Documentaire en debat – ‘Wij praten niet’

Wij praten niet van Marjolein Busstra is een indringende en (mede door The Voice en andere #metoo-zaken) zeer actuele documentaire waarin therapeuten in gesprek gaan met vier jongeren tussen 15 en 18 jaar die allemaal slachtoffer zijn van seksueel geweld. Aansluitend op de filmvertoning is er een zaalgesprek met therapeuten Danial Sharifi en Floor ’t Sas die beiden in de film te zien zijn. Het gesprek gaat over het maken van deze film, over hoe je jongeren met ernstig seksueel trauma behandelt en wat het behandelingsperspectief is.

Op woensdag 23 maart om 19:00 uur vertoont Focus Filmtheater in de film-en-debatreeks Movies that Matter on Tour de film Wij praten niet van documentairemaker Marjolein Busstra. Een indringende en aangrijpende documentaire waarin therapeuten in gesprek gaan met vier jongeren tussen 15 en 18 jaar die allemaal slachtoffer zijn van ernstig seksueel geweld. Aansluitend op de filmvertoning is er een zaalgesprek met therapeuten Danial Sharifi en Floor ’t Sas die beiden in de film te zien zijn.

Wij praten niet

Wij praten niet is een intrigerende en zeer actuele documentaire, met diepgaande gesprekken tussen therapeuten en jongeren die verstrikt zijn geraakt in het complexe netwerk van seksueel geweld en uitbuiting. De film neemt ons mee in de innerlijke strijd van vier personages die proberen te breken met hun voormalige wereld, waar ze – de één meer dan de ander – maar moeilijk van los kunnen komen. Een blik op de dynamiek van therapie, waarbij de jongeren pijnlijke herinneringen ophalen en geconfronteerd worden met hun verstoorde zelfbeeld vol schaamte en schuld. Wij praten niet wijst op het belang van signalering omtrent seksueel geweld en opent het gesprek in een wereld waarin jongeren zich vaak niet veilig genoeg voelen om hierover te praten. Wij praten niet is geproduceerd door HALAL (Olivia Sophie van Leeuwen), in samenwerking met KRO-NCRV.

Wij praten niet – Trailer – Marjolein Busstra – HALAL incl CSG from Halal Docs on Vimeo.

Het zaalgesprek

Na de vertoning van de film is er een zaalgesprek met Danial Sharifi en Floor ‘t Sas, die als therapeuten in de film te zien zijn. Beiden zijn werkzaam op de Horizon-locatie Antonius, een JeugdzorgPlus instelling. Het gesprek gaat over het maken van deze film, over hoe je jongeren met ernstig seksueel trauma behandelt en wat het behandelingsperspectief is.

Over Movies that Matter on Tour

Movies that Matter on Tour is een landelijk film-en-debat-programma, waarin eens per maand een film wordt vertoond waarin een mensenrechtenkwestie aan de orde komt. Na de film is er een door een werkgroep van Focus georganiseerd randprogramma met een expertgast (of meerdere gasten): veelal schrijvers, journalisten, academici of ervaringsdeskundigen.

> Klik hier voor meer info en online tickets bestellen.