Alice in Wonderland

Alice in Wonderland
Over het belang in denken in ‘mogelijke werelden’

In dit event georganiseerd door ArtEZ in samenwerking met Valiz Uitgevers en Collectie De Groen willen we de aandacht vestigen op het enorme belang van het creatieve denken in de huidige samenleving. Wetenschap denkt veelal in “bestaande werelden”. Kunst leert ons te denken in ‘mogelijke werelden’.

In deze bijeenkomst wordt allereerst aandacht besteed aan het werk van de Japanse kunstenares Yayoi Kusama, die dit jaar 90 is geworden, en op dit moment een tentoonstelling heeft in het museum Voorlinden in Wassenaar. Kusama noemt zichzelf een moderne Alice in Wonderland en doet ons voor wat het betekent te denken in oneindige ‘mogelijke werelden’.

Vervolgens vindt een kort debat plaats onder leiding van Liz Chermin, lid van het CvB van de HAS, over de oneerlijke strijd tussen wetenschap en kunst, de wereld van de feiten en de wereld van de fictie, waarbij als het puntje bij paaltje komt – in politiek, economie, de educatie, ‘de taal van de linker hersenhelft’ het nog steeds lijkt te winnen van ‘de taal van de rechter hersenhelft’.

Tenslotte worden bij deze gelegenheid de twee nieuwe boekuitgaven gepresenteerd van Dr. Jeroen Lutters, Lector Art education as Critical Tactics (AeCT) bij ArtEZ University of the Arts.

· The Shadow of the Object (Valiz 2019)
· Studies in Art-Based Learning (ArtEZ Press 2019)

Art Based Learning is gericht op het stimuleren van het creatieve denken, als het denken in “mogelijke werelden”, en wordt gebruikt in educatie, zorg en coaching in binnen- en buitenland.

De privécollectie van 120 Alice in Wonderland boekversies van Marleen Pelle wordt voor deze bijzondere gelegenheid geëxposeerd.

De entree is gratis.
Voertaal is Nederlands.

Partners: Uitgeverij Valiz, ArtEZ Press, Collectie De Groen