Dakloos, wat nu?

Geplaatst op 9 februari 2021 Door In Hulp & Info, Jij & de wereld, Kopzorgen, Werk, geld & wonen

Wat doe je als je het huis uit bent gezet of zelf bent weggegaan en nu geen plek hebt om te verblijven?

tram eenzaam

Als de problemen thuis zo groot zijn dat je weglopen als enige uitweg ziet, of als je uit huis bent gezet dan is het belangrijk dat je het met iemand hierover hebt. Praat er over met iemand die je vertrouwt. Misschien komen jullie samen tot een oplossing om toch terug naar huis te kunnen. Weglopen is niet altijd de beste oplossing en er komt een hoop bij kijken.

Zodra je dakloos bent, moet je iemand vinden die je kan helpen, je hebt een plek nodig om te kunnen slapen, je hebt geld nodig om te eten en je moet je identiteitsbewijs of paspoort bij je hebben. Kijk of je tijdelijk bij familie of vrienden terecht kunt. Laat aan je ouders weten dat je veilig bent, of laat iemand anders je ouders informeren. Als je jonger dan 18 jaar bent, dan heeft degene die jouw onderdak biedt een meldingsplicht: hij of zij moet aan je ouders, je voogd, de politie of een hulpverleningsinstantie laten weten waar je bent. Als je niet wilt dat je ouders je adres weten, dan wordt dat geheim gehouden. Als je onder de 18 jaar bent dan sta je namelijk onder ouderlijk gezag, dat betekent dat als je ouders niet weten waar je bent ze je als vermist kunnen opgeven en de politie naar je opzoek gaat. Als je bent gevonden wordt je weer thuis afgezet en ben je weer terug bij af. Let op, als je door de rechter in een internaat bent geplaatst, is weglopen strafbaar.

Kan je niet direct bij iemand terecht, dan kan je contact opnemen met je huisarts, je wijkcoach, je mentor van school, het JONA-huis (026-443 00 85) of IrisZorg (088-6061600). Zij kunnen je verder helpen om tijdelijk onderdak te vinden.

Als je deze instanties niet kunt bereiken, dan kan je naar de politie gaan. Ook zij zullen je verder helpen als je dakloos bent.

Als je tijdelijk een dak boven je hoofd hebt, is het nodig om hulp te zoeken zodat de problemen thuis opgelost kunnen worden. De wijkcoach is daarbij de juiste persoon om je te helpen. Hij of zij zal samen met jou en je ouders of opvoeders een plan maken om de problemen thuis op te lossen. Als het nodig is zal de wijkcoach andere instanties inschakelen om je te helpen.

Stappenplan
Stap 1. praat er met iemand over die je vertrouwd.
Stap 2. zoek onderdak en hulp bij een professionele instelling.
Stap 3. breng je ouders op de hoogte dat je veilig bent, of laat iemand anders dat doen.

Belangrijke spullen om mee te nemen:

  • je paspoort of identiteitsbewijs
  • bankpasje
  • schoolspullen als je nog op school zit
  • kleding
  • eventuele medicijnen (zoals de pil)
  • mobiel en oplader

Meer informatie over dakloosheid is te vinden op de website van Gemeente Arnhem.

Tags : , , , , , , , , , , , , , , , ,