Proost!

Geplaatst op 19 mei 2016 Door In Drugs & Alcohol, Gezondheid, Hulp & Info, Vrije tijd

Waarom drinken?
Een drankje op z’n tijd kan best gezellig zijn. Iedereen doet het en het past bij het moment. Gezellig op een terrasje, een drankje in de sportkantine na de wedstrijd, tijdens het stappen, bij een etentje met vrienden of op de bank tijdens een film. Genoeg gelegenheden om samen wat te drinken. Veel jongeren (en volwassenen) kiezen er voor om een alcoholisch drankje te nemen. Het is lekker en als je het met mate drinkt heeft het ook nog eens een prettig effect op je gesteldheid. Bovendien doet iedereen het, dus waarom niet?

Fijne en minder fijne gevolgen
Iedereen weet dat je gedrag met wat alcoholische drankjes op, net wat anders kan zijn dan wanneer je nuchter bent. Je voelt je wat losser (lekker los op de dansvloer), je emoties worden versterkt (ik voel me zó happy!), je durft meer (je durft ineens wel op die knappert af te stappen) en je ziet minder problemen (oh dat gaat me makkelijk lukken). Als je het bij een paar drankjes houdt, heeft alcohol alleen maar voordelen, althans dat zou je denken.

Helaas heeft alcohol bij jongeren ook negatieve gevolgen op de lichamelijke en psychologische ontwikkeling. Je bent nog in de groei, niet alleen je lichaam maar ook je hersenen zijn nog in ontwikkeling. Hierdoor heeft alcohol meer effect op je dan wanneer je volwassen bent. Bovendien kan het blijvende schade veroorzaken wanneer je te veel en te vaak drinkt. Het beste is dus wachten tot je 18 bent en ook dan met mate te drinken. Naast dat het slecht voor je is, kan het je ook veel geld kosten wanneer je minderjarig bent en wordt aangehouden door de politie. Het kost je €45 als je onder de 16 jaar bent en €90,- als je tussen de 16 en 17 jaar bent. Zonder van je geld toch?!

Als je hebt gedronken kan je natuurlijk geen auto of scooter rijden. Maar op de fiets naar huis moet lukken. Toch gebeuren er veel verkeersongelukken waar alcohol een rol bij speelt. Ook op de fiets kan je situaties minder goed inschatten dan wanneer je nuchter bent. Bovendien is je motoriek slechter en kan je omvallen of ergens tegen aan fietsen. De volgende dag word je wakker en vraag je je af waarom er moddervlekken op je kleren zitten en waar die blauwe plek op je been vandaan komt… Tja, toch iets minder goed kunnen fietsen dat je dacht? Die moddervlekken krijg je er in de was nog wel uit en die blauwe plek trekt wel bij. Maar wat als je nu per ongeluk tegen een rijdende auto fietst of ongelukkig met je hoofd terecht komt op een stoep of hek? Het loopt dan minder vrolijk af. Ja, het klopt dat dit iedereen wel kan overkomen, maar de kans is vele malen groter als je alcohol op hebt.

 dronken champagne

Nog eentje dan!
Je kent het wel, eigenlijk wil je naar huis maar het is zo gezellig. Je vrienden dringen aan om er nog eentje te doen… wat nu? Ja hoor, “nog maar ééntje dan”, zeg je en die daarna is echt de laatste. Ja, ja…

Het kan goed dat je na een aantal biertjes niet eens meer nadenkt over of je nog wel meer zal drinken want met al dat alcohol is rationeel nadenken best lastig. Bovendien is het niet altijd makkelijk om naar huis te gaan als het nog zo gezellig is of om dan de drank te laten staan en over te stappen op fris. De volgende dag heb je spijt dat je nog was gebleven want die kater, au!. Niet zo gek want je hersenen hebben een vocht te kort en dat laten ze je weten ook.

Hoe kan je er nu voor zorgen dat je het laatste drankje neemt voordat het hek van de dam is?

Tip 1. Bedenk van te voren dat je niet meer dan een x aantal alcoholische drankjes neemt of dat je niet meer dan een bepaald bedrag gaat uitgeven.

Tip 2. Deel dit plan met je vrienden zodat zij hier vanaf weten en je niet zullen overhalen om nog meer te drinken.

Tip 3. Ben je bij het maximaal aantal drankjes? Besluit dan om naar huis te gaan of als het nog heel gezellig is, neem een fris!

Tip 4. Vind je het lastig om bij je max ook daadwerkelijk te stoppen met drinken? Herinner jezelf dan aan de kater van de volgende dag, aan de calorieën die je drinkt of aan de slechte invloed op je lichaam en hersenen. Dit maakt het laatste biertje of wijntje misschien toch minder aantrekkelijk.

Tags : , , , , , , , , ,

Reacties