Uniek kijkje achter de schermen bij Het Gelders Orkest met de ‘Maestro Jules Onthult’ muziekreeks

Geplaatst op 8 mei 2018 Door In Mis het niet, Uitgaan

Klassieke muziek en jongeren, het lijken twee tegenpolen. Het lukt concertzalen maar mondjesmaat om jongeren te verleiden om klassieke concerten te bezoeken. Ligt dit aan het ietwat stoffige image van klassieke muziek of is de drempel om zo’n concert te bezoeken voor veel jongeren toch te hoog? Een pasklaar antwoord op deze vragen is er niet. Toch luisteren jongeren – vaak onbewust – naar grote hoeveelheden klassieke muziek. Films en series zitten vaak tjokvol klassiek georiënteerde muziek. Denk aan series als Game of Thrones en films als Lord of The Rings en Star Wars. Ook computergames zijn vaak doordrenkt met prachtige soundtracks die speciaal voor deze games gecomponeerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan spellen als Skyrim, Halo en Mass Effect. De soundtracks van deze games, films en series worden zelfs wereldwijd uitgevoerd door orkesten en trekken zalen vol met jongeren en jongvolwassenen.

Tijdens uitvoeringen van stukken van componisten zoals bijvoorbeeld Mozart, Beethoven en Vivaldi zul vaak maar weinig jongeren in de zaal aantreffen. Deze concerten trekken vaak een wat ouder publiek en dat spreekt veel jongeren toch niet echt aan. De formule speelt hier natuurlijk ook sterk mee, want een gemiddeld klassiek concert betekent veelal anderhalf uur op een stoel zitten, niet tussentijds applaudisseren en je biertje mag niet mee de zaal in. Toch weten bepaalde initiatieven en organisaties het voor elkaar te krijgen om de concertzaal vol te krijgen met jongeren. Zo weet TivoliVredenburg in Utrecht met hun succesvolle muziekserie Pieces of Tomorrow de zaal vol met jongeren te krijgen die na afloop veelal enthousiaster naar buiten kwamen dan zij binnenliepen.

Willemeen en het Gelders Orkest
Arnhem is nu ook zo’n initiatief rijker. Jongerencentrum Willemeen en het Gelders Orkest zijn de samenwerking aangegaan om jongeren een reeks bijzondere concerten aan te bieden. Tijdens deze ‘Maestro Jules Onthult’ concerten kunnen jongeren tussen de 14 en 27 jaar tegen een sterk gereduceerd tarief op een bijzondere manier kennismaken met klassieke muziek. Zo krijgen zij een exclusieve blik achter de schermen en is er een Meet & Greet met de musici, dirigent en de orkestinspectie. Hoe rock ’n roll gaat het er aan toe tijdens de voorbereidingen op een uitvoering? Luisteren die musici thuis ook alleen klassieke muziek of leggen zij net zo graag een deathmetal album op hun platenspeler? Dit en meer kun je tijdens deze bijzondere avonden te weten komen.

 Maestro JulesOnthult Beethoven Eroica

Maestro Jules Onthult: Beethovens Symfonie nr. 3 ‘Eroïca’ 
Het eerstvolgende concert in deze reeks is Beethovens Symfonie nr. 3 ‘Eroïca’ op vrijdag 8 juni bij de Vereeniging in Nijmegen. Ooit wel eens willen weten hoe die beroemde componisten dat nou deden? Hoe ze hun ideeën, gevoelens en ervaringen omzetten in muziek?

Dirigent Jules van Hessen ontrafelt de geheimen achter de klassieke meesterwerken in Maestro Jules onthult. Tijdens zijn verhaal speelt Het Gelders Orkest belangrijke fragmenten, bijzondere solo’s en opvallende overgangen. Waarom schrijft Beethoven zo veel ‘heldenmuziek’? Aan wie draagt hij de symfonie op? Waarom zit er een gat in het titelblad van de originele partituur? En waarom gaan hoornisten sinds jaar en dag de mist in met het werk? Na de pauze hoor je het complete stuk, dat klinkt zoals je het nog nooit hebt gehoord.

Ben jij tussen de 15 en 27 jaar en wil je ook een exclusief kijkje achter de schermen? Koop dan nu je ticket en zorg dat je erbij bent! De kaartjes zijn ook nog eens veel goedkoper, doordat wij samenwerken met Het Gelders Orkest. 
Inschrijven kan tot 5 juni en tickets kun je hier direct online bestellen. Contant betalen bij de Willemeen kan op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 11.00 – 16.00 uur. We verzamelen om 19:00 uur en zullen dan gezamenlijk vertrekken naar de Vereeniging in Nijmegen!

Wil je meer weten over de klassieke concertenreeks van Willemeen? Mail naar oscar@willemeen.nl

 >> Facebook event

Tags : , , , , , , , , , , , , , ,

Reacties