Huwelijksdwang en Eerwraak

Geplaatst op 2 juni 2016 Door In Geweld & Criminaliteit, In het gezin, Kopzorgen, Liefde & Seks

Veel jongeren kunnen kiezen met wie zij een relatie willen, of zij willen trouwen en met wie. Maar niet iedereen heeft daar iets over te zeggen. Stel je nu eens voor dat je ouders of andere familieleden uitmaken met wie en wanneer je gaat trouwen en dat je daar zelf helemaal niks over te zeggen hebt. Your Right 2Choose! vindt dat niemand je mag dwingen tot een huwelijk, iedereen heeft het recht zelf te kiezen. Uitgesproken of onuitgesproken. Gearrangeerde en gedwongen huwelijken komen in Nederland vaker voor dan je denkt! Huwelijken die op deze manier tot stand komen, zijn veelal een onderdeel van cultuur waarbij eer een belangrijke rol speelt.

wraak head

Hallo Kezban
In sommige families is de familie-eer zo belangrijk dat een ‘schending’ van die eer desnoods met geweld moet worden voorkomen of ‘hersteld’. We spreken dan van eerwraak of eergerelateerd geweld. Als je hiermee te maken krijgt zul je ook vragen hebben over je eigen veiligheid. Op de website Hallo Kezban vind je informatie en praktische tips. Daarnaast vind je er verhalen over wat anderen hebben meegemaakt en hoe zij het hebben opgelost. Je kunt hier ook vragen stellen aan de vrijwilligers van Hallo Kezban.

Onder andere partnerkeuze, kuisheid en maagdelijkheid, mishandeling en moord, relatieproblemen en de rol van het geloof komen op de website aan de orde. Bij alle onderwerpen wordt aandacht besteed aan de achtergronden (hoe zit het binnen een eercultuur), de rechten en regels in Nederland en aan wat je kunt doen wanneer je vragen of problemen hebt.

Noodplan
Belangrijk: is je veiligheid direct in gevaar? Bel dan de politie! Bij acuut gevaar bel je 112 en als het wat minder dringend is 0900-8844. Zeg erbij dat het om eergerelateerd geweld of een eergerelateerde dreiging gaat.

Wanneer je te maken krijgt met huwelijksdwang dan kunnen er misschien vragen in je opkomen, zoals: moet ik me hiertegen verzetten? Wat zijn dan de gevolgen? Wat voor toekomst heb ik als ik me er niet of juist wel tegen verzet? Ben je bang dat jou of je zus, broer, vriend, vriendin of klasgenoot ook een huwelijk en een partner opgedrongen gaan worden? Of heb je angst om achtergelaten te worden in het land van herkomst tijdens de vakantie? Je bent zeker niet de enige! Je vindt hier een overzicht waar je hulp kan vragen en hoe je een noodplan maakt.

Onthoud, je bent moedig als je hulp zoekt!

Tags : , , , , , ,

Reacties