Homo of bi

Geplaatst op 26 september 2016 Door In Gezondheid, Hulp & Info, Jij & de wereld, Liefde & Seks

Als je gevoelens krijgt voor iemand van hetzelfde geslacht dan kan dat verwarrend zijn en vragen oproepen. Is het wel normaal? Wat vinden mijn vrienden en familie ervan? Hoe werkt seks met iemand die hetzelfde is als ik?

Het is helemaal niet gek als je gevoelens krijgt voor iemand van hetzelfde geslacht. De Oude Grieken vonden homoseksualiteit zelfs een doodnormale zaak. In onze huidige samenleving zijn er helaas mensen die zich kritisch opstellen tegenover homo’s en bi’s. Toch mag je als homo of bi niet anders behandeld worden dan een hetero.

Homoseksualiteit
Je bent homoseksueel als je op iemand valt die hetzelfde geslacht heeft als jij. Bij jongens noemen we het homo en bij meisjes lesbisch. Wanneer je zowel op jongens als op meisjes valt dan ben je biseksueel.

Uit de kast
Als je homo, lesbisch of bi bent en dit graag met vrienden en familie wilt delen, dan noemen we dat ‘uit de kast komen’. Dit moment is voor iedereen anders. Het is niet raar als je dit spannend vind om te vertellen. Je kan je druk maken over hoe ze zullen reageren. Zullen ze het vreemd vinden, stom of juist leuk? Hoe ze ook zullen reageren, ze zullen je moeten leren accepteren zoals je bent. Iedereen verdient het om zichzelf te kunnen zijn, dus jij ook.

Het kan zijn dat je vrienden en familie aan wie je het hebt verteld ook met vragen zitten. Zij kunnen het misschien lastig vinden om te begrijpen dat je homoseksueel bent, hoe je weet dat je dat bent, hoe dat voelt en hoe je er mee om zal gaan. Probeer hier open over te praten, dit maakt het ook voor hen makkelijker om je te begrijpen en te accepteren. Weet je het zelf ook nog niet zo goed? Zeg dit dan gewoon. De situatie wordt gemakkelijker als je er samen over praat.

Wil je familie of je vrienden er niks van weten of worden ze zelfs boos? Het zou kunnen dat ze verrast zijn door het nieuws en dat ze er eerst even aan moeten wennen. Misschien komen ze er later op terug en kunnen jullie er alsnog over praten. Is dat niet het geval en blijven ze je negeren, pesten of zelfs mishandelen? Zoek dan hulp. Onderaan dit artikel lees je waar je hulp kan vinden.

girls-839809_1280

Seks en soa’s
Seks met iemand die je leuk vind kan heel fijn zijn, ongeacht wel geslacht de ander heeft. Het is niet gek als je onzeker bent wanneer je voor het eerst seks hebt met iemand (van hetzelfde geslacht). Hoe gaat dat eigenlijk als je hetzelfde bent? Op Sense vind je meer hierover. Onthoud vooral dat je het fijn moet hebben en dat gaat het beste als je aangeeft wat je fijn en minder fijn vindt.

Ook wanneer je van hetzelfde geslacht bent, kan je een soa oplopen. Bij lesbische meiden is de kans relatief klein, toch is het verstandig om te weten hoe je veilige seks kan hebben. Jongens die met jongens naar bed gaan, lopen een grotere kans op om een soa te krijgen. Op de website Man tot man lees je de risico’s per sekstechniek. Als homo is het verstandig om je ieder half jaar te laten testen op een soa en om je te laten vaccineren tegen hepatitis B en het liefst ook tegen hepatitis A. Lees hier meer over veilig vrijen voor homomannen.

Hulp & Info
Als je ergens mee zit dan is het goed om er met iemand over te praten. Het kan gaan over je gevoelens, hoe je uit de kast kan komen of omdat je hulp en advies nodig hebt. Hieronder lees je waar je terecht kunt met al je vragen of problemen over homoseksualiteit en/of wanneer je gepest wordt of je niet meer veilig voelt.

  • Op school kan je de vertrouwenspersoon, je mentor of een docent die je vertrouwd aanspreken als het gaat om je gevoelens, pesten en wanneer je je thuis niet veilig voelt.
  • Je kan ook bij je huisarts terecht met vragen of problemen over je gezondheid (seks, soa’s) maar ook wanneer je ergens mee zit en je niet weet wat je met je gevoelens aan moet. De huisarts heeft een beroepsgeheim en mag dus niks aan anderen doorgeven zonder dat jij daar toestemming voor geeft.
  • Bij Sense kan je (anoniem) terecht bij vragen over seks en gezondheid. Ook op hun website vind je informatie over seks en homoseksualiteit.
  • Op Switchboard kan je (anoniem) alle vragen kwijt over homo’s en lesbo’s via de chat, mail of telefoon.
  • Ben je homo en van een andere cultuur? Bekijk dan eens dit artikel.
  • Wil je contact met andere homoseksuelen in de buurt van Arnhem? Kijk dan eens bij COC.

couples-306851_1280

Tags : , , , , , , , , ,

Reacties