Het Eenzame Westen

Martin McDonagh’s ‘Het Eenzame Westen’ is een zwart-komisch drama vol geweld, haat en nijd. Een dodelijke zoektocht naar een reden om in leven te blijven.

Campagnebeeld ‘Het eenzame westen’’ door rechtbanktekenaar Petra Urban

Na de succesvolle voorstelling ZOETSTOF (nominatie BNG Bank Theaterprijs) onder de naam ‘De Vlieg’ keert de Arnhemse theatergroep o.l.v. Linda Zijl dit jaar terug naar de theaters met de eerste voorstelling onder de nieuwe naam ‘Zijlmakerij’.

Grimmige hilariteit

De voorstelling speelt zich af in het rurale Ierland waar twee broers ruziën over de erfenis die hun overleden vader achterlaat. Het gerucht gaat dat een van hen hun vader heeft vermoord, en ze rouwen beide nauwelijks om de dode. De drank is nooit ver weg, en de materiële en sociale problemen van hun kleine dorpsgemeenschap domineren het gesprek. De lokale priester en een jong dorpsmeisje proberen de broers tevergeefs te weerhouden van hun puberale en destructieve geruzie. Maar in plaats van de strijdbijl te begraven, rijten ze oude wonden open. Met een grimmige hilariteit tot gevolg.

Martin McDonagh

De tekst van Het Eenzame Westen komt uit de pen van de gelauwerde schrijver-regisseur Martin McDonagh die momenteel furore maakt met zijn film The Banshees of Inisherin, net als Het Eenzame Westen een zwart-komisch verhaal dat zich afspeelt in het rurale Ierland. Eerder deze maand kwam de film als grote winnaar uit de bus bij de Golden Globes waar het maar liefst drie prijzen ontving; voor beste komische film, beste scenario en beste acteur. McDonagh kan als geen ander sterke karakters creëren die door even sterke acteurs gespeeld worden. Iets wat ook terugkomt in Het Eenzame Westen. Zo is er in het stuk een belangrijke rol weggelegd voor een karakter gespeeld door Thomas Höppener, één van Nederlands grootste acteertalenten.

Première
Het Eenzame Westen gaat op 11 februari in première in Theater Oostpool in Arnhem en wordt daarna op diverse locaties in het land uitgevoerd. Neem voor alle speeldata, locaties en kaarten een kijkje op www.zijlmakerij.nl

 

Speeldata