5 x mooie wandelroutes in en rondom Arnhem

Geplaatst op 6 april 2022 Door In Hulp & Info, Vrije tijd

Er is veel natuur in en rond Arnhem, van Park Sonsbeek tot de uitgestrekte Posbank, waar je allerlei mooie wandelroutes kunt lopen. Wij hebben een paar van de mooiste wandelroutes in en rondom Arnhem voor zowel beginnende wandelaars als ervaren stappers op een rijtje gezet!

Wandelroute Wolfheze

Start: Oude Kloosterweg 1, 6874 AA Wolfheze.

De historische wandelroute bij Wolfheze voert door een gevarieerd natuurgebied. Zie de eeuwenoude en mysterieuze Wodanseiken en ontdek de grafheuvels uit de bronstijd. Uniek langs deze wandelroute zijn de oude en minder oude menselijke sporen, duizenden jaren voor Christus woonden er al mensen op de Veluwe. Welke sporen vind je hier nog van terug? De grafheuvels die zowel uit de nieuwe steentijd (2450-2000 v. Chr.) als uit de bronstijd (2000-800 v. Chr.) stammen zijn de oudste resten van beschaving die je in dit gebied kan tegenkomen. Ook van het ‘recentere’ verleden zijn er resten te zien, bijvoorbeeld de eeuwenoude karrensporen, wegen en verdedigingswallen. En niet te vergeten de beroemde Wodanseiken van ruim 450 jaar oud.

> Website en routekaart

 

Dierense Sporenpaden

Start: 6953 AA Dieren.

De Dierense Sporenpaden bestaan uit twee wandelingen; een korte van ongeveer 3,2 kilometer en een langere van ongeveer 7,2 kilometer. Het pad is makkelijk te volgen door de groene “hondenpoten” die op korte afstand van elkaar aangebracht zijn op het pad. De route zelf leidt door historische bezienswaardigheden, de uiterwaarden van de IJssel en door de bossen van de Veluwe. Langs de route staan voldoende bankjes om even uit te rusten of te genieten van de omgeving en op de rugleuning staan silhouetten van dieren uit de directe omgeving.

> Website en routekaart (.PDF)

 

Wandelroute Heuven Beekhuizen Veluwezoom

Start: Heuvenseweg 5a, 6991 JE Rheden

Ontdek op deze wandeling de rijke geschiedenis van twee landgoederen: Heuven en Beekhuizen. Je loopt door het bos, langs waterpartijen en de oever van de Beekhuizense beek. Laat je verrassen door onverwachte doorkijkjes, ontmoet IJslandse paarden en wie weet zie je zelfs een ree of een hert.

> Website en routekaart

 

Park Sonsbeek

Adres: Zijpendaalseweg 24A, 6814 CL Arnhem

Park Sonsbeek als landgoed bestaat ruim 250 jaar. Daarvoor was het een beekdal in het bos. Langs de Sint Jansbeek stond 750 jaar geleden naast de Grote Waterval al de eerste watermolen en bestond het gebied uit meerdere kleine landgoederen. Baron Van Heeckeren heeft die landgoederen samengevoegd tot Park Sonsbeek. Honderd jaar geleden, in 1899, is de kern van het landgoed in handen van de gemeente gekomen en werd het een openbaar park vol met mooie en goed begaanbare wandelpaden.

> Wandelroutes in en rondom Park Sonsbeek

 

Posbank

Start: Papendal, Arnhem

Deze wandelroute (30, 40 of 50 km) voert je richting Nationaal Park de Veluwezoom en richting de Posbank. Vanaf Papendal gaat de route naar Warnsborn. Hier vind je grazende heideschapen, grasheuvels en heideveldjes. Daarnaast is de prachtige oranjerie in ere hersteld en wordt gebruikt als feestzaal. Via de bossen van Schaarsbergen voert de route je verder achterlangs bij Burgers Zoo; misschien zie je wel een neushoorn! Na Burgers’ Zoo blijf je door de bossen verder lopen richting Rozendaal. In Rozendaal gaat de route langs Kasteel Rosendael. Hier is het prachtig wandelen, de mooie parkaanleg, bijzondere bomen, schelpengalerij en de theekoepel zijn allemaal het bekijken waard! Wandelen gaat hier bijna vanzelf, al ware het niet dat er flink wat hoogtemeters overwonnen moeten worden hier.

> Website en wandelroutes

Bronnen: Papendal.nl, Natuurcentrum Arnhem, Park Hoge Veluwe en Natuurmonumenten

Tags : , , , , , , , , , , ,

Reacties