(on)gewenst zwanger

Geplaatst op 17 juli 2015 Door In Liefde & Seks

Heb je onveilige seks gehad? Dan loop je kans op om zwanger te zijn. Je kunt zwanger raken als je seks hebt gehad zonder condoom of ander goed anticonceptiemiddel.

ongewenst zwanger

Checklist

Heb je seks gehad en…

  • ben je de pil een keer vergeten?
  • slik je de pil en heb je antibiotica gebruikt die de betrouwbaarheid kan verminderen (lees de bijsluiter van de antibiotica)?
  • slik je de pil en heb je binnen vier uur overgegeven of last gehad van diarree?
  • is het condoom gescheurd?
  • geen condoom of ander anticonceptiemiddel gebruikt?

Is je antwoord ‘ja’ op één van deze vragen? Dan is er een kans dat je zwanger bent. Ga al eerste na of je ook daadwerkelijk zwanger bent door een zwangerschapstest te doen.

Test ‘t en Weet ‘t
Als je vermoedt dat je zwanger bent is het verstandig om zo snel mogelijk een zwangerschapstest te doen. Je kunt hiervoor naar je huisarts gaan maar je kunt deze testen ook kopen bij bijvoorbeeld Kruidvat of Etos. Je kunt kiezen voor bekende merken als Clearblue of Predictor, maar zwangerschapstesten van het eigen merk zijn ook betrouwbaar.

Je kunt al een test doen als je 1 of 2 dagen over tijd bent. Maar als je zeker wilt zijn, kun je beter wachten tot je 10 dagen over tijd bent. Het kan zijn dat het vruchtje in het begin van de zwangerschap wordt afgebroken. Soms laat de test ook zien dat je niet zwanger bent terwijl je dat al wel bent. Dat kan komen omdat er nog niet genoeg hormonen in je urine zit. Denk je toch dat je zwanger bent? Doe de test na een week nog een keer of ga langs bij je huisarts.

Zwanger, en dan? 

Blijf er niet alleen mee rondlopen, maar zoek iemand die je vertrouwt om erover te praten. Bedenk samen wie je verder kunt inschakelen voor hulp en steun. Zulke mensen kunnen zijn: je vriend/vriendin, vader/moeder, iemand op school, je huisarts of een verloskundige. Wacht niet te lang, zodat je op tijd de goede beslissingen kunt nemen.

Je kunt ook de kindertelefoon bellen (0800 0432)  of bellen naar de Madser, daar is een groep voor jonge (alleenstaande) moeders (JAM) die je kunnen vertellen over hun ervaringen.

Blij met de zwangerschap?
Meld je aan bij je huisarts of bij een praktijk van verloskundigen. Je wordt dan tijdens de zwangerschap begeleid.

Als je er net achter bent gekomen dat je zwanger bent, zullen honderden vragen en gevoelens bij je opborrelen. Op Predictor.nl worden de meeste vragen al voor je beantwoord. Je kunt hier ook online je vragen stellen bij de Kinderwens Consulente; Predictor geeft dan in samenwerking met een verloskundige antwoord op al je vragen over kinderwens.

Wil je geen zwangerschap?
Als je zwanger bent maar geen kind wilt, dan heb je drie keuzes:

  • de zwangerschap afbreken (abortus)
  • de zwangerschap uitdragen en het kind afstaan ter adoptie
  • de zwangerschap uitdragen en het kind (tijdelijk) laten opgroeien in een pleeggezin.

Wat je ook kiest, denk er goed over na. Hier vind je een aantal tips om je daar bij te helpen. Zoek je iemand die veel ervaring heeft met onbedoelde zwangerschappen? Neem dan contact op met het  Fiom. Zij helpen zwangere meiden (en hun vriendjes) bij het maken van een keuze: de zwangerschap afbreken of hem uitdragen.

Je kunt ook terecht bij Siriz. Dit is een stichting die voorstander is van het uitdragen van een zwangerschap en gespecialiseerd is in het begeleiden van hulpvragen bij onbedoelde zwangerschap. Op hun site kun je hierover elke werkdag gratis en anoniem chatten met een maatschappelijk werker van Siriz.

Sense
Sense is het centrum voor seksuele gezondheid. Je kunt er – als je wilt anoniem – terecht met vragen over seks en gezondheid.

Wil je hulp maar weet je niet goed bij welke instantie je terecht kan? Kijk dan eens op Hulp in Arnhem.

Tags : , , , , , , , ,

Reacties