Kinderombudsman; ook voor jongeren!

Geplaatst op 29 december 2014 Door In Geweld & Criminaliteit, Jij & de wereld, Kopzorgen, Werk, geld & wonen

In Nederland is er een Kinderombudsman die de rechten van kinderen en jongeren beschermt. De Kinderombudsman is onafhankelijk, hij mag dus vrij onderzoek doen en hoeft daarbij niet te doen wat anderen zeggen. De Kinderombudsman is een persoon én een organisatie.  Sinds 22 april 2016 is Margrite Kalverboer de Kinderombudsman. De mensen die voor haar organisatie werken, helpen haar bij onderzoek en uitleg over kinderrechten.

ombudsman kinderen

De Kinderombudsman komt op voor jouw rechten. Bijvoorbeeld je recht op privacy of je recht op informatie. Als jongere is het lastig om dat zelf te doen, je hebt volgens de wet weinig inspraak. Je mag dus vaak niet je eigen mening of wens kenbaar maken, zelfs niet bij dingen die over jouw leven gaan.  Je kunt meestal ook niet zelf naar een rechter stappen als je vindt dat jouw rechten (of andere kinderen of jongeren) worden geschonden.

De website van de Kinderombudsman bestaat uit drie onderdelen; voor kinderen die jonger zijn dan 12 jaar, voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar en voor jongeren van 18 jaar of ouder.

Kinderrechten

De Kinderombudsman kan je uitleggen hoe je voor je rechten kunt opkomen: alleen of met een groep kinderen of jongeren. Maar dan moet je natuurlijk wel weten wat je rechten zijn. Daar wil de Kinderombudsman kinderen en jongeren over informeren. Dus, ben je benieuwd wat die – jouw – kinderrechten inhouden? Kijk dan eens hier.

In het kinderrechtenverdrag is vastgelegd waar kinderen, iedereen van 0 tot en met 18 jaar, recht op hebben. Maar daarnaast is in de wet ook vastgelegd wat je als kind of jongere mag op een bepaalde leeftijd. Wist je bijvoorbeeld dat als je 12 bent de rechter jouw mening móet meenemen in zijn beslissing? Dat je een visvergunning mag aanvragen als je 15 bent (maar dat je ook recht hebt op het minumumloon als je werkt)? En dat als je op je 16e zwanger bent, je – met toestemming van je ouders – mag trouwen? In de leeftijdsladder kun je zien wat je vanaf een bepaalde leeftijd mag van de wet.

Contact

Heb je een signaal of een klacht over de schending van een kinderrecht? Kijk hier dan voor meer informatie.

Als je een vraag hebt over de schending van de kinderrechten, het kinderrechtenverdrag of een algemene vraag aan de Kinderombudsman, dan kun je die stellen door een berichtje te sturen via het contactformulier of te bellen naar 0800-8765432 (maandag t/m vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur).

Tags : , , , , , , , , , , ,

Reacties