Get local, ontdek Arnhem!

Geplaatst op 13 april 2017 Door In Hulp & Info, Vrije tijd

Hoeveel weet jij van Arnhem? Wist je dat we midden in de stad een glazen lift hebben die je tot 73 meter hoogte brengt? Of dat we in Arnhem het beste gebouw van Nederland uit 2014 hebben staan? Ooit gehoord van de kelders onder de binnenstad? Niet? Het wordt tijd dat je Arnhem wat beter leert kennen. Jongin Arnhem heeft alle mooie plekjes voor je op een rijtje gezet. 

Get local en laat je verrassen door je eigen stad!

Ohja even een tip: vergeet je Cultuurkaart, studentenkaart, CJP-pas of schoolpas niet want hier krijg je bij veel instellingen korting. Je wilt natuurlijk niet te veel betalen!

  arngem resw

Cultureel verantwoorde activiteiten
In Arnhem zijn er meerdere musea die zeker een bezoekje waard zijn als je wat over de geschiedenis van Arnhem te weten wilt komen of over de historie van Nederland in het algemeen. Daarnaast zijn er musea die zich meer op de kunst richten. Op de website van VVV Arnhem zie je een compleet overzicht. Hier zullen we er een paar uitlichten waarvan wij denken dat je ze niet mag missen.

In het Airborne museum dat in Villa Hartenstein is gevestigd, volg je in de voetsporen van de Britse parachutisten die in 1944 betrokken waren bij de Slag om Arnhem. In het museum kan je naar documenten, foto’s en film kijken. Maar dat is niet alles. De ‘Experience’ zoals zij het noemen, neemt je mee terug in de tijd waarbij je in verschillende hoofdstukken door de Slag om Arnhem heen loopt. Een interessant museum, vooral als je de Tweede Wereldoorlog boeiend vindt. Bij mooi weer kan je ook een wandeling door de tuin van Villa Hartenstein maken. 

Het Nederlandse Openluchtmuseum gaat dan wel niet specifiek over Arnhem, het is toch zeker de moeite waard om er een kijkje te gaan nemen. In het museum, dat dus grotendeels in de open lucht is, loop je langs historische gebouwen en een mooi museumpark. Ook zie je boerderijdieren en de bewoners van toen (acteurs dus). Het is net alsof je terug in de tijd bent, tenminste als je alle bezoekers om je heen wegdenkt. 

Museum Arnhem is op twee locaties te vinden. Aan de hoge oevers van de Rijn aan de Utrechtseweg zit Museum Arnhem én daarbij hoort ook het Erfgoedcentrum dat in Rozet in de binnenstad van Arnhem is gevestigd. Op de Utrechtseweg hebben ze kunst uit de 19e en 20e eeuw (met name vormen van Realisme), maar ook hedendaagse kunst met vrouwelijke en niet-westerse kunstenaars. Verder zijn er schitterende sieraden te bewonderen. In Erfgoedcentrum Rozet wordt de geschiedenis van Arnhem en Gelderland verteld aan de hand van verschillende objecten zoals een poppenhuis, kleding en plattegronden. 

Bij het Kröller-Müller museum kan je wereldberoemde beeldende kunst bekijken uit de 19e en 20e eeuw. Er zijn bijvoorbeeld veel kunstwerken te vinden van Vincent van Gogh. Je kan ook naar buiten om kunst in de beeldentuin te bekijken. Dit museum ligt in het Nationaal Park de Hoge Veluwe waardoor je het ook kan combineren met een wandeling of fietstochtje over de hei. 

Onder de binnenstad van Arnhem ligt een oude en bijna mysterieuze stad verborgen. In de Historische Kelders kan je hier een deel van bekijken. Je kan zelfstandig door de kelders dwalen of deelnemen aan een rondleiding. 

Middenin Arnhem staat al vijf eeuwen lang De Grote of Eusebiuskerk. We verklappen je alvast dat hij er van binnen mooier uit ziet dan van buiten. Hij wordt regelmatig gebruikt voor exposities en feesten. Het bijzondere aan deze kerk is dat je met een glazenlift naar het uitzichtpunt op 73 meter hoogte kan. De lift gaat dwars door de kerktoren heen waardoor je het grootste carillon (klokkenspel) van Europa kan bekijken. Als je nog hoger wilt, kan je via een wenteltrap verder klimmen naar de top. Het levert je een grandioos uitzicht over Arnhem op en met mooi weer kan je zelfs Nijmegen zien liggen. De lift is trouwens geen aanrader voor mensen met hoogtevrees.

Als Rozet je niks zegt, dan wordt het echt tijd dat je onder die steen vandaan komt. In dit multifunctionele gebouw zit de Bibliotheek Arnhem, het Erfgoedcentrum (Museum Arnhem), de Volksuniversiteit, de Kunstuitleen To Art, restaurant Momento, Kunstbedrijf Arnhem, D3rde Verdieping en daarnaast zijn er vergaderruimtes, muzieklokalen en danszalen. Het gebouw alleen al is de moeite waard om te bekijken. Rozet heeft al verschillende prijzen in de wacht gesleept waaronder het Beste gebouw van Nederland in 2014 en is in 2016 genomineerd voor Het Beste Gebouw ter Wereld. Op de vijfde verdieping is een panoramaterras met uitzicht over de skyline van Arnhem. 

rozet

Natuur verantwoorde activiteiten

Even geen zin in kunst, cultuur, architectuur of geschiedenis? Ook dan heeft Arnhem genoeg keuze!

Het Park Sonsbeek moet je als Arnhemmer echt een keer bezocht hebben. Het heeft naast veel bomen en struikjes ook een uitkijktoren, watertjes en de Steile Tuin. Je kan er relaxen of juist gaan sporten. Even uitwaaien of in de zomer lekker gaan picknicken en in de winter schaatsen. In de zomermaanden is er elke zondag Park Open in de Ronde Weide.

Je kan ook gaan wandelen langs de Rijnkade of aan de overkant tussen de koeien en vogels in Uiterwaardenpark Meinerswijk. 

Voor de Freek Vonk fans en andere dierenliefhebbers hebben we natuurlijk Burgers’ Zoo. Burgers’ Zoo is geen gewone dierentuin, je gaat namelijk in één dag de hele wereld over. Het heeft een Tropisch regenwoud (Bush), een rotswoestijn van Arizona (Desert), een tropisch koraalrif (Ocean), een Oost-Afrikaanse savanne (Safari), een oerwoud van Maleisië (Rimba) en het tropisch zoutwater vloedbos (Mangrove). En om de wereldreis compleet te maken, hebben ze ook olifanten, panters, chimpansees, pinguïns en nog veel meer dieren.

Lekker shoppen en toch cultureel verantwoord bezig zijn? Het Modekwartier Arnhem heeft het. In een gebied van 1,5 kilometer vind je 35 winkels met elk hun eigen modeschatten. Origineel en handmade! Je kan hier zo het atelier van de ontwerpers binnenlopen en rond snuffelen. Als je even wilt bijkomen zijn er genoeg cafés en restaurants in de buurt om bij te tanken.

4_4_StadsVilla_byMashaBakker-3263

Tags : , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reacties