Jonge mantelzorgers: allerlei informatie en hulp op een rijtje!

Geplaatst op 6 juni 2022 Door In Gezondheid, Hulp & Info, Kopzorgen

Het verlenen van mantelzorg is niet voor iedereen een kwestie van wel of geen zin hebben. Bovendien heeft het invloed op je eigen leven, soms positief maar helaas kan het ook negatieve gevolgen hebben als je jezelf uit het oog verliest. Jongin Arnhem heeft het één en ander opgezocht en uitgezocht voor de Jonge Mantelzorger in Arnhem.

mantelzorg jongeren

Wat is mantelzorg?
Je verleent mantelzorg wanneer je opgroeit met een familielid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft. Dit kan bijvoorbeeld een zieke oma zijn, een gehandicapt broertje of een depressieve moeder. Je bent niet de enige want ongeveer één op de vier jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger.

Mantelzorg en jouw leven
De meeste mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om te helpen omdat ze om die persoon geven. Toch kan het ook invloed op jouw leven hebben. Je hebt meer verantwoordelijkheden dan jongeren die geen mantelzorg verlenen. Je helpt mee in het huishouden door bijvoorbeeld schoon te maken, te koken of boodschappen te doen. Misschien moet je helpen met persoonlijke verzorging zoals aankleden, haren kammen, wassen en eten en drinken. Het kan ook zijn dat je moet zorgen voor je broertjes of zusjes, denk bijvoorbeeld aan het naar school brengen of thuis oppassen. Naast dat je met deze verantwoordelijkheden kan zitten, vraagt mantelzorg ook emotioneel veel van je. Je kan je veel zorgen maken of je misschien wel schamen voor de situatie. Misschien ben je druk om steun te bieden aan iedereen thuis door te luisteren en er over te praten. Dit vergt energie.

Sommige mantelzorgers hebben geen problemen met al deze taken en verantwoordelijkheden. Voor andere is het lastiger om mantelzorg te combineren met zorgen voor zichzelf. Het is belangrijk om ook tijd in je eigen leven te steken. Je kan tenslotte een ander pas goed helpen als het ook met jou goed gaat.

Het is niet erg als je een keer een slechte dag hebt, maar zit je met regelmaat niet lekker in je vel of voel je je vaak slecht dan moet daar wat aan gedaan worden. Heb je bijvoorbeeld last van angst, spanningshoofdpijn, concentratieproblemen, slapeloosheid, somberheid of vermoeidheid? Zoek dan hulp.

Hulp
Heb je vragen, zorgen of gaat de mantelzorg ten kosten van je eigen gezondheid en sociale leven? Dan kan je terecht bij verschillende personen en instellingen.

  • Je kan op school in gesprek gaan met je mentor of een andere docent die je vertrouwd.
  • De huisarts kan ook advies geven en als je klachten hebt helpen om deze op te lossen
  • Met de wijkcoach kan je altijd contact opnemen, hij of zij zal naar je luisteren en helpen waar mogelijk is.

Organisaties in Arnhem
Voor informatie, praktische hulp of een luisterend oor kan je ook terecht bij Mantelzorg Vrijwillige Thuishulp (MVT) Arnhem. Ze zijn telefonisch bereikbaar op 026 – 370 35 40 en per mail: info@mvtarnhem.nl

Hulp voor jonge mantelzorger in Arnhem
Eén op de vier jongeren is mantelzorger. Je bent dus niet de enige. Voor iemand zorgen kan best fijn zijn, maar het kan je ook te veel worden. Er is minder tijd voor leuke dingen. Je bent druk en laat je hobby’s en soms zelfs je vrienden schieten. Of je voelt je schuldig als je iets gezelligs doet. Zou je hier graag met iemand over willen praten? Kun je wel wat steun gebruiken? Wij geven je dat. Je kunt altijd aankloppen bij de consulent voor jonge mantelzorgers. Zij heet Hannie Massen. Bij haar kun je je verhaal kwijt en ze kan jou informatie geven. Je kunt haar bellen op 026-3703540. Als ze niet aanwezig is kun je de voicemail inspreken en ze belt terug. Je kunt ook mailen via h.massen@mvtarnhem.nl

Meer weten
Wil je meer weten over Mantelzorg? Mantelzorg.nl geeft veel informatie gericht op jonge mantelzorgers: filmpjes, verhalen van andere jonge mantelzorgers en tips, inclusief een overzicht van andere websites voor jonge mantelzorgers waar je nog meer informatie kunt vinden. Onlangs maakte Omroep Gelderland ook een documentaire  over jonge mantelzorgers. Bekijk hier ‘GLD doc – Ik ben jonge mantelzorger‘.

Mantelzorgcompliment voor jonge mantelzorgers in Arnhem
Ben jij een jonge mantelzorger in Arnhem, dan kom je in aanmerking voor het zogenaamde Mantelzorgcompliment. Dit is een jaarlijkse waardering van de gemeente Arnhem voor (jonge) mantelzorgers in de vorm van de ‘Dit is Pas Arnhem-card’ ter waarde van 50 euro. Klik hier voor meer info over het Mantelzorgcompliment.

Tags : , , , , , , , , ,