Jonge Arnhemse filmmaker start crowdfunding om film over autisme te kunnen maken

Geplaatst op 15 oktober 2017 Door In Talent uit Arnhem, Talenten

De 21-jarige Wesley Sijbers wist al voordat hij aan de middelbare school begon wat hij wilde worden: filmmaker! Hij zit nu in het laatste jaar van zijn studie als filmmaker aan het Rijn IJssel in Arnhem en is daarnaast actief als filmmaker en regisseur. Inmiddels heeft hij al een aantal korte films op zijn naam staan en is hij nu bezig met zijn grootste project tot nu toe, de film ‘Samen Alleen’.

Deze korte film gaat over mensen met autisme en de manier waarop mensen met deze diagnose soms maar moeizaam een plekje in de maatschappij weten te vinden. Dit onderwerp komt niet zomaar uit de lucht gevallen, want Wesley is op jonge leeftijd namelijk ook gediagnosticeerd met autisme. Om ‘Samen Alleen’ te kunnen maken is deze jonge Arnhemse filmmaker nu een crowdfundingsactie begonnen. We spraken Wesley over deze film, zijn ervaringen met autisme en over zijn toekomstplannen.

Wesley Samen Alleen

Hoe ben je op het idee gekomen om deze film te maken?
“Zelf heb ik op jonge leeftijd de diagnose autisme gekregen. Ik zie in mijn omgeving hoe met autisme wordt omgegaan en hoe de maatschappij erop reageert. Professionals zoals hulpverleners durven mensen met autisme vaak niet zo snel ‘los te laten’, terwijl vrijheid wel erg goed kan zijn voor personen met autisme. Ik denk dat er ook dingen anders in kunnen, om specifiek te zijn: niet al te beschermend zijn tegenover mensen met autisme. Natuurlijk hebben deze personen begeleiding nodig, maar laat mensen op hun eigen benen staan en kijk hoe dat gaat.”

Hoe ben je op de naam “Samen Alleen” gekomen?
“Dat is eigenlijk een grappig verhaal, want die naam bestaat pas een paar weken terwijl het concept al maanden bestaat. De film gaat over Marcel, een volwassen man met autisme. Zijn hele wereld bestaat alleen uit zichzelf en zijn moeder. Maar voor de buitenwereld lijkt Marcel er alleen voor te staan. Dit verschil in perspectief probeer ik met deze film uit te beelden.”

Is de film gebaseerd op een waargebeurd verhaal?
“Het verhaal is fictief, maar de gebeurtenissen komen in het echte leven ook voor. In deze film probeer ik mensen een beter beeld te geven over autisme. Vooral ook hoe ermee wordt omgegaan.”

Er bestaan ook best wat films waar autisme een belangrijke rol in speelt. Haal je daar ook inspiratie uit?
“Eigenlijk niet. Er zullen altijd wel overeenkomsten zijn met andere films. Het grote verschil is denk ik de visie die ik heb op dit onderwerp. Mijn mening is gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Ik vind dat een film een vraag moet opwekken bij de kijker in plaats van een antwoord geven. Dat is precies wat ik met ‘Samen Alleen’ voor ogen heb.”

Heb je ‘Samen Alleen’ bedacht met een bepaalde doelgroep in je achterhoofd?
“Ik denk dat het een film voor een heel breed publiek is. Iedereen heeft wel gehoord van autisme, maar lang niet iedereen weet wat het precies is. Het is een nogal lastige term waar best wat vooroordelen aan kleven. Voor mensen die in hun omgeving te maken hebben met autisme is het sowieso een aanrader!”

Stel dat je de film vijftien jaar geleden had geproduceerd, zou je de film met dezelfde insteek hebben gemaakt?
“Waarschijnlijk niet, vijftien jaar geleden was er nog niet zo veel bekend over autisme zoals vandaag de dag het geval is. Vijftien jaar geleden had ik een wat meer informatieve film gemaakt, denk ik. Ik had de film dan met een andere insteek gemaakt, het zou dan meer een introductie tot autisme zijn geworden, althans iets in die richting. De film die ik nu maak gaat over de manier waarop mensen met de diagnose autisme hun plekje vinden in de maatschappij en de moeizame strijd die daar vaak bij komt kijken.”

Wat voor soort films heb je nog meer gemaakt?
“De films die ik tot nu toe heb gemaakt beschrijf ik zelf als ‘human interest verhalen’. Het gaat vooral over mensen, hun plek in de maatschappij en de manier waarop mensen daarmee omgaan. Een van mijn vorige films ging over een jongen die niet wist wat hij na de middelbare school wilde gaan doen. Mijn andere film ging over een jongen die het lastig vindt om met zijn biseksualiteit om te gaan. Stuk voor stuk onderwerpen die vaak in de samenleving voorkomen.”

Hoe ben je eigenlijk op die onderwerpen uitgekomen?
“Dat verschilt. De film over de jongen die moeite heeft om te bedenken wat hij na de middelbare school wil doen is sterk geïnspireerd op mijn eigen omgeving. Tegenwoordig wordt je al vrij vroeg gedwongen om je toekomst uit te stippelen terwijl je daar op die leeftijd vaak nog helemaal niet mee bezig bent. Ik wist zelf heel goed wat ik na de middelbare school wilde gaan doen, maar veel van mijn klasgenoten en vrienden juist niet. Zo ontstaan ideeën voor films vaak bij mij.”

Wordt de film ‘Samen Alleen’ ook gepresenteerd voor een groot publiek?
“Dat is wel de bedoeling. De film wordt in ieder geval op Vimeo en YouTube gepubliceerd. Overal waar de film terecht kan komen wil ik deze vertonen, van scholen tot buurthuizen en filmhuizen. Ik wil zo’n breed mogelijk publiek bereiken.”

Wat zijn je inspiratiebronnen op cinematografisch gebied?
“Dat vind ik een hele moeilijke vraag, want er zijn een aantal films die ik erg mooi vind en waar ik onbewust door geïnspireerd raak. Daarbij denk ik aan een film als ‘Requiem for a Dream’. Films met een zware thematiek spreken mij heel erg aan, maar eigenlijk kijk ik helemaal niet zoveel films en series. Ik ben een filmmaker die heel veel maakt, maar weinig kijkt.”

Wat voor films hoop je in de toekomst nog meer te kunnen maken?
“Dat is nog wel een leuk verhaal, want op mijn computer heb ik een bestandje staan met als titel ‘conceptenlijst’. Ondertussen is dat een heel groot bestand geworden. Er staan ook concepten in voor langere films. Er liggen dus nog een hoop dingen op mijn pad hoop ik, maar eerst stort ik mij volledig op ‘Samen Alleen’.”

Voor ‘Samen Alleen’ ben je een crowdfundingsactie begonnen om geld op te halen. Waar heb je dat geld voor nodig?
“Een film maken is erg duur, vooral als je met een groot team werkt. Ik heb een budget nodig voor zaken als vervoer, apparatuur, eten en drinken voor de crew en het vergoeden van reiskosten van de acteurs. De hele crew werkt al vrijwillig aan deze film, dus zaken als vervoer, apparatuur en eten moeten dan wel gefinancierd worden. Uit eigen zak betalen gaat mij als student niet lukken, dus vandaar dat ik heb gekozen voor crowdfunding. Momenteel heb ik nog zo’n €600,- nodig om mijn streefbedrag van €1500,- te halen.

Als je het benodigde budget niet op tijd bij elkaar weet te krijgen, wat ga je dan doen?
“De film gaat er hoe dan ook komen. Als ik het budget niet op tijd weet binnen te halen schuif ik de film gewoon een paar maanden vooruit tot ik het benodigde budget binnen heb. Ik ga er echt 100% voor!”

Heb je nog tips voor mensen die filmmaker willen worden ?
“Gewoon doen en blijven doen. Verwacht niet dat je eerste film meteen een kaskraker is, wees reëel. Het is erg belangrijk om er veel plezier aan te beleven en dat gaat het makkelijkst wanneer je iets maakt waar je zelf helemaal achter kunt staan.”

Mogen mensen jou ook benaderen voor filmopdrachten?
“Altijd! Men mag mij benaderen voor korte film, docu’s, bedrijfsfilms en noem maar op!”

Wil jij Wesley en zijn crew helpen om ‘Samen Alleen’ mogelijk te kunnen maken? Doneer dan via deze link

Samen alleen – Cinecrowd from wesley sijbers on Vimeo.

Ben je benieuwd naar de overige films die hij heeft geregisseerd? Bekijk ze op de Vimeo pagina van Wesley!

Tags : , ,