[afgelast] Liebe Jelinek, of is liefde een naar sprookje? – Discordia ma 30 mrt 20:00

Discordia speelt Liebe Jelinek, een voorstelling over de liefde en de relatie tussen moeders en dochters, geïnspireerd door leven en werk van Elfriede Jelinek. Welk beeld gaat deze provocerende schrijfster ons geven van de liefde?

 

‘Liefde kan alleen bestaan tussen gelijken en is daarom onmogelijk tussen man en vrouw, jammer dat ik niet lesbisch ben’. Jelinek gebruikt het wankelende beeld van de clichématige man-vrouw verhouding als groteske metafoor voor cruciale maatschappelijke wanverhoudingen. De Nobelprijswinnares maakt in haar werk vaak gebruik van sprookjes als Doornroosje en Sneeuwwitje, verhalen waarin een problematische moeder-dochter verhouding een belangrijke rol speelt. In Liebe Jelinek vragen we ons af: worden sprookjes door ons gemaakt of worden wij door sprookjes gemaakt?

 

Liebe Jelinek is deel 10 in de reeks Weiblicher Akt; voorstellingen gemaakt vanuit het vrouwelijk perspectief door de actrices van Discordia. De drie actrices nemen in een zelfgeschreven sprookje hun eigen moeder-dochter verhouding onder de loep en worden daarbij geholpen door het werk van Marie Louise von Franz, schrijfster van De vrouw in het sprookje (1980). In haar taboedoorbrekende analyse van sprookjes laat Von Franz zien dat het in bepaalde situaties juist gezond is om níet van je moeder te houden, en dat je je daar niet schuldig over hoeft te voelen.

 

Na afloop van de voorstelling zal er een nagesprek plaatsvinden, geleid door tweedejaars theaterstudenten van ArtEZ.

Koop hier je tickets