Beheerst eten jouw leven?

Geplaatst op 28 januari 2016 Door In Drugs & Alcohol, Gezondheid, Hulp & Info, Kopzorgen

Wanneer heb je een eetstoornis?
Een eetstoornis heb je wanneer je continu bezig bent met eten en het invloed heeft op je dagelijkse leven en je gezondheid. Je gedachten zijn vol van wel of niet eten en je hebt veel negatieve gevoelens. Je kan je lelijk of dik voelen, je bent bezig met wat andere van je vinden en je kan je erg onzeker voelen, je voelt je niks waard. Door veel of juist niks te eten heb je het gevoel dat je die negatieve gevoelens even naar de achtergrond kan verdringen. Je emoties winnen het dan van je wilskracht om normaal te eten en het doorbreken van dit patroon wordt steeds lastiger.

Soorten eetstoornissen
Kort gezegd kan je eetstoornissen indelen in twee soorten: te veel eten en te weinig eten. Als je te veel eet, kan dat leiden tot overgewicht (extreem overgewicht noemen we obesitas) en te weinig eten kan leiden tot anorexia. Als je eetbuien hebt en vervolgens alles weer uitbraakt omdat je bang bent dat je dik wordt, noemen we dat boulimia.

Hulp!
Heb je het gevoel dat het eten je leven beperkt en je veel negatieve gedachtes en gevoelens hebt? Ben je bang dat je er geen grip meer op hebt? Zoek dan op tijd hulp bij professionals. Je kan beginnen met een bezoek aan je huisarts, hij kan je dan doorsturen naar een psycholoog. Met de psycholoog ga je aan de slag om weer vrij(er) te kunnen leven en om ervoor te zorgen dat je weer een positief zelfbeeld krijgt.

Vind je de stap naar de huisarts nog te groot, dan kan je ook proberen om zelf meer grip te krijgen op je eetprobleem. Kijk naar de momenten waarop je het moeilijk hebt, waarom voel je je in bepaalde situaties slecht en onzeker? Welke emoties heb je waardoor je een vreetbui krijgt of juist niets meer wilt eten? Kijk of je op een andere manier op deze emoties kunt reageren, praat er met iemand over die je vertrouwd. Let goed op je eigen gedrag en zoek hulp zodra je het gevoel hebt dat je het niet meer onder controle hebt. Hoe eerder je er bij bent, hoe makkelijker het is om de eetstoornis aan te pakken.

Naast dat je naar je huisarts kunt gaan, kan je ook direct contact zoeken met een psycholoog in Arnhem. Let dan goed op, het kan zijn dat dit dan niet door je zorgverzekering vergoed wordt. Het is dan dus ook aan te raden om eerst naar je huisarts te gaan. Je huisarts zal je als dat nodig is doorverwijzen naar een specialist, de behandeling valt dan binnen je basisverzekering en wordt dan dus vergoed door je zorgverzekeraar.

Kies je er voor om toch direct contact op te nemen met een psycholoog, dan kan je in Arnhem bij de volgende praktijken terecht.

Je kan contact opnemen met PsyExperts Therapeuten, door te bellen naar 06 – 42305656 of online een afspraak in plannen.

Psycholoog Arnhem Zuid kan je elke werkdag tussen 9:00 en 10:00 uur bellen via 026 – 844 95 92 of  stuur een email met je vraag naar balanstraining@gmail.com

dieet brood

Tags : , , , , , , , , , ,