Planetenkijkavond en Maansverduistering

Op dinsdag 16 juli kunnen we een gedeeltelijke Maansverduistering bewonderen. En daarom zetten we vanaf 22.30 uur een aantal telescopen in Stadspark Hoogte 80 (aan de Zaslaan, ter hoogte van de Roekenstraat).

De verduistering begint al om 22.00 uur maar dan staat de Maan nog maar nét boven de horizon. Bovendien is het dan nog veel te licht. Trouwens ook om 22.30 uur is het nog lang niet donker.

Foto gemaakt tijdens een eerdere maansverduistering, ook vanaf Hoogte80

Behalve de Maan kun je nog twee andere mooie (en heldere) objecten bekijken: Jupiter en Saturnus. Net als de Maan staan beide planeten laag aan de hemel, maar vanaf Hoogte 80 zijn ze toch redelijk goed te zien – zolang het niet bewolkt is natuurlijk! Ze waren ze allebei onlangs in oppositie met de Zon. Dat betekent relatief dichtbij de Aarde en daardoor beter te zien door een telescoop.

Ten oosten van Jupiter zie je door een kijker heel fraai zijn vier grootste manen: Callisto, Ganymedes, Io en vlak naast Jupiter: Europa. Bekijk je de positie van Europa aan het begin én aan het einde van onze kijkavond dan zie je duidelijk hoe die beweegt ten opzichte van de planeet. En heb je goede ogen dan zie je op de planeet verschillende wolkenbanden.

De fraaiste planeet is ongetwijfeld Saturnus dankzij zijn ringen. Dichtbij de planeet staan verschillende manen, zoals Enceladus, Mimas, Thetys, Rhea en Dione. Maar het zal heel moeilijk worden om die te zien: ze “verdrinken” in het heldere schijnsel van de planeet. Waarschijnlijk wél te zien is de grootste maan: Titan. Die staat iets verder ten oosten van de planeet.

Titan heeft een dichte atmosfeer. Op de maan zijn rivieren en meren van vloeibaar ethaan en methaan. Op 14 januari 2005 wist de Europese ruimtesonde Huygens een zachte landing te maken op zijn oppervlak. De sonde is vernoemd naar de ontdekker van Titan: de Nederlander Christiaan Huygens. Op 25 maart 1655 zag hij een lichtpuntje naast Saturnus. In juni dat jaar was hij er zeker van dat het om een maan ging: hij had het lichtpuntje viermaal rond de planeet zien draaien.

Deze kijkavond duurt in ieder geval tot middernacht. De verduistering eindigt om 1.00 uur.

Maar let op: zoals altijd gaat deze kijkavond bij bewolking niet door!

>> Sterrenwacht Presikheaven op Facebook