Huwelijksdwang en Eerwraak

Geplaatst op 2 juni 2016 Door In Geweld & Criminaliteit, In het gezin, Kopzorgen, Liefde & Seks

Veel jongeren kunnen kiezen met wie zij een relatie willen, of zij willen trouwen en met wie. Maar niet iedereen heeft daar iets over te zeggen. Stel je nu eens voor dat je ouders of andere familieleden uitmaken met wie en wanneer je gaat trouwen en dat je daar zelf helemaal niks over te zeggen hebt. Gearrangeerde en gedwongen huwelijken komen in Nederland vaker voor dan je denkt! Huwelijken die op deze manier tot stand komen, zijn veelal een onderdeel van cultuur waarbij eer een belangrijke rol speelt.

wraak head

 

Je bent niet alleen

Wanneer je te maken krijgt met huwelijksdwang dan kunnen er misschien vragen in je opkomen, zoals: moet ik me hiertegen verzetten? Wat zijn dan de gevolgen? Wat voor toekomst heb ik als ik me er niet of juist wel tegen verzet? Ben je bang dat jou of je zus, broer, vriend, vriendin of klasgenoot ook een huwelijk en een partner opgedrongen gaan worden? Of heb je angst om achtergelaten te worden in het land van herkomst tijdens de vakantie? Je bent zeker niet de enige! Je vindt hier een overzicht waar je hulp kan vragen en hoe je een noodplan maakt. En wat als je vermoedt dat iemand in je naaste omgeving slachtoffer is van huwelijksdwang of eerwraak? Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) deed uitgebreid onderzoek hiernaar en geeft in dit artikel een aantal tips over hoe dit te herkennen en wat je kan doen. Hoe ga je zo’n gesprek aan? Daarover maakte KIS deze video.

Noodplan
Belangrijk: is je veiligheid direct in gevaar? Bel dan de politie! Bij acuut gevaar bel je 112 en als het wat minder dringend is 0900-8844. Zeg erbij dat het om eergerelateerd geweld of een eergerelateerde dreiging gaat.

Tags : , , , , , ,