Maak lezen voor de lijst leuker

Geplaatst op 22 oktober 2015 Door In Hulp & Info, School & Opleiding, Vrije tijd

Iedereen moet op de middelbare school voor het vak Nederlands of CKV boeken lezen. Als je een echte boekenworm bent is dat natuurlijk zo gepiept. Maar als je boeken liever gebruikt als onderzetter of opvulling in je boekenkast, dan heeft het uitzoeken en lezen van een boek veel voeten in de aarde. Met deze tips van Jongin Arnhem wordt het lezen voor de lijst (nog) leuker en makkelijker.

Aan welke voorwaarden moeten de boeken voldoen?
Zoek eerst uit aan welke eisen de boeken moeten voldoen volgens je docent. Moet je boeken lezen uit bepaalde periodes, bijvoorbeeld voor 1900 of na 1950? Moeten het boeken zijn van Nederlandse auteurs of mogen boeken van Vlaamse of andere buitenlandse auteurs ook? Zijn er eisen gesteld aan de literaire kwaliteit van het boek? Worden boeken uit series zoals Tina-toppers of Huis van Anubis ook goed gekeurd?

hoe duur was de suiker

Maak het jezelf makkelijk of moeilijk
Als je weet aan welke eisen de boeken moeten voldoen, kan je even bij jezelf nagaan of je liever een eenvoudig boek leest of eentje die wat uitdagender is. Hoe kom je er achter hoe moeilijk een boek is? Goede vraag! De website Lezen voor de Lijst heeft voor de leeftijdscategorie 15 t/m 19 jaar zes verschillende niveaus die aangeven hoe moeilijk een boek is. Het verschil tussen makkelijke en moeilijke boeken heeft te maken met bijvoorbeeld het tijdsverloop van het verhaal, de manier waarop het verteld wordt, de thematiek en de personages.

In de Bibliotheek worden dezelfde leesniveaus aangehouden. Dat is handig voor als je op zoek gaat naar een boek in de Bibliotheek.

Post voor mevrouw Bromley

Alleen leuke boeken alsjeblieft
Het lezen van een boek wordt een stuk leuker als het verhaal je boeit. Ga daarom even bij jezelf na of je blij wordt van bijvoorbeeld historische romans, fantasy, avonturenverhalen, thrillers of waargebeurde verhalen. Er zijn nog veel meer onderwerpen waar je uit kan kiezen. De Bibliotheek heeft een aantal leuke boeken voor je gesorteerd naar onderwerp.

het schnitzelparadijs

Luisterboeken
Wil liever boeken luisteren in plaats van lezen? Dat kan met luisterboeken. Het hele boek wordt dan aan je voorgelezen. Handig voor tijdens het sporten, op de bank hangen, in bed liggen of voor onder de douche. Het is wel aan te raden om het fysieke boek nog even te bekijken, want soms staan er illustraties of foto’s in die bijdragen aan het verhaal. Ook heb je dan een beter beeld van de bladspiegel en hoe de hoofdstukken en paragrafen zijn ingedeeld. Je weet maar nooit of docenten er tijdens je mondeling naar vragen.

weeffout in onze sterren

Dyslexie
Voor dyslectici zijn er boeken met een speciaal dyslexielettertype. Voor sommige mensen met dyslexie is dat prettiger lezen. Heb je wel dyslexie maar vind je dat speciale lettertype niets? Dan zijn ook nog boeken die in ‘normaal’ lettertype gedrukt zijn, maar wel een aangepaste bladspiegel hebben. Deze boeken hebben bijvoorbeeld kortere zinnen en meer illustraties. Bovendien worden er vaak makkelijkere woorden gebruikt. In de bibliotheek vind je deze boeken bij het Makkelijk Lezen Plein.

Op de website van Makkelijk Lezen Plein vind je informatie en tips voor als je dyslexie hebt.


Tirza

Tips voor je boekverslag of mondeling
Maak tijdens het lezen korte aantekeningen. Schrijf het op als je iets tegen komt wat je bijvoorbeeld opmerkelijk vindt, er in het verhaal herhalingen voorkomen (misschien hebben die iets te betekenen?), de tijd plotseling verandert of je merkt overeenkomsten of verschillen op met de realiteit. Dit hoef je dan niet meer in het boek op te zoeken als je het wilt gebruiken voor je boekverslag of de voorbereiding van je mondeling. Het noemen van voorbeelden uit het boek kan je helpen bij je argumentatie.

De helaasheid der dingen

Boekverslagen op internet
Op internet zijn veel boekverslagen te vinden. Neem ze niet klakkeloos over want dat is plagiaat en misschien staat er wel allemaal onzin in. Maar je kunt er wel handig gebruik van maken. Wie weet brengen ze je op goede ideeën. Zet altijd alles in je eigen woorden of verwijs naar de bron.

de dagen van de blue grass liefde

Tags : , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reacties