Corona: hoe zit het met mijn (bij)baan als student? Informatie vanuit LSVb en Young & United.

Geplaatst op 1 april 2020 Door In Coronavirus Arnhem, Hulp & Info, School & Opleiding, Werk, geld & wonen

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en Young & United krijgen veel vragen van studenten over hun financiële situatie als gevolg van de coronacrisis. Er zijn hele goede maatregelen afgesproken, maar veel studenten kennen hun rechten niet, en bovendien is het niet vanzelfsprekend dat werkgevers zelf initiatief zullen nemen om de regels ook voor hun ‘flexibele schil’ (jij dus) te implementeren. Hieronder vind je de belangrijkste informatie over je positie vanuit de website #Nietmijnschuld, waar je je ook kunt melden voor ondersteuning.

► Ik heb een min/max-contract of nuluren-contract, wat zijn mijn rechten?
Werkgevers mogen ook voor oproepkrachten aanspraak maken op de noodmaatregelen in het kader van de coronacrisis. Dat betekent dat je werkgever 90% compensatie kan krijgen voor jouw loonkosten bij de overheid. Je werkgever moet jou dan gewoon volledig blijven uitbetalen. Deze regeling geldt alleen als de werkgever voldoet aan het criterium dat er meer dan 20% omzetdaling wordt verwacht. Zo niet, dan wordt er vanuit gegaan dat het bedrijf de extra loonkosten zelf kan dragen.

Als oproepkracht heb je recht op het gemiddelde aantal uren dat je de afgelopen drie maanden gewerkt hebt. Dit noemen we het ‘rechtsvermoeden arbeidsomvang’. Werkte je in de praktijk meer uren dan in je contract vermeld staat, dan kun jij je ook voor die uren beroepen op het rechtsvermoeden arbeidsomvang. Als er geen werk is, moet je worden doorbetaald met het gemiddeld aantal uren dat je in de voorgaande maanden werkte. Dit staat los van de vraag of jouw werkgever aanspraak kan maken op compensatie.

► Ik stond ingeroosterd en mijn werkgever haalt mij van het rooster, mag dat zomaar?
Nee. Verandert de werkgever binnen vier dagen voordat je moet werken het rooster, dan heb jij recht op doorbetaling van de oorspronkelijke uren in het rooster.

► Wanneer heb ik geen recht op doorbetaling met oproepcontract?
Er zijn contracten waarin een ‘uitsluiting van de doorbetalingsplicht’ is opgenomen. Dit betekent dat als er geen werk is, je ook geen loon krijgt. Deze uitsluiting geldt alleen voor je eerste half jaar. Werk je dus langer dan een half jaar bij een bedrijf, of heb je geen ‘uitsluiting van doorbetalingsplicht’ in je contract staan, dan moet je werkgever je gewoon loon betalen ook al is er geen werk voor je. Ook hier geldt dat je werkgever alsnog aanspraak kan maken op de regeling van de overheid, ook voor jou.


Heb jij plotseling geen inkomen meer als gevolg van de coronacrisis? Vul je gegevens dan in op de website, dan wordt er zo snel mogelijk contact met je opgenomn om je te adviseren over je rechtspositie. Op de pagina lsvb.nl/corona vind je nog meer informatie over studeren en corona.

Tags : , , , , , , ,