Net afgestudeerde Demi Burgers vertelt over haar passie voor mode en ontwerpen bij Studio RYN

Geplaatst op 15 januari 2018 Door In Talent uit Arnhem

IMG_8420 edit

De ambitieuze 20-jarige Demi Burgers wist van kleins af aan al dat ze iets met mode wilde doen. Afgelopen zomer is ze afgestudeerd aan de opleiding specialist modemaat kleding aan het Rijn IJssel. Tijdens de studie liep ze stage bij Studio RYN Atelier, daar heeft ze haar passie en talent voor Mode verder kunnen ontwikkelen. Op de opleiding heeft ze haar excellentie certificaat behaald, hiermee is ze de eerste op de modeopleiding die dat heeft behaald. Als beginnend ontwerpster werkt ze nu bij studio RYN en hebben we haar geïnterviewd over haar inspiraties en ambities.  

 

“Ik had altijd al een doel voor ogen dat ik daarnaartoe wilde gaan.” 

 

 

 Wie of wat heeft jou geïnspireerd om iets te doen met fashion?
Dat is toch wel mijn oma geweest die mij heeft geïnspireerd. Ze was vroeger altijd bezig met naaien en ik kwam er dan als klein meisje naast staan om mee te kijken. Toen heeft ze mij af en toe kleine dingen laten naaien en dat vond ik altijd zo leuk. Ik ben daarna zelf naailessen gaan volgen toen ik 12 was. Mijn eerste ontworpen kledingstuk was een basic rokje. De naai docent merkte dat ik het heel leuk vond en zei dat het gek zou zijn als ik hier in de toekomst niets mee zou gaan doen. In de 2e klas van de middelbare school was ik al modeopleidingen aan het uitzoeken, dus voor mij was het al vrij snel duidelijk wat ik later wil gaan doen.

Kun je iets vertellen over studio RYN?
Het grote geheel heet studio RYN, maar dit is weer opgesplitst in RYN Atelier en RYN Shared. In mijn derde jaar en examenjaar heb ik stagegelopen bij het RYN Atelier. In het atelier wordt vooral gewerkt aan producties, je maakt dus echt met een team samen een hele reeks kledingstukken. Een iemand zet dan de mouwen eraan en iemand anders de ritsen. Zo kun je jezelf heel snel specialiseren in één onderdeel van het kledingstuk.

Bij RYN Shared is het net wat anders. Je maakt meestal zelf een heel product van scratch tot een compleet geheel. In Shared teken je zelf de patronen aangezien deze niet altijd kant en klaar worden aangeleverd. Bij Shared gaat het vaak meer om maat werk. We maken echt kleding op maat.

Wat doe je precies bij studio RYN?
Bij RYN Shared begeleid ik vier stagiaires nu en daarnaast doe ik nog opdrachten voor klanten. In het atelier help ik ook bij het produceren van de opdrachten die ons atelier krijgt.

Hoe ben je hier terecht gekomen?
Bij het RYN Atelier heb ik stagegelopen.  Ze hebben mij voor de tweede keer teruggevraagd, wat ik erg leuk vond natuurlijk! Die keer heb ik, met hulp van school, op stage het excellentie traject gevolgd. Daardoor mocht ik onder andere studenten aansturen en helpen. Ik kreeg zelfs de leiding over een paar producties. Dat is heel goed gegaan en toen als eerste een certificaat ‘High End Fashionmaker’ gekregen. Op dit moment zijn we eigenlijk aan het kijken of het mogelijke is dat ik studiocoördinator kan worden aan de kant van Shared, iets wat mij enorm leuk lijkt om te doen.

Wat vindt je leuk aan je werk?
Stagiaires begeleiden vind ik erg leuk om te doen. Hiermee kan ik mijn eigen kennis overbrengen en dat is voor mijzelf ook altijd leerzaam. Het voelt goed om te zien dat stagiaires in zichzelf gaan geloven en ik ze kan zien groeien in het vak. Ook de samenwerking binnen het bedrijf vind ik fijn. Je werkt namelijk niet in je eentje op een kamertje aan een kledingstuk, maar samen met een heel team.

Modeopleidingen verschillen altijd van elkaar en het is een breed vak. Vertel eens wat je op de opleiding hebt gedaan?
In mijn tijd kreeg je in het eerste en tweede jaar wat mee van beide richtingen: design en modemaat. Na 2 jaar hoefde ik pas te kiezen waar ik mezelf verder in wilde ontwikkelen. Ik heb uiteindelijk gekozen om verder te gaan met modemaat, omdat ik het toch veel leuker vind om met het maken van kleding bezig te zijn. Ik werd wel redelijk vrijgelaten in mijn eigen creativiteit, waardoor ik veel heb kunnen leren.

In het examenjaar was het eigenlijk alleen nog de eindcollectie waarmee we fulltime bezig waren. Voor de eindcollectie moesten we een designer of fashionbrand uitkiezen waar we kledingstukken voor zouden willen ontwerpen en die ook daadwerkelijk ontwerpen. Je krijgt dan zo’n ‘Kenzo x H&M’ idee. Je moest natuurlijk wel de stijl van het merk aanhouden. Iedereen koos wel een merk of designer die zij zelf interessant vonden. Ik koos voor het merk Costes. 

eindcollectie

Veel modeontwerpers zijn actief als ZZP’er, doe je buiten studio RYN ook iets voor jezelf?
Ja, ik heb sinds kort een eigen bedrijfje en dat heet Beaudemi. Ik werk voor RYN Shared als ZZP’er, maar mijn eigen bedrijf zit echt nog in de opstartfase. Beaudemi heb ik namelijk in september dit jaar opgericht. Met Beaudemi wil ik zelf ook kledingstukken maken en verkopen. Ik ben nu bezig met het maken van visitekaartjes en het bouwen van een website en mezelf bekender te maken via Instagram en Facebook.

Wie is jouw favoriete modedesigner?
Dat is een lastige. Ik vind veel verschillende ontwerpers leuk, maar Elie Saab vind ik denk ik het leukst. Die doet veel met avondjurken en couturetechnieken. Daar zit heel erg veel handwerk in, dat heb ik altijd al mooi gevonden. Ik zou het niet heel snel zelf maken, omdat daar echt zeeën van tijd in gaan zitten. Maar het zijn wel ontwerpen die ik heel mooi vind.

Heb je ooit weleens zoiets gemaakt?
Zelf heb ik wel proefjes gedaan, maar nooit echt een kledingstuk waarin zoveel handtechnieken zitten als hij doet. Het lijkt me wel geweldig om dat een keer te kunnen doen.

Heb je al een keer een collectie uitgebracht?
Ik heb nog geen grote collectie uitgebracht, tot nu toe alleen mijn afstudeercollectie. Die werd uiteindelijk best groot, ik had 8 modellen op de catwalk lopen. De collectie was geïnspireerd op het merk Costes. Het is chic en bohemian, maar had ook een klassieke touch. Vandaar dat mijn collectie ‘Uptown Chique’ heette.

collage 1 db2

Welke ambities heb je nog?
Ik zou graag studiocoördinator willen worden en ik wil mijzelf nog verder ontwikkelen in het begeleiden van stagiaires. Op dat gebied kan ik nog veel leren. Voor de rest vind ik het ook belangrijk om mijzelf te blijven en mij te verdiepen in patronen en naaitechnieken. Op dit moment volg ik een cursus proportieleer bij de Modevakschool. Zij zijn een gespecialiseerde opleiding en doen ook meer met couture technieken.

Even voor de leken op het gebied van mode, wat is proportieleer?
Haha, bij de cursus proportieleer leer je kledingontwerpen voor mensen met een wat lastiger figuur. Vrouwen die zwanger zijn bijvoorbeeld. Daarvoor moet je een andere manier van patroontekenen toepassen. Dat heb ik nog niet geleerd en het lijkt mij super interessant om dat ook te kunnen.

Wat kunnen we van je verwachten in de toekomst?
Ik ben heel leergierig, dus ik ga zeker verder om mezelf nog meer te kunnen ontwikkelen. Ik hoop dat mensen mij leren kennen en dat ik wat meer naamsbekendheid krijg.

eindcollectie modellen

 Door: Issa & Nisrina

Tags : , , , , , , , , , , , , , ,

Reacties