Afgestudeerd en je diploma op zak? Tijd om te gaan solliciteren!

Geplaatst op 9 oktober 2019 Door In Hulp & Info, Jij & de wereld, School & Opleiding, Werk, geld & wonen

Na jaren te hebben gestudeerd haal je eindelijk je diploma. Vol goede moed ga je solliciteren voor een baan waarin je al je kennis en kwaliteiten kwijt kunt. In sommige sectoren liggen de banen voor het oprapen en in andere sectoren is de concurrentie nijpend. Hoe pak je dit goed aan?

Zo maak je een Curriculum Vitae (CV)
Een Curriculum Vitae is een document waarin je laat zien welke kennis en kwaliteiten je bezit. Om te beginnen staan er altijd je persoon- en contactgegevens in. Verder geef je aan welke opleiding(en) je hebt gedaan en in welke periode je dit deed. Je kan hier ook aangegeven welke specialisatie of minor je hebt gedaan. Wanneer je opleiding best algemeen is, is het soms nuttig om aan te geven welke vakken je hebt gevolgd zodat de lezer (je nieuwe werkgever) een beter beeld krijgt van wat je nu precies hebt geleerd. Naast je opleidingen zet je natuurlijk ook al je relevante werkervaring erop. Ook vrijwilligerswerk en hobby’s kunnen een goed beeld geven van wie je bent en wat je allemaal kan. Voetbaltraining geven aan kinderen of het schrijven van blogs zijn zulke voorbeelden. Tot slot kan het goed zijn om aan te geven welke vaardigheden je bezit zoals het spreken en schrijven van vreemden talen en of je handig bent met bepaalde computerprogramma’s. Als je solliciteert voor een administratieve functie kan het bijvoorbeeld belangrijk zijn dat je goed kan omgaan met Microsoft Office zoals Excel, Word en Outlook.

In welke vorm je je cv giet, is afhankelijk van jouw persoonlijkheid en voor welke functie of bedrijf je solliciteert. Wees creatief maar probeer wel dicht bij jezelf te blijven en verlies niet je doel uit het oog. Een cv moet kort en krachtig zijn.

Op deze website zie je voorbeeld van een goed cv: YoungCapital.

Vacatures vinden via social media en door te netwerken
Niet alle vacatures zijn via internet te vinden. Veel vacatures worden onderling ingevuld, dus bijvoorbeeld door kennissen, vrienden of familie. Het is daarom erg belangrijk dat je een groot netwerk opbouwt. Dit doe je door met iedereen die je kent er over te praten. Vraag aan mensen hoe zij aan hun baan zijn gekomen en vraag of ze tips voor jou hebben. Op die manier laat je op een subtiele manier blijken dat je beschikbaar bent en vergroot je je netwerk. Dus praat met de buurman, je neef, de vader van een vriend of je rijinstructeur over je zoektocht naar een baan.

Ook online kan je gaan netwerken door op sociale media te laten zien dat je op zoek bent naar een baan. Maak een LinkedIn account aan zodat bedrijven je online kunnen vinden. Naast LinkedIn is het een aanrader om je curriculum vitae ook op vacaturebanken te zetten. Werkgevers en recruiters (mensen die voor een bedrijf zoeken naar geschikte kandidaten voor vacatures) kunnen je dan makkelijker vinden.

Grote vacaturebanken zijn bijvoorbeeld:

Vacatures zoeken
Naast het opbouwen van een netwerk kan je zelf ook actief opzoek gaan. Maar waar vind je nu die leuke vacatures? Je kan vacatures vinden in kranten (ja het is een beetje ouderwets maar er staan nog steeds met regelmaat vacatures in) en natuurlijk op internet. Google is dan je beste vriend. Kijk ook of je een vacaturebank kan vinden die gericht is op de sector waarin je iets zoekt. Verder is het slim om te kijken op de websites van bedrijven waar je graag voor wilt werken, vacatures die extern gaan (die niet binnen het bedrijf worden vervuld), worden meestal op hun website geplaatst.

Als er geen vacatures zijn bij het bedrijf dat je super leuk lijkt, schrijf dan een open sollicitatiebrief. Bij een open sollicitatie solliciteer je niet op een vacature, maar laat je blijken dat je interesse hebt om bij het bedrijf te werken en naar welke functie je interesse uitgaat. Als er in de toekomst iets vrijkomt, dan kijken ze hopelijk in hun archief en vinden ze jouw brief!

Naast dat je zelf op zoek gaat, moeten werkgevers jou ook kunnen vinden. Zet je cv dus op vacaturebanken en op LinkedIn. Schrijf je in bij uitzendbureaus en bouw een netwerk op.

Tips rondom solliciteren
Als je eenmaal een vacature hebt gevonden waarop je wilt reageren, is het de kunst om ervoor te zorgen dat ze jou willen uitnodigen voor een gesprek. Hiervoor moet je je cv en een sollicitatiebrief opsturen. Het spreekt voor zich dat deze er piekfijn uit moeten zien, zeker als je veel concurrentie hebt.

Laat in je sollicitatiebrief zien waarom jij de beste kandidaat bent voor de functie waarop je solliciteert. Laat je motivatie sterk naar voren komen. Geef aan dat je de kennis en vaardigheden bezit voor die functie en hoe je daar aan bent gekomen. Als het goed is heb je al veel genoemd in je cv. Je brief gebruik je om uitleg te geven bij de punten die je in je cv hebt genoemd.

Op internet kan je diverse voorbeelden van sollicitatiebrieven vinden. Kijk eens op Carrieretijger.nl, daar vind je veel tips voor je cv en je motivatiebrief.

Als je wordt uitgenodigd voor een gesprek dan ben je al een heel eind op weg naar je nieuwe baan. Bereid je goed voor op het gesprek. Zoek informatie op over het bedrijf waar je solliciteert zodat je op de hoogte bent van wat zij allemaal doen. Verder is het natuurlijk belangrijk dat je goed kan vertellen waarom jij geschikt bent voor die functie. Wees ook eerlijk over je minder sterke kanten, maar probeer deze op een positieve manier te brengen. Heb vertrouwen in jezelf dan hebben anderen het ook sneller in jou. Borst vooruit en kin omhoog. Je kunt het!

Meer tips over solliciteren? Bekijk dan ‘De do’s en don’ts van het solliciteren‘.

Foto’s gemaakt samenwerking met Rouse2Action

Tags : , , , , , , , ,