Dyslexie, oké, en nu?

Geplaatst op 15 oktober 2019 Door In Hulp & Info, Jij & de wereld, Kopzorgen, School & Opleiding

Heb je moeite met lezen of spellen, of haal je cijfers en letters wel eens door elkaar? Dan kan het maar zo zijn dan je dyslexie hebt. Personen met dyslexie hebben moeite met het herkennen van woorden en lezen daarom een stukje langzamer of met veel fouten. Ook hebben ze vaak moeite het correct spellen van woorden.

Heb ik dyslexie? Doe een dyslexietest!
Wanneer je niet zeker weet of je dyslexie hebt, dan kun je je daardoor erg onzeker gaan voelen. Waarom lezen anderen een stuk beter dan ik dat doe? Waarom kan ik niet zo snel lezen? Ben ik anders dan de rest? Stuk voor stuk vragen die dan in je hoofd kunnen rondspoken en je onzeker kunnen maken.

Vrij veel mensen die dyslexie hebben komen daar pas op achter aan het einde van de basisschool of op de middelbare school. Wanneer je zeker weet dat je dyslexie hebt, dan kan dat je veel rust geven: je weet eindelijk wat er met je aan de hand is. Om erachter te komen of je dyslexie hebt, kun je een dyslexietest doen. Het kan ook zijn dat je ouders of je school het vermoeden hebben dat je dyslexie hebt. Zij kunnen dan samen met jou bekijken of het nodig is om een test te gaan doen. Zo’n test kost afnemen kost natuurlijk geld. In bepaalde gevallen worden de kosten hiervan vergoed door de gemeente waarin je woont. Kijk op de website van het Regionaal Instituut Dyslexie voor informatie over het vergoeden van zulke kosten. Let op: voor middelbare scholieren (vanaf 13 jaar) wordt dyslexiezorg niet meer vergoed door de gemeenten. Wel heb je vanaf je 13e met een dyslexieverklaring recht op aanpassingen in het onderwijs.

Zo’n onderzoek wordt gedaan door een dyslexiespecialist. Die specialist kijkt ook welke hulp je nodig hebt. Blijkt uit het onderzoek dat je dyslexie hebt? Dan krijg je een zogenaamde dyslexieverklaring. Daar staat onder andere in welke problemen je hebt en of je recht hebt op hulpmiddelen en begeleiding. Zo heb je met een dyslexieverklaring  bijvoorbeeld recht op extra tijd voor het maken van een examen. Samen met je ouders en school zal een specialist bepalen welke hulpmiddelen en begeleiding jij nodig hebt.

Omgaan met dyslexie
Het kan best lastig zijn om te accepteren dat je dyslexie hebt en daardoor niet goed kan schrijven of lezen. Toch is het belangrijk om dit te accepteren en te kijken hoe je er het beste mee om kunt gaan. Er zijn meerdere vormen an dyslexie, van lichte tot erg zware vormen. Wat voor de ene persoon goed werkt, kan voor jou dus minder goed werken. Het kan dus best een tijdje duren voordat je erachter komt wat voor jou wel en niet werkt. Probeer niet te snel op te geven en probeer altijd om hulp te vragen als je ergens mee vastloopt.

Dyslexie op school
Op school kan dyslexie je veel problemen opleveren. Gelukkig hebben veel scholen allerlei afspraken over onder andere de hulp en ondersteuning voor leerlingen met dyslexie. Zorg er altijd voor dat je mentor op de hoogte is van jouw situatie. In veel gevallen krijg je extra tijd bij toetsen, of krijg je een mondelinge toets in plaats van een schriftelijke. Vaak is het ook zo dat je extra begeleiding vanuit school kunt krijgen bij lezen, spelling en taal. 

Het kan soms ook een goed idee te zijn om je medeleerlingen te informeren over je situatie. Veel mensen weten namelijk niet wat dyslexie precies is en dat er verschillende vormen van zijn. Een spreekbeurt of presentatie (eventueel samen met een leraar of mentor) kan ervoor zorgen dat je medeleerlingen jouw situatie beter gaan begrijpen.

Je kunt op de website van de Rijksoverheid meer lezen over dyslexie op school.

Tips voor omgaan met dyslexie

  • Schaam je absoluut niet voor je dyslexie, hoe lastig dat soms ook kan zijn. Je hersenen werken op een andere manier, maar dat maakt je absoluut niet minder dan een ander.
  • Vraag om hulp aan je vrienden, leraren en klasgenoten. Hulp vragen is helemaal niet erg en kan juist handig en gezellig zijn!
  • Kijk of je teksten op school ook in een audiovorm kunt krijgen. Misschien wil je docent de teksten wel voorlezen of opnemen. Voor je computer en smartphone zijn er allemaal apps en programma’s die teksten kunnen voorlezen.
  • Vraag je leraren om niet op spelfouten te letten, als dat niet perse nodig is voor dat vak.
  • Vraag om extra tijd bij toetsen. Kijk ook of het mogelijk is om bijvoorbeeld op je laptop te werken in plaats van op papier. Zo kan je spellingscontrole gebruiken.
  • Er zijn speciale lettertypes ontwikkeld voor mensen met dyslexie. Er zijn betaalde lettertypes, maar ook gratis lettertypes voor mensen met dyslexie. Het gratis dyslexie lettertype heet OpenDyslexic en is hier te downloaden.

 

 

 

 

Tags : , , , , , , , ,