Gelijkheid en vrijheid

Geplaatst op 9 juni 2016 Door In Geen categorie, Geweld & Criminaliteit, Hulp & Info, Jij & de wereld, Kopzorgen

In het nieuws en op straat komt het onderwerp discriminatie regelmatig ter sprake. Misschien ben je weleens gediscrimineerd of heb je het gevoel dat je ongelijk wordt behandeld. Maar wanneer kan je echt spreken van discriminatie en wanneer niet? En wat kan je er tegen doen wanneer je wordt gediscrimineerd?

Het definiëren van discrimineren
In het Wetboek van Strafrecht staat het volgende: “Onder discriminatie of discrimineren wordt verstaan elke vorm van onderscheid, elke uitsluiting, beperking of voorkeur, die ten doel heeft of ten gevolge kan hebben dat de erkenning, het genot of de uitoefening op voet van gelijkheid van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden op politiek, economisch, sociaal of cultureel terrein of op andere terreinen van het maatschappelijk leven, wordt tenietgedaan of aangetast”. In feite staat hier dat iedereen verschillend is, maar wel gelijkwaardig behandeld moet worden in een gelijke situatie.

 justice gelijkheid

Welke rechten heb je?
De gelijkebehandelingswetgeving beschermt je op een aantal punten: ras, afkomst, huidskleur, levensovertuiging, leeftijd, politieke overtuiging, geslacht, nationaliteit, seksuele voorkeur, burgerlijke staat, handicap, chronische ziekte, arbeidsduur (fulltime of parttime werken) en het soort contract (vast of tijdelijk).

Even een paar voorbeelden. Moet je tijdens een sportwedstrijd altijd op de bank moet zitten omdat je Pools bent, dan is er sprake van discriminatie. Moet je op de bank zitten omdat je nooit bij de trainingen bent, dan is dat geen discriminatie. Word je voor een baan niet aangenomen omdat je moslim bent, dan is dat wel discriminatie. Word je voor een baan niet aangenomen omdat je de taal niet goed spreekt, dan is dat geen discriminatie.

Gevoel van ongelijkheid
Soms kan je best het gevoel hebben dat iets oneerlijk is, maar dat betekent niet automatisch dat het ook om discriminatie gaat. Je kan het oneerlijk vinden als een medestudent nooit iets leert voor zijn tentamens en toch altijd hoge cijfers haalt. Dat deze medestudent toevallig heel makkelijk kan leren, heeft natuurlijk niets met discriminatie te maken. Bij discriminatie is er sprake van een ongelijke behandeling bij een gelijke situatie. Je moet dus goed kijken of er wel sprake is van een gelijke situatie voordat je spreekt van discriminatie.

Er kan sprake zijn van een ongelijke behandeling doordat je de kwaliteiten of vaardigheden niet beschikt die je wel nodig hebt voor datgene waar het over gaat, maar je wordt dan niet gediscrimineerd. Vraag jij je af waarom een collega meer salaris krijgt dan jij? Misschien is het omdat je collega meer werkervaring heeft of veel meer verantwoordelijkheden heeft dan jij. De situatie tussen jou en je collega is dan ongelijk en daarom is het ook niet gek dat jullie niet hetzelfde salaris krijgen. Doe je echter precies hetzelfde werk en heb je evenveel ervaring en kennis, maar verdien je minder dan je collega? Dan moet je even achter je oren krabben en je afvragen hoe dit kan. Vraag het na bij je leidinggevende. Wordt je ongelijk behandeld omdat je een vrouw bent en je collega een man? Of ben jij homo en je collega hetero? Dan kan er sprake zijn van discriminatie en sta je in je recht om daar wat aan te doen.

We_Can_Do_It!

Kom in actie en meld discriminatie
Word je gediscrimineerd of ben je getuige van discriminatie, meld dit dan bij het Meldpunt discriminatie en pesten van de Gemeente Arnhem. Dit kan je (anoniem) doen via de telefoon: 026 3772333 (ma t/m vr 9.00 – 17.00 uur), mail: adv@art1gelderlandmidden.nl of langs gaan bij het stadskantoor op de Eusebiusbuitensingel 53. Je kan een melding maken zodat het probleem bij hen bekent is. ‘Niet gemeld betekent niet gebeurd’ en dan kan de Gemeente er ook niets tegen doen.

Als je discriminatie meldt, dan hoef je nog geen vervolg stappen te ondernemen nemen. Wil je dit wel doen dan kan je een beroep doen op de Algemene wet gelijke behandeling. Dit kan alleen als het gaat over arbeid (al je baantjes), het aanbieden van goederen of diensten (bijvoorbeeld het kopen van een huis) of onderwijs. Naast dat het juridisch te onderbouwen moet zijn, moet het ook te bewijzen zijn. Probeer om zo veel mogelijk getuigen te vinden die je hierbij willen helpen.

Tags : , , , , , , , , , , , , ,