Informatie over drugs en hulp in Arnhem bij verslaving

Geplaatst op 4 maart 2020 Door In Drugs & Alcohol, Gezondheid, Hulp & Info

Iedereen heeft wel eens kennis gemaakt met drugs. Via de televisie, voorlichting op school, vrienden die het gebruiken of misschien heb je het zelf al eens iets gebruikt. In Nederland is het semi-illegaal om softdrugs (cannabisproducten zoals hasj en wiet) te gebruiken. Dat betekent dat ze doorgaans gedoogd worden. Harddrugs (bijvoorbeeld XTC (MDMA), amfetamine (speed), cocaïne, heroïne en GHB) zijn wel illegaal. De overheid vindt deze soort drugs schadelijker voor de gezondheid dan softdrugs. Toch blijken softdrugs ook tot problemen te kunnen leiden.

Wil je weten welke soorten drugs er allemaal zijn en welke effecten deze hebben? Bekijk ze hier in het drugs ABC.

Waarom gebruiken?
Je kan verschillende redenen hebben om drugs te gebruiken. Voor de één is het voor de gezelligheid, de ander gebruikt het om angsten of problemen niet te voelen, het kan ook zijn dat je nieuwsgierig bent, of dat je je heel erg verveeld en een tijdverdrijf zoekt of misschien gebruik je het omdat je vrienden het allemaal doen en jij niet wilt achterblijven. Als je het gaat gebruiken is het handig om te weten waarom je het gebruikt omdat dit invloed kan hebben op de hoeveelheid die je gebruikt en het risico om steeds meer te gaan gebruiken.

Als je voor het eerst drugs gebruikt en het bevalt je goed, dan is de kans logischerwijs groter dat je het nog eens zal nemen. Hier is natuurlijk niks mis mee. Pas wanneer het een gewoonte wordt om drugs te gebruiken, moet je gaan opletten. Het wordt een gewoonte wanneer je standaard drugs neemt op een bepaald moment, dat kan zijn wanneer je een negatief gevoel hebt, je op een festival bent, je met dezelfde groep vrienden bent of als je problemen wilt vergeten of simpelweg uit drugs gebruikt uit verveling. Telkens wanneer dat moment zich voordoet en jij drugs neemt of wilt nemen, kan je spreken van een gewoonte. Gewoontegebruik kan leiden tot problemen en daar wordt niemand gelukkig van. Het is dus belangrijk om je eigen gebruik altijd goed in de gaten te houden.

drugs

Waar moet je op letten als je drugs gebruikt?
Wat voor een effect een middel heeft en welke risico’s eraan zitten, is afhankelijk van een aantal factoren. Het gaat om het soort middel, de dosering en de gebruikswijze. Maar ook je gemoedstoestand kan invloed hebben. Voel je je vrolijk, angstig of boos? Drugs kan je gevoel versterken, dus houd daar rekening mee. Daarnaast heeft de omgeving invloed op je trip. Met wie ga je en waar gebruik je het? Als je voor het eerst drugs gaat proberen, kan je dat het beste doen in een vertrouwde omgeving en met vrienden waarop je kan rekenen.

Test je drugs
Wist je dat je anoniem je drugs (xtc (mdma), speed (amfetamine), cocaïne, GHB, ketamine, 2CB, 4-FMP en LSD) kan laten testen in Arnhem? Dat kan één keer in de week zonder afspraak bij de Drugstestservice van IrisZorg. In Arnhem is dat elke donderdag tussen 17:30 en 19:00 uur op de Kronenburgsingel 545. Telefoon: 06-31048866. Als je meer vragen hebt over het testen van drugs kan je bellen naar 088-6062605. Meer weten over het testen van je drugs in Arnhem? Lees hier verder.

Wanneer ben je verslaafd?
Als drugsgebruik een belangrijke rol gaat spelen in je dagelijkse leven en je er steeds meer van nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken, dan ben je verslaafd. Je hebt dan het gevoel dat je niet meer normaal kunt functioneren zonder drugs (geestelijk afhankelijk.) Daarnaast kan het zijn dat je lichaam protesteert wanneer je geen drugs gebruikt (lichamelijk afhankelijk).

Verslaving kan op verschillende manieren problemen veroorzaken in je leven. Ten eerste kan je gezondheid en conditie verslechteren. Afhankelijk van de drugs die je neemt kan het ook andere lichamelijk klachten veroorzaken. Daarnaast kan een drugsverslaving leiden tot psychische en sociale problemen. Het kan ervoor zorgen dat je je anders gaat gedragen en je minder aandacht hebt voor werk, opleiding, vrienden en familie. Tot slot heeft het ook invloed op je financiële situatie. Om aan drugs te komen heb je geld nodig en hoe meer drugs je gebruikt, hoe meer geld je daar aan uit zult geven in plaats van aan andere belangrijkere zaken.

Test jezelf!
Je kan online testen of jij je zorgen moet gaan maken om je drugsgebruik. Aan de hand van je score wordt advies gegeven.
Op de website van Drugs & Uitgaan kan je verschillende kennis tests doen en ook je gebruik van drugs testen.
Dat kan ook op de website Drank en Drugs. Je vindt er ook meer informatie over drugs.

Meer weten?
Je kan de app van alcohol tot xtc‘ downloaden. Hierop vind je informatie over verschillende drugs en het gebruik ervan. Heb je vragen over drugs? Dan kan je het Trimbos instituut bellen, chatten of mailen.

Hulp in Arnhem bij (drugs)verslaving
Denk je dat je verslaafd bent of dat je bang bent om verslaafd te raken? Dan kan je terecht bij je huisarts of wijkcoach. Zij zullen je doorverwijzen naar een specialist die je kan helpen. Je kan ook direct contact opnemen met IrisZorg. Telefoon: 088-606 1600 of via het contactformulier.

Tags : , , , , , , , , , , , , , , ,

Reacties