Grip op je geld – hulp met financiën en schulden voor jongeren uit Arnhem

Geplaatst op 8 november 2019 Door In Hulp & Info, Werk, geld & wonen

Is je bankrekening halverwege de maand al leeg? Is het inloggen op internetbankieren altijd weer een verrassing en heb je geen idee waar je geld toch blijft? Het Nibud heeft een aantal websites waar jongeren, scholieren en ook (jong)volwassenen terecht kunnen met al hun vragen over geld. Ook bevatten de websites handige tools waarmee je bijvoorbeeld gratis een begroting kunt maken.

Heb je schulden, of dreig in je de financiële problemen te raken? Raadpleeg dan de website Nibud Scholieren en de Geldchecker van het Nibud. Heb je schulden? Dan kun je ook terecht op de website zelfjeschuldenregelen.nl, waarop je handige tools en info kunt vinden, zoals een invultool waarmee je zelf een realistisch aflosplan rondom je schulden kunt maken.

Handig: het gratis Jongin Arnhem huishoudboekje!
Er zijn tegenwoordig allerlei gratis en betaalde apps en programma’s waarmee je je inkomsten en uitgaven per maand inzichtelijk kunt maken. Maar je kunt dit natuurlijk ook gemakkelijk zelf bijhouden. Om je hierbij te helpen hebben we een simpel en gratis hulpmiddeltje gemaakt: het Jongin Arnhem huishoudboekje. Met dit gratis huishoudboekje kun je je inkomsten en uitgaven per maand in een overzicht plaatsen.

Zo werkt dit huishoudboekje
Het huishoudboekje is opgedeeld in verschillende categorieën, zoals vervoer, eten/drinken, uitgaan, verzekeringen, studiekosten en meer. Je kunt alle categorieën uiteraard aanpassen. Vul per categorie de bedragen in en het huishoudboekje telt alle inkomsten en uitgaven bij elkaar op, zodat je direct kunt zien wat je per maand overhoudt of tekort komt!

Het huishoudboekje is een Excel bestand dat je kunt openen met onder andere Microsoft Excel en Google Spreadsheets. Heb je geen Microsoft Excel? Dan kun je ook gebruikmaken van het gratis en open source programma Open Office Calc. Heb je vragen of een handige toevoeging voor het huishoudboekje? Neem dan vooral even contact met ons op!

Gratis Excel huishoudboekje downloaden!
Klik hier om het gratis Jongin Arnhem huishoudboekje te downloaden (Excel bestand, 30,5 KB).

hulp met je financiën in Arnhem

Hulp met je financiën in Arnhem: cursus ‘Geld kun je leren’
Rijnstad biedt een handige cursus ‘Geld kun je leren’ aan. In deze praktische cursus leren jongeren niet wat zij moeten doen, maar wat zij kunnen doen. Een goede grip krijgen op je financiën is het doel. Het is een laagdrempelige cursus waarbij je gemakkelijk om advies kunt vragen.

Voor wie?
Alle Arnhemse jongeren van 18 t/m 27 jaar die schulden hebben of moeite hebben met rondkomen of met het beheren van hun financiën en/of administratie. Deze cursus is ook bedoeld voor jongeren die (nog) geen financiële problemen hebben, maar willen voorkomen dat ze die krijgen.

Naast vier groepsbijeenkomsten is er ook individuele begeleiding. Tijdens de trainingen is er aandacht voor het op orde brengen van je administratie en het leren budgetteren. Maar ook voor zelfvertrouwen opdoen en persoonlijke ontwikkeling. Individueel wordt je ondersteund om aan je toekomst te werken, school of werk weer op te pakken, inkomsten en uitgaven in balans te brengen en stabiliteit te vinden.

Jongeren die gemotiveerd zijn en die alle trainingsavonden goed hebben doorlopen worden, als dit nodig is, naar schuldhulpverlening doorverwezen. De schuldhulpverlener gaat zich inzetten om te kijken wat ze in individuele situaties kunnen betekenen. Voor jongeren die geen vast inkomen hebben – of die alleen beschikken over studiefinanciering – is het treffen van een schuldregeling niet eenvoudig. De schuldhulpverlener gaat in deze situatie toch kijken of ze een beroep kan doen op de welwillendheid van de schuldeisers.

Door wie?
De cursus wordt gegeven door een medewerker Schuldhulpverlening van Rijnstad in samenwerking met een ervaringsdeskundige.

Inhoud training
De training bestaat uit 4 onderdelen over het omgaan met geld.

  1. Financiële zelfredzaamheid
  2. Budgetteren
  3. Schuldoverzichten maken en bewustwording
  4. Het zoeken van een financiële route en het zoeken van hulp.

Kosten
De cursus is gratis, het materiaal wordt verzorgd door Rijnstad.

Wil je meer weten over de training, of wat we voor je kunnen betekenen?
Bel met Paola Woelders via telefoon: 06 – 22 27 56 12 of mail naar jongerentraining@rijnstad.nl

Aanmelden voor de training
Je kunt je opgeven voor de training door te mailen, bellen, whatsappen of sms’en naar

– Fallon Sleijster (f.sleijster@rijnstad.nl, 06- 11 31 35 69 )

– Paola Woelders (p.woelders@rijnstad.nl, 06 22 27 56 12)

Tags : , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reacties