Pesten is geen spelletje

Geplaatst op 22 december 2014 Door In Kopzorgen, School & Opleiding

Een beetje plagen, prima. Maar plagen wordt pesten als er een machtsverschil is. Als de één de ander de baas is, op wat voor manier dan ook. De pesters pakken bijna altijd steeds dezelfde. Je kunt gepest worden op school, maar ook in de buurt, op sport of via internet. Het is dan niet meer leuk om daarheen te gaan. Ook kun jij er last van hebben als iemand anders wordt gepest. Pesten kan de sfeer behoorlijk verzieken. Als jij wordt gepest of je ziet dat iemand anders wordt gepest, is het ten eerste belangrijk dat je er met iemand over praat. Want als je niets vertelt, zal het pesten niet ophouden.

pestenisgeenspelletje

Ik word gepest
Als je het slachtoffer bent geworden van pesten kan dat een groot probleem voor je zijn. Het kan ook zijn dat je in het verleden bent gepest en daar nu nog steeds last van hebt. Maar je moet je zeker niet schamen als je het slachtoffer bent van pesten. Om van die pestkoppen af te komen kun je zelf iets doen:

Stap 1: Geef voor jezelf toe dat je een probleem hebt
Gepest worden is vernederend. Pesten veroorzaakt veel pijn en verdriet. Het is verschrikkelijk om rond te lopen met het gevoel dat je stom, lelijk en waardeloos bent. Het is een ramp om elke dag de angst te hebben om weer gepest te worden. Om telkens weer een dag vol met vernedering en ellende door te maken. Maar ook al is het nog zo moeilijk, geef voor jezelf toe dat je een probleem hebt.

Stap 2: Probeer de situatie waarin je zit te begrijpen.
Gepest worden is niet je eigen schuld. Niemand wil gepest worden en niemand verdient het om gepest te worden. Als je gepest wordt, komt dat niet omdat er iets mis met je is. Pesters kunnen nooit een goede reden opgeven waarom zij pesten. Pesters hebben absoluut geen idee waar ze mee bezig zijn en waarom ze pesten. Het is belangrijk om te weten dat de pester jouw probleem veroorzaakt, maar dat je het zèlf moet oplossen. De schuld ligt dus niet bij jou, maar bij de ander. Je moet zelf stappen ondernemen om van het probleem af te komen, vaak kan dit alleen met hulp van andere mensen.

Stap 3: Schrijf op wat je dwars zit
De meeste mensen die het slachtoffer van pesten zijn, schamen zich om aan iemand anders te vertellen dat ze gepest worden. Maar jezelf kun je vertrouwen; je kunt jezelf alle geheimen die je hebt toevertrouwen. Je weet zelf allang wat je allemaal meemaakt en misschien te wachten staat, maar het lucht vaak op om je verdriet, angst, eenzaamheid en alle nare dingen die je overkomen op te schrijven. Hoe je dat doet maakt niet uit. Je kunt korte notities maken of een dagboek bijhouden. Als je de verhalen terugleest leer je jezelf en de pester beter kennen. Schrijf alles op, hoe klein het ook lijkt.

Stap 4: Praat met iemand over je probleem
Met andere mensen praten over je probleem is vaak moeilijk maar het lucht wel op.  Vraag jezelf eens af waarom je het niet aan je ouders vertelt of aan een leraar op school? Kun je met hen je geheim niet delen? Vertel je het liever aan iemand anders, dan kun je altijd terecht op het spreekuur van de jeugdverpleegkundige of jeugdarts (=schoolarts) op je school. Zij hebben medisch beroepsgeheim; ze mogen niets, aan niemand, zomaar verder vertellen.

Je kunt ook hulp vragen via De KindertelefoonJe kunt elke werkdag tussen 11:00 en 21:00 uur anoniem chatten met een vrijwilliger. Bellen kan elke dag tussen 14:00 en 21:00 uur gratis via 0800-0432 .Ben je tussen de 8 en 12 jaar, dan kan je een vraag stellen aan leeftijdsgenoten of reageren op anderen die een vraag hebben. Ben je tussen de 13 en 18 jaar dan kan je ook met leeftijdsgenoten in contact komen via het forum of je kan chatten met een leeftijdsgenoot tussen 18 en 20 uur.  

Stap 5: Verlos jezelf
Alsof dat zo gemakkelijk is, denk je misschien. Maar er zijn manieren die je kunt proberen om het pesten te laten ophouden. Het is belangrijk om er niet over te blijven zwijgen. Laat je school weten wat er aan de hand is. Soms hebben docenten het niet in de gaten of hebben geen tijd voor je. Laat je daardoor niet beïnvloeden en verhef je stem, zorg dat het pesten in je omgeving stopt. Luister naar je hart en gebruik je verstand. Vandaag ben jij het slachtoffer en morgen een ander dus blijf pesten melden. Bedenk goed dat alles wat jij tegen het pesten doet, kan helpen om toekomstige slachtoffers te voorkomen en je zelf te helpen.

Het is dus heel belangrijk als je gepest wordt om er over te praten, want als je blijft zwijgen, gebeurt er niets. En verandert er ook niks aan de situatie. Je kunt meer informatie vinden over pesten op Pestweb.nl.

Wil je liever Hulp in Arnhem, dan kan je altijd terecht bij je huisarts of je wijkteam.

Tags : , , , , ,