Herdenking Slag om Arnhem 2021

Op vrijdag 17 september herdenken we de Slag om Arnhem met een herdenkingsbijeenkomst in de Eusebiuskerk, een ceremonie en kranslegging in de Berenkuil en Bridge to Liberation -screen experience-. De herdenkingsbijeenkomst en kranslegging zijn alleen voor genodigden, maar de gehele avond is thuis te beleven via livestream of televisie. Bridge to Liberation is daarnaast op een aantal plekken in de stad te ervaren in klein gezelschap.

De herdenking in de Eusebius en Berenkuil

De avond start om 18.15 uur met een besloten herdenkingsbijeenkomst in de Eusebius. Na de bijeenkomst volgt er een stille tocht naar de Berenkuil. Hier vindt om 19.15 uur een herdenkingsceremonie en kranslegging plaats. We staan tijdens de herdenking stil bij de slachtoffers van de Slag om Arnhem. Ook herdenken we de Arnhemse burgerslachtoffers die vielen en de evacuatie van de stad. 

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Eusebiuskerk spreken Paul Blokhuis en Natascha van Weezel. Paul Blokhuis is staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en heeft Oorlogsgetroffenen en verzetsdeelnemers in zijn Portefeuille. Natascha van Weezel is schrijver en journalist en schreef het boek ‘De derde generatie. Kleinkinderen van de Holocaust’. Haar ouders zijn kinderen van overlevenden van de Holocaust. 

Bridge to Liberation -screen experience-

Vanwege de coronamaatregelen is er ook dit jaar een Bridge to Liberation -screen experience-, deze start om 20.30 uur. Special effects, optredens van bekende artiesten en dansers maken er vanuit diverse locaties in Arnhem weer verrassende ervaring van. Dit jaar met Dionne Stax, DI-RECT, Ellen ten Damme, Ruben Hein, Pjotr, Dennis Kroon, Nazmiye Oral, Phion -Orkest van Gelderland en Overijssel- en Introdans. Lees meer over Bridge to Liberation -screen experience- op hun eigen website.  

Beleef de Bridge to Liberation

Thuis

U kunt de hele avond thuis ervaren via televisie of livestream. De herdenkingsbijeenkomst in de Eusebius is live te volgen via RTV Arnhem. De kranslegging op het Airborneplein en Bridge to Liberation -screen experience- worden live uitgezonden door Omroep Gelderland en via livestream op bridgetoliberation.nl en de social media kanalen van gemeente Arnhem.

Op locatie

Bridge to Liberation is daarnaast op verschillende plekken in klein gezelschap te beleven. Op deze locaties is een speciaal voorprogramma gemaakt door studenten van ArtEZ. Diverse inwoners en organisaties uit heel Arnhem ontvingen hiervoor al eerder een uitnodiging, er zijn echter nog een aantal kaarten beschikbaar. 

Aanmelden kan tot zondag 12 september door een mail te sturen naar airbornegast2021@arnhem.nl met daarin uw contactgegevens. Vanwege corona is aanmelden noodzakelijk. U krijgt bericht of er een plaats beschikbaar is. Bij vragen kunt u contact opnemen via 026-3514790.

Coronavirus

Vanwege het coronavirus bestaat de mogelijkheid dat er op het laatste moment nog aanpassingen in het programma nodig zijn. We houden uiteraard de gehele herdenkingsavond rekening met de maatregelen die op dat moment gelden.