Jonge Arnhemse filmmaker presenteert korte film over autisme

Geplaatst op 22 februari 2018 Door In Talent uit Arnhem, Talenten

Vorig jaar lukte het de jonge Arnhemse filmmaker Wesley Sijbers om met behulp van een crowdfundingsactie de korte film ‘Samen Alleen’ te produceren. Onlangs vond de première van deze film plaats en nu is de film in zijn geheel te bekijken op YouTube.

Samen Alleen film

Beeld uit de korte film ‘Samen Alleen’

De film ‘Samen Alleen’ draait om de 37-jarige Marcel. Hij heeft een zware vorm van autisme en woont al zijn hele leven bij zijn moeder, die voor hem zorgt. De hele wereld van Marcel bestaat uit zichzelf en zijn moeder. Op een gegeven moment wordt zijn moeder ziek en moet Marcel leren omgaan met het wegvallen van zijn moeder. Het is nu aan Marcel om een plekje te vinden in een wereld die oneindig veel groter lijkt te zijn dan de wereld waar hij voorheen in leefde.

In het interview dat wij met Wesley hadden vertelde hij ook over zijn eigen ervaringen. Wesley kreeg namelijk op jonge leeftijd ook de diagnose autisme. Als ‘ervaringsdeskundige’ zag hij hoe zijn omgeving en de maatschappij met autisme omgaat en erop reageert.

Professionals zoals hulpverleners durven mensen met autisme vaak niet zo snel ‘los te laten’, terwijl vrijheid wel erg goed kan zijn voor personen met autisme. Ik denk dat er ook dingen anders in kunnen, om specifiek te zijn: niet al te beschermend zijn tegenover mensen met autisme. Natuurlijk hebben deze personen begeleiding nodig, maar laat mensen op hun eigen benen staan en kijk hoe dat gaat.”

 

 

>> Sijbers Motion Pictures op YouTube

 

Tags : , , ,

Reacties