NIX18: geen alcohol en sigaretten onder de 18

Geplaatst op 22 december 2016 Door In Drugs & Alcohol, Gezondheid, Hulp & Info, Vrije tijd

Uit onderzoek van de overheid blijkt dat jongeren de afgelopen jaren minder zijn gaan drinken en ook later beginnen met drinken. Maar als jongeren drinken, dan drinken ze veel, te veel. Toch is de term “zuipschuiten van Europa” al iets minder toepasselijk op Nederlandse jongeren.

We kennen allemaal de de NIX18 norm: geen alcohol en sigaretten onder de 18 jaar. Wist je dat het ook strafbaar is om onder de 18 jaar alcohol bij je te hebben op voor publiek toegankelijke plaatsen, zoals in parken, sportkantines, scholen en winkelcentra? Dit geldt voor alle drank waar alcohol in zit. Dus zowel zwak alcoholische drank zoals bier, wijn, sherry en sommige mixdrankjes, als sterke drank zoals whisky en wodka. Bij zwak alcoholische drank ligt het alcoholpercentage op 15% en bij sterke drank daarboven.

 

alcohol

Waarom NIX18?
Waarom mag je pas drinken als je 18 jaar bent? Alcohol is, vooral bij jongeren, schadelijk voor de gezondheid. De overheid wil daarom jongeren en hun ouders op de risico’s van alcohol wijzen. Dat doen zij door onder andere campagnes en voorlichting te geven op het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.

Het is misschien wat belerend, maar toch noemen we het eventjes: alcohol drinken is schadelijk voor de ontwikkeling van de hersenen en andere organen die in de groei zijn. En ja, tot je 18e ben je nog aan het groeien. Verder speelt alcohol een grotere rol bij agressie, geweld en verkeersongelukken. Je voelt je net iets stoerder of denkt nog wel rechtdoor te kunnen fietsen, wat helaas niet het geval is met een slokje te veel op. Tot slot kan het drinken van alcohol leiden tot problemen met alcoholgebruik op latere leeftijd. Je kan dan bijvoorbeeld eerder verslaafd raken aan alcohol.

Verder lopen jongeren sneller het risico om een alcoholvergiftiging te krijgen. Bij een alcoholvergiftiging is er zoveel alcohol in het bloed (dus ook in je hersenen) gekomen dat heel het zenuwstelsel verdoofd wordt. Dit betekent ook dat alle organen die ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld kan ademhalen worden uitgeschakeld. Zonder directe medische hulp kan alcoholvergiftiging dus dodelijk zijn.

Genoeg redenen dus om dat ene biertje te laten staan totdat je daadwerkelijk 18 jaar bent. Ben je eenmaal 18 en ga je voor de alcohol? Check dan deze tips nog even, het moet wel leuk blijven natuurlijk. ; )

Klik hier voor meer informatie over jongeren en alcohol.

Beelden: Laura Verwaal, Gunnar en Julia

Tags : , , , , , , , , , , , , ,

Reacties