Recensie theatervoorstelling ‘Pas de problème’

Geplaatst op 26 februari 2014 Door In Recensies, Uitgaan

Onzekerheid, passie en chaos passeren de revue tijdens de theatervoorstelling Pas de Problème.

Het stuk gaat geleidelijk van start met een informeel intro waarbij een jongeman (Wouter Hervij) hetgeen wat hij eigenlijk had willen zeggen voorleest. Wat hij precies wil vertellen is niet helemaal duidelijk; een climax ontbreekt.

pasdeflyer

Trillend en stamelend vindt hij steun bij muzikant Remko Robijn wanneer ook de andere drie jonge spelers (Frederique Funken, Judy Lijdsman en Anita Walgemoet) opkomen. Op chaotische wijze vullen deze dames plotseling het hele podium. Ieder heeft haar eigen verhaal en er wordt druk heen en weer gelopen en gepraat. Ze strijken neer in een kleedkamer van een jaren ’20 club waar ze zich met panty’s, korsetten, pruiken en make up  voorbereiden op hun show.

Onbedekte ledematen worden niet geschuwd als ze in deze kleedkamer uitgebreid  verschillende milde thema’s met elkaar bespreken. Het zijn de bekende onderwerpen waar jongvolwassenen mee kunnen worstelen. Hoe mooi of lelijk is je lichaam en hoe ga je om met passie en grenzen? De onzekerheid, passie en eigenheid komt van elke dame aan bod. Het vergt nogal wat concentratie van het publiek om deze kakafonie van gesprekken te blijven volgen. Voor de spelers ligt er dan ook de lastige taak om het publiek middels hun monologen te blijven te boeien.

De acteurs zitten vol energie. Soms iets te veel en te uitbundig, wat maakt dat het stuk hier en daar wat rommelig aandoet. Statements lijken soms met seksuele uitspattingen meer kracht te moeten krijgen, maar vinden moeizaam een plek in het geheel. De regie is in handen van van Isil Vos. Zij studeerde in 2008 af aan de Arnhemse toneelschool ArtEZ. Zij is op verschillende manier ook betrokken geweest bij andere theaterproducties. Zo was ze bijvoorbeeld ook te zien als actrice in de theatervoorstelling ‘Saltimbank’, welke op verschillende plekken in Nederland speelde.

“Als ik faal, dan is dat toch helemaal mijn schuld, want wie was er om mij tegen te houden. Ik had alle mogelijkheden, ik had alle kansen.”

Wouter keert terug naar de plek waar hij het stuk opende, voor op het podium. Wanneer de dames als sexy danseressen het podium innemen stelt hij ze voor als ‘Les solitaires incroyables’, wat vrij vertaald voor ‘ongelofelijke eenlingen’ staat. We zien een korte zwoele jaren twintig show. Zingend en stralend verschuiven de twijfels en gedachtes die uitgebreid werden besproken even naar de achtergrond en zien we ook een krachtige kant van deze jongedames.


Pas de problème
speelde afgelopen zaterdag 22 februari 2014 in productiehuis ‘Generale Oost’, te Arnhem.

Pas de problème op Facebook.

Door: Linda Augustijn

Tags : ,

Reacties