Doornroosje in Nijmegen. Jong talent tussen de 13 en 18 jaar kon meedoen aan deze landelijk kunstwedstrijd binnen de categorieën Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal en Theater. Winnaars van de regionale voorrondes gaan door naar de landelijke finale op zaterdag 18 juni 2016 in TivoliVredenburg in Utrecht. We spraken met de 15-jarige filmmaakster Jip Roemaat. Zij vormt samen met de 16-jarige Bogi Bakker en een aantal vrienden het filmcollectief Broccolibri. Brocollibri wist met hun korte film ‘Ik wou dat ik hier was’ de tweede plek bij de voorronde in Nijmegen te bemachtigen.

broccolibri teamfoto2

Foto:  Pim Geerts

Hoi Jip, van harte met het behalen van de tweede plaats! Om meteen met de deur in huis te vallen: wie of wat is Broccolibri?
Ik vorm samen met Bogi Bakker een beetje de drijvende kracht achter Broccolibri. Wij zijn sinds jongs af aan al goede vrienden van elkaar en maken samen al best lang allerlei filmpjes. We begonnen zoals bijna iedereen met het maken van korte filmpjes; grotendeels lekker onzinnig en met een crappy camera gefilmd. Dit vonden we zo leuk dat we het gewoon zijn blijven doen. Op een gegeven moment wil je als jonge artiest echt verder komen. We zaten vol met gave ideeën voor filmpjes. Toen Bogi een goede camera kocht hadden we eindelijk de apparatuur om onze ideeën verder te kunnen realiseren.

Broccolibri is wel wat groter dan Bogi en ik hoor. Onze vrienden Tati, Arielle, Gijs en Julia helpen ons ook veel met de filmpjes. Zo doen zij bijvoorbeeld vaak acteerwerk en leveren ze allerlei toffe ideeën aan. Zo is Broccolibri eigenlijk een soort creatief collectief.”

Hoe ziet jullie werkproces eruit bij het maken van een videoproductie?
Wij beginnen altijd met brainstormen, heel veel brainstormen. Het is voor ons altijd heel belangrijk om een goed idee te hebben. Wij schrijven al onze ideeën op, zodat we altijd wel wat op stapel hebben liggen. Nadat we een idee goed hebben uitgewerkt beginnen we met het schrijven van het script en het maken van storyboards. Dan volgt het daadwerkelijke filmen op locatie samen met de acteurs. Daarna volgt natuurlijk de montage. Het monteerwerk doen we allemaal in Adobe Premiere en After Effects.”

Hoe is jullie inzending voor Kunstbende 2016 tot stand gekomen?
Nou, dat is eigenlijk wel een beetje een apart verhaal. We hadden namelijk eerst een compleet ander idee voor een korte film. Dit idee bleek toch te groot om binnen de beschikbare tijd uit te voeren. Dat was een beetje een inschattingsfout van ons. Vervolgens hebben we binnen 18 uur een complete productie gedraaid, van idee tot het daadwerkelijke filmen. We hadden een beetje tijdgebrek waardoor we net niet genoeg beeldmateriaal voor de eindmontage hadden. Daarom zitten er naar ons idee toch een paar kleine gaatjes in de uiteindelijke montage. Dit hadden we kunnen oplossen door de gehele productie uit te schrijven. Dit is er door de tijdsdruk een beetje bij ingeschoten. Toch zijn we zeker wel tevreden over onze inzending, we hebben mooi de tweede plek weten te bemachtigen.”

Wat heeft jullie deelname aan Kunstbende jullie opgeleverd?
Nou, ten eerste is het natuurlijk een mooie wedstrijd om je netwerk uit te breiden als jonge artiest. Een goed netwerk is namelijk echt belangrijk en kan je enorm veel opleveren. Voor de rest leverde de deelname ons goede feedback en gratis publiciteit op. Zo kregen we direct nieuwe volgers op ons YouTube kanaal!

Waar halen jullie de inspiratie vandaan voor jullie videoproducties?
We checken veel Youtube-kanalen van allerlei (jonge) regisseurs en filmmakers. Op YouTube is enorm veel talent te vinden als je een beetje goed zoekt. Ook staat YouTube vol met handige tutorials over bijvoorbeeld filmtechnieken. Ook kijk ik wel graag naar bepaalde televisieprogramma’s zoals 3 op Reis en diverse documentaires. Van dat soort programma’s kan ik ook veel leren qua filmtechnieken en scriptwriting.”

Wat zijn jullie verdere ambities op filmgebied?
Zowel Bogi als ik willen een studie op filmgebied gaan volgen. Ik wil mijzelf graag verder specialiseren in regie en Bogi wil de cinematografie in. Het lijkt ons ook heel erg tof om onze eigen producties te vertonen op bijvoorbeeld filmfestivals en bij filmhuizen. Natuurlijk gaan we volgend jaar gewoon nog een keertje meedoen aan Kunstbende!”

Tot slot, hebben jullie nog tips voor andere jonge filmmakers?
Gewoon veel doen. Als je net begint met filmen dan doet de kwaliteit van je beelden er echt nog niet zoveel toe. Ga gewoon dingen filmen en probeer jezelf bekend te maken met verschillende filmtechnieken. Het is vooral belangrijk om voor een goed plan te zorgen. Oefen veel met het schrijven van scripts en het maken van storyboards. Als je geen doordacht plan hebt dan zal een productie je meer kopzorgen opleveren dan nodig is. ”

Tags : , , ,

Reacties