Theater Na de Dam: PuinHoop [online jongerenvoorstelling – korte film]

Een korte film over de idealen en dromen van toen en nu

Het is mei 1945. Arnhem is bevrijd maar ligt in puin. De stad werd omschreven als een stinkend kadaver, maar de sfeer is optimistisch. Geen herstel maar vernieuwing was het credo.

Het is mei 2021. We zitten in een wereldwijde pandemie. Alle gebouwen in de stad staan er nog, maar het voelt soms toch alsof de wereld om ons heen in puin ligt. Er heerst onzekerheid en verdeeldheid. Veel jongeren voelen zich gevangen in hun kamers en vereenzamen. Maar net als na de Tweede Wereldoorlog is er ook het verlangen naar verbinding en daadkracht. Naast alle misère voelen we een optimistische frisse wind waaien. Net als toen is het tijd om de wereld opnieuw te bekijken.

PuinHoop gaat over het vinden van hoop en vooruitkijken tijdens een periode van crisis. In deze dynamische korte film over beweging en stilstand van de jonge regisseur Elsbeth Hoefkens mijmert een groep jongeren over hun toekomst. Via whatsappgesprekken, fysiek theater en radiofragmenten van vroeger geven ze vorm aan hun zoektocht. Vinden ze houvast in de verhalen van toen? Over de obstakels onderweg. Over de idealen en dromen van toen en nu.

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 43 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Kijk voor het gehele programma op de site van Theater Na de Dam.

PuinHoop is een coproductie van Muziektheater De Plaats en Toneelgroep Oostpool

Praktische info
De korte film PuinHoop gaat dinsdag 4 mei om 20:30 uur in première via ons Youtubekanaal. De film is gratis te bekijken.

Foto door Eliza Vermare